Úvod do předmětu Ing. Lucie Václavková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Environmentální profil společnosti Czasch spol. s r.o.
Advertisements

PROF SVAR s.r.o. Tento dokument je v tištěné podobě neřízený, pokud není podepsán ředitelem společnosti !!! Příručka integrovaného systému managementu,
Digitální učební materiál
Kvalifikace v praxi Bezpečnost a ochrana zdraví při práci.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Integrovaný systém řízení (ISŘ)
Presentation Title.
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
Dokumentace k zajištění BOZP
HISTORICKÝ VÝVOJ 1900 Výrobková normalizace, vojenský průmysl
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
AU UK - školení zaměstnanců z BOZP
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
Změny požadavků podle nové normy
Školení zaměstnanců Kvalita, environment a BOZP
ADAPTACE NOVÝCH ZAMĚSTNANCŮ – BOZP A PO (VSTUPNÍ INFORMATIVNÍ SDĚLENÍ)
ČSN EN ISO 19011:2003 Mezinárodní norma
Výzkumný záměr VÚBP, prosinec 2006 Výzkumný záměr 2004 – 2010 BOZP – zdroj zvyšování kvality života, práce a podnikatelské kultury.
Systémový přístup k ochraně životního prostředí- 2. část František Janecký TTZO
11 Procesy a procesní řízení 22 Další charakteristiky procesu má svého vlastníka (osoba odpovídající za zlepšování procesu) má svého zákazníka (interního.
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Evropský sociální fond
Facility management ČSN EN
Programová konference ČSSD Michal Hašek Předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje , Hradec Králové Silné, samostatné a spravedlivé.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Analýza a popis pracovního místa
Příprava koncepce kvality zdravotnických zařízení –aktuální stav
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Právní aspekty genderového rozpočtování v České republice JUDr. Kristýna Outlá Praha.
Praktická příprava k akreditaci podle JCI ve Fakultní nemocnici v Motole Anna Skalická, Kateřina Vašatová, Fakultní nemocnice v Motole, Praha.
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
E M A S - Systém environmentálního řízení a auditu Zavádění EMAS na MŽP Porada OVSS
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
MANAGEMENT BOZP ANEB JAK SE TO ŘÍDÍ ?.
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení kvality informačních služeb
2. Právní předpisy k zajištění BOZP
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Informační systém BOZP v ČR (IS BOZP)
Podklady ke školení Ing. Jiří Seger Ing. Alena Švarcová
Systémy řízení jakosti - úvodní cvičení
Komplexní produktivní údržba (TPM)
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
2. I NFORMAČNÍ ZDROJE V OBLASTI BOZP Ing. Lucie Václavková.
3. PŘEDNÁŠKA ü   Zákoník práce struktura hlava pátá první tři paragrafy.
Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku
Dokumentace k zajištění BOZP
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Název opory – Řízení BOZP, instituce BOZP, jejich místo, úloha a pravomoci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
SIKP – Státní informační a komunikační politika Prezentace – aplikace vybraných zákonů ve společnosti NeXA, s.r.o. Eva Štíbrová Zdeňka Strousková Radka.
Přednáška Akce: Přednášející: Ing. Zdeněk Čežík | Konzultant managementu a podnikových procesů | TFM Výzvy Facility managera.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Politika bezpečnosti a ochrany zdraví při práci Mohelnice
BLEP061p Řízení ekonom. a právo
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Transkript prezentace:

Úvod do předmětu Ing. Lucie Václavková

Program přednášky a cvičení Informace o předmětu a vyučujícím Úvod do problematiky Systém řízení BOZP v podniku

1.1 Informace o vyučujícím Konzultační hodiny: Po 16.15 – 17.15 Kancelář: RB 312 E-mail: lucie@vaclavkova.com Tel.: 224 098 312 Web: lucie.vaclavkova.com

1.2 Informace o předmětu Program přednášek (.doc) Program cvičení a požadavky na ukončení předmětu (.doc)

1.1 Informace o vyučujícím Konzultační hodiny: Po 10.30 – 11.30 Kancelář: RB 312 E-mail: lucie.vaclavkova@vse.cz lucie@vaclavkova.com Tel.: 224 098 312 Web: lucie.vaclavkova.com

1.2 Informace o předmětu Program přednášek (.doc)

2.1.1 Bezpečnost a ochrana zdraví při práci (BOZP) soubor opatření: technických organizačních výchovných  snižování ohrožení nebo poškození: zdraví a životů lidí životního prostředí majetku souhrn individuálních práv a povinností jednotlivých zaměstnanců a jejich zaměstnavatelů ve vztahu k výkonu konkrétní práce na konkrétním pracovišti  plnění povinností: stát x zaměstnavatel zaměstnavatel (vedoucí zaměstnanci) x pracovníci

2.1.2 Struktura BOZP Bezpečnost práce obecná pravidla chování zaměstnavatele a zaměstnanců pravidla obsluhy strojů, technických zařízení, dopravních prostředků, přístrojů a nářadí a provádění prací při některých technologiích Vytváření a ochrana zdravých pracovních podmínek, včetně hygieny práce Posuzování zdravotní způsobilosti zaměstnanců k práci (pracovně-lékařská péče) Bezpečnost práce x Ochrana zdraví zaměstnanců

2.1.3 Vnější faktory ovlivňující BOZP legislativa její změny podnikatelské prostředí nárůst MSP outsourcing restrukturalizace ekonomik technika a technologie časová a funkční flexibilita pracovníků stárnutí a feminizace pracovní síly migrace pracovních sil …..

2.1.4 Vnitřní faktory ovlivňující BOZP obor činnosti podniku velikost podniku systém řízení podniku organizační struktura podniku informační systém podíl zahraničního kapitálu …

2.1.5 Nástroje řízení BOZP v podniku aplikace obecně závazných právních předpisů v podmínkách zaměstnavatele, vstupní a periodické vzdělávání zaměstnanců, trvalé prioritní posuzování otázek BOZP v rámci řídících procesů, vynucení dodržování pravidel BOZP jako součásti pracovních povinností zaměstnanců, účast zaměstnanců a jejich zástupců na řešení otázek BOZP.

2.2.1 Přístupy k řízení BOZP v podniku efektivní přístupy jsou takové, kde bezpečnost práce chápána: komplexně – prevence rizik vyplývající z prováděných aktivit (pracovních, podnikatelských) integrovaně – nedílná součást všech prováděných podnikatelských aktivit

2.2.2 Přístupy k řízení BOZP v podniku OHSAS 18 001 – systém managementu BOZP Bezpečný podnik – program pro zavedení integrovaného systému řízení BOZP ILO – OSH 2001 – směrnice ILO pro systémy řízení BOZP ČSN EN ISO 9001 – systém managementu jakosti ČSN EN ISO 14001- systém environmentálnílního managementu společný princip trvalého zlepšování

2.3 Základní prvky systému řízení BOZP

2.4 Proč zavádět systém řízení BOZP? Lidský činitel  převažující příčina úrazů, nehod a havárií Systém řízení a organizace BP v podniku  vliv na selhání lidského činitele DOBŘE ŘÍZENÝ PODNIK = VYSOKÁ ÚROVEŇ BEZPEČNOSTI PRÁCE

2.5 Jaké jsou hlavní přínosy? Zavedení pořádku a systému do interní organizace a řízení BP Dosažení úplného souladu s právními požadavky Úspory energií, surovin a dalších zdrojů Snížení rizika vzniku nežádoucích událostí Získání dobrého jména firmy a zvýšení její konkurenceschopnosti Zvýšení podnikatelské důvěryhodnosti pro investory, peněžní ústavy, pojišťovny a veřejnou správu Rozšíření možností v exportní oblasti a v oblasti státních zakázek a podpor podnikání Posílení dobrých vztahů s veřejností a veřejnou správou

2.6.1 Efektivní systém řízení BP je charakterizován: Integrováním řízení BP do celkového řízení podniku Zahrnutím aspektů BP do soustavy podnikových rozhodovacích kritérií Stejnou prioritou BP jako mají ekonomická hlediska Pravidelným sledováním a vyhodnocováním úrovně BP na pracovištích a v prostorách organizace Zjišťováním a soustředěním poznatků a informací a na jejich základě přijímáním nápravných opatření Zapojením všech zaměstnanců do zvyšování úrovně BP podniku Posilováním vědomí odpovědnosti zaměstnanců za ochranu vlastního zdraví Motivováním, vzděláváním a školením zaměstnanců podniku na všech úrovních tak, aby hlediska BP uplatňovali při všech svých činnostech

2.6.1 Efektivní systém řízení BP je charakterizován: Prosazováním otevřeného přístupu a diskuse se zaměstnanci a veřejností Zahrnutím hlediska BP do projektování všech stávajících nových operací – činností, výrobků, procesů nebo pracovišť Posuzováním rizika ohrožení zdraví lidí, životního prostředí nebo majetku ještě dříve než se začne s novou činností nebo projektem Usilováním o bezpečné provádění činností zajišťovaných dodavatelsky Poskytováním informací zákazníkům, jak bezpečně nakládat s dodávanými výrobky a produkty Informováním místního/okresního úřadu, zaměstnanců, zákazníků a veřejnosti o závažných rizicích a přijatých bezpečnostních opatřeních Spoluprací se státními orgány i místní samosprávou při prevenci vzniku havárií a při zvyšování ochrany zdraví lidí a životního prostředí regionu Podporu uplatňování zásad efektivního řízení BP formou sdílení zkušeností a nabídkou pomoci ostatním organizacím

2.7 Zajištění BOZP v podniku management vrcholový management (hlavní odpovědnost) schvaluje politiku BOZP, poskytuje zdroje pro zlepšování BOZP v podniku, jmenuje člena vedení zodpovědného za implementaci systému BOZP a prověřování jeho implementace ostatní vedoucí pracovníci péče o BOZP součást pracovních povinností osoba odborně způsobilá (v prevenci rizik) odborně způsobilý zaměstnanec (OZZ) externí zabezpečení (ŽL) podřízena vrcholovému managementu rozdíly v podnicích různé velikosti

3.1 Činnost odborně způsobilé osoby hlavním úkolem je: napomáhat zaměstnavateli při vyhledávání rizik, zjišťování jejich zdrojů a příčin, hodnotit rizika, navrhovat opatření k jejich odstranění, napomáhat při plnění dalších úkolů. činnost by měla zahrnovat: vytvoření systému řízení BOZP v podniku provádění činností vyplývajících z vytvořeného systému provádění kontroly funkčnosti systému řízení BOZP a navrhování případných oprav navrhování úprav systému řízení podle změn v podmínkách a trvale zlepšovat systém.

3.2 Předpoklady odborné způsobilosti v oblasti BOZP alespoň střední vzdělání s maturitní zkouškou, odborná praxe (délka se liší podle stupně dokončeného vzdělání), doklad o úspěšně vykonané zkoušce z odborné způsobilosti. v případě ŽL (služby v oblasti BOZP) středoškolské vzdělání + odborná praxe

Zdroje Čermák, J.: Bezpečnost práce : aktualizované okruhy bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Eurounion. 2006. ISBN 80-7317-051-5 Šubrt, B. a kol.: Bezpečnost a ochrana zdraví při práci podle právního stavu k 30. 4. 2007. Praha : Anag, 2007. ISBN 978-80-7293-400-2 VÚBP: Jak zavést efektivní systém řízení bezpečnosti práce. Edice Bezpečný podnik. Praha: VÚBP,1999 MPSV A ČÚBP: Národní příručka - Systém řízení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. 2003. ISBN 80-86552-61-6  Puskeilerová, L., Kotek, L.: Nejběžnější systémy managementu bezpečnosti v České republice. Dostupné z http://www.bozpinfo.cz/citarna/tema_tydne/safety_system050912.html Dandová, E.: Kdo je odborně způsobilou osobou v oblasti BOZP? Dostupné z http://bzp.bozpinfo.cz/dotazy/odborne_zpusobila_osoba_nzp.html Neugebauer, T.: Činnost a postavení odborně způsobilého zaměstnance prevence rizik. Dostupné z: http://www.bozpinfo.cz/knihovna-bozp/citarna/tema_tydne/cinnostapostaveniozz.zakladni_cinnost_ozz.html