Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Povolení kácení dřevin rostoucích mimo les

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Povolení kácení dřevin rostoucích mimo les"— Transkript prezentace:

1 Povolení kácení dřevin rostoucích mimo les
§ 8 zákona č. 114/1992 Sb.

2 Stromy a úřední praxe Kácení dřevin rostoucích mimo les upravuje zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny (dále jen „zákon o ochraně přírody“), a jeho prováděcí vyhláška č. 222/2014 Sb. 

3 Stromy a úřední praxe Současná právní úprava vyžaduje až na výjimky povolení ke kácení dřevin, o jehož udělení či neudělení se rozhoduje ve správním řízení.  Jeho formální průběh upravuje především zákon č. 500/2004 Sb., správní řád. Vydané povolení má formu správního rozhodnutí a musí obsahovat výrok, jeho odůvodnění a poučení o opravném prostředku. Je přezkoumatelné – účastníci řízení mohou podat odvolání.

4 Povolení se nevyžaduje
§ 3 vyhlášky 222/2014 Sb., o ochraně dřevin za předpokladu, že nejsou součástí významného krajinného prvku nebo stromořadí a) pro dřeviny o obvodu kmene do 80 cm měřeného ve výšce 130 cm nad zemí, b) pro zapojené porosty dřevin, pokud celková plocha kácených zapojených porostů dřevin nepřesahuje 40 m2, c) pro dřeviny pěstované na pozemcích vedených v katastru nemovitostí ve způsobu využití jako plantáž dřevin, d) pro ovocné dřeviny rostoucí na pozemcích v zastavěném území evidovaných v katastru nemovitostí jako druh pozemku zahrada, zastavěná plocha a nádvoří nebo ostatní plocha se způsobem využití pozemku zeleň.

5 Žádost o povolení kácení
Vyhodnocení žádosti o povolení kácení (§4 odst. 1 vyhl. 222/2014 Sb.) (1) Žádost o povolení ke kácení dřevin musí vedle obecných náležitostí podání podle správního řádu obsahovat: a) označení katastrálního území a parcely, na které se dřeviny nachází, stručný popis umístění dřevin a situační zákres, b) doložení vlastnického práva či nájemního nebo uživatelského vztahu žadatele k příslušným pozemkům, nelze-li je ověřit v katastru nemovitostí, včetně písemného souhlasu vlastníka pozemku s kácením, není-li žadatelem vlastník pozemku, c) specifikaci dřevin, zejména druhy popřípadě rody dřevin, jejich počet a obvod kmene ve výšce 130 cm nad zemí; pro kácení zapojených porostů dřevin lze namísto počtu kácených dřevin uvést výměru kácené plochy s uvedením druhového popřípadě rodového zastoupení dřevin a d) zdůvodnění žádosti.

6 Stromy a úřední praxe

7 Stromy a úřední praxe Patero nejčastějších pochybení při povolování kácení rozhodnutí nemá předepsané náležitosti správního aktu (chybí výrok, odůvodnění, poučení), rozhodnutí je vydáno bez přezkoumání důvodů ke kácení, bez vyhodnocení stavu dřevin a bez odůvodnění výroku kácení opřeného o vyhodnocení všech důkazů a podkladů, za „rozhodnutí“ je vydáván zápis z jednání zastupitelstva nebo je rozhodnutí vyhotoveno obcí namísto obecního úřadu, rozhodnutí není doloženo žádostí, bylo vydáno žadateli, který není majitelem dřevin, nebo bylo vydáno, ačkoliv žádost nemá předepsané náležitosti, není doloženo doručení rozhodnutí účastníkům řízení, ani na něm vyznačeno nabytí právní moci.

8 Centrum společných služeb
Děkujeme za pozornost


Stáhnout ppt "Povolení kácení dřevin rostoucích mimo les"

Podobné prezentace


Reklamy Google