Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Systémový přístup k ochraně životního prostředí- 2. část František Janecký TTZO 5 2008.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Systémový přístup k ochraně životního prostředí- 2. část František Janecký TTZO 5 2008."— Transkript prezentace:

1 Systémový přístup k ochraně životního prostředí- 2. část František Janecký TTZO 5 2008

2 Čistší produkce Je to aplikace integrační prevenční strategie v ochraně životního prostředí, zaměřená na procesy výroby a služby s cílem zvýšit jejich efektivnost a omezit rizika pro životní prostředí. Podnik šetří finance přímo (nevykládá je na likvidaci a znehodnocení) a nepřímo (na koncových technologiích (zachycení znečištění)). Při správném implementaci pomáhá dosáhnout lepší konkurenceschopnosti.

3 Čistší produkce Hlavní body čistší produkce: stanovení podnikové strategie v oblasti čistší produkce snížení množství odpadů a původce odstranění příčin vzniku odpadů u původce (výrobními technologiemi) odpad neefektivní surovinou úsporná opatření, efektivnější využívání vstupních surovin neustálé zlepšování a kontrola výrobních procesů zvyšování bezpečnosti práce, pracovních podmínek, analyzování jednotlivých procesů, provádění školení a osvěty, hodnocení a bilancování

4 Hodnocení životního cyklu výrobku Analýza produktu, jak působí na životní prostředí během svého „života“ (od výroby až po zneškodnění). Analýzu vytváříme na základě dílčích parametrů majících vliv na životní prostředí, dále pomocí shromažďování dat a jejich převodu do vzájemné kompatibilní formy.

5 Světové centrum životního prostředí Jeho program vytváří koncepci malých, méně nákladných nebo nenákladných aktivit, které jsou zaměřeny na podporu ekonomiky a životního prostředí a současně vedou k omezování vzniku odpadu.

6 Program Světového centra životního prostředí maximálním možném využívání surovin, aby nedocházelo ke vzniku odpadů souboru činností vedoucích k progresivnímu snižování odpadů nepřerušované každodenní práci všech a to řadu let na použití minimalizace odpadu jako nepostradatelného nástroje, který pomůže podniku, aby vyřešil úspěšně svou odpovědnost k životnímu prostředí a efektivně konkuroval na trhu. Jednoznačnosti nákladů na odpady. V případě nejasnosti není možné účinnou minimalizaci odpadů aplikovat. Získání informací o odpadech a příčinách jejich vzniku Skutečnosti, že vše nelze realizovat najednou. Program je tedy rozdělen do jednotlivých etap.

7 Systém řízení ochrany životního prostředí- environmentalní management je založen na principech moderního environmentálního managementu a v současné době odpovídá normě ISO 14001:2004. Systém environmentálního managementu znamená systematický přístup k péči o životní prostředí. Patří mezi programy čistší produkce.

8 Program systému řízení ochrany životního prostředí: určení odpovědnosti za dosažení cílů a cílových hodnot prostředky a časový rámec, ve kterých jich má být dosaženo plánování navrhování výrobu marketing konečnou likvidaci

9 Maloodpadové a bezodpadové technologie Jejich podstatou je komplexně aplikovat moderní technologie. Vycházíme z rovnice, že snížení produkce odpadů je přímo úměrné nákladům. Součástí těchto technologií jsou efektivní (pokud možno uzavřené) oběhy od získávání surovin přes zpracování až ke konečnému produktu.

10 Použitá literatura [1] MÜLLER, M.: Zpracovny nekovového odpadu. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, 2008 [2] SMEJTKOVÁ, A. Obaly a obalová technika. 1. vydání Praha: Česká zemědělská univerzita, 2004. ISBN 80-213-1315-3 [3] ALTMAN, V.: Odpadové hospodářství, skripta z www:. [4] www.ekokom.cz/www.ekokom.cz/ [5] www.wikipedie.comwww.wikipedie.com [6] http://www.info-iso.cz/iso_14001_informace/http://www.info-iso.cz/iso_14001_informace/ [7] http://pdfonline.cni.cz/html_nahledy/01/75682/75682_nahled.htmhttp://pdfonline.cni.cz/html_nahledy/01/75682/75682_nahled.htm [8] http://www.kiekert.cz/cz/ims/system-ems.asphttp://www.kiekert.cz/cz/ims/system-ems.asp [9] http://www.ekologie.xf.cz/download/bezodpad.dochttp://www.ekologie.xf.cz/download/bezodpad.doc


Stáhnout ppt "Systémový přístup k ochraně životního prostředí- 2. část František Janecký TTZO 5 2008."

Podobné prezentace


Reklamy Google