Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se."— Transkript prezentace:

1 - manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se zabývá oblastí zaměstnaneckých vztahů jeho předmětem je: - specifikace požadavků na funkční/pracovní místo - personální agenda - plánování lidských zdrojů - získávání a výběr pracovníků - hodnocení pracovníků a jejich výkonů - odměňování pracovníků - ochrana při práci a podmínky práce - organizace dalšího vzdělávání - zabezpečení pracovních podmínek a sociální péče cíle personálního řízení: prosperita podniku dobré sociální klima a spokojení pracovníci Řízení lidských zdrojů-personální management

2 1. Specifikace požadavků na funkční/pracovní místo Pro vymezení náplně činnosti, pravomocí a odpovědnosti se užívají charakteristiky pracovních míst obsahují: požadované kvalifikační předpoklady, kompetence a odpovědnost, navazují na organizační řád nebo pracovní smlouvu 3. Získávání a výběr pracovníků 1. z vnitřních zdrojů - pracovníci uvolnění v důsledku technického rozvoje, náročnější práce atd. - výběr je levnější; zde pravděpodobnější motivace; vyšší stabilita a loajálnost s firmou 2. z vnějších zdrojů - způsob hledání: inzerce, doporučení pracovníků, pomocí zprostředkovatelských agentur - techniky výběru: vstupní pohovor, testování, ověření během zkušební doby uchazeči předkládají: žádost o přijetí, doklady o vzdělání, životopis 2. Plánování pracovníků Na základě analýz současného stavu lidských zdrojů a strategických cílů organizace sestavují firmy plán lidských zdrojů (z hlediska počtu lidí a kvalifikace)

3 4. Hodnocení pracovníků základem pro účelný a efektivní způsob rozmisťování pracovníků důležitou složkou motivačního systému nástroj zkvalitňování personálu, dosahování vyššího výkonu, vyšší kvality všech činností a rozvoje schopností pracovníků hodnocení po stránce: –kvalitativní (chování, jednání, vlastnosti žádoucí u dané pracovní funkce) –kvantitativní (hodnocení pracovních výsledků) 5. Odměňování pracovníků Mzda je hlavní zdroj příjmů zaměstnanců a ukazatel životní úrovně, pro zaměstnavatele provozní náklad přímá hmotná stimulace - tarifní mzdy, odměny vázané na výkon, kolektivní odměny nepřímá hmotná stimulace - zdravotní pojištění, dovolená, služební vozidlo

4 7. Zabezpečení pracovních podmínek a sociální péče vzdělávání se stává celoživotním procesem příprava nových pracovníků: vstupní školení (bezpečnostní, protipožární,vstupní informace o firmě) zaškolovací program (zácvik-zkušební lhůta) péče o stálé pracovníky (zvyšování kvalifikace- odborná školení, jazykové kurzy,…) 6. Organizace dalšího vzdělávání Programy humanizace práce: Ochrana zaměstnanců (nárok na zdravé a bezpečné prostředí) Úprava pracovní doby (pružná pracovní doby, částečný úvazek) Specifická pravidla pro práci a odměňování (mimořádná týdenní dovolená, řešení přesčasů,…) vytváření příznivého sociálního klimatu (atmosféry v podniku)


Stáhnout ppt "- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se."

Podobné prezentace


Reklamy Google