XI. celostátní finanční konference „Majetek jako základ fungování měst a obcí“ Zkušenosti obcí s DPH Mgr. František Lukl starosta města Kyjova člen Předsednictva.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1.D NAVŠTÍVILA MĚSTSKÝ ÚŘAD
Advertisements

Fakta o vývoji vlastnictví bytů v ČR za posledních 10 let Stanislav Drápal, Český statistický úřad Praha, 18. září 2012.
Kolik opravdu stojí veřejná správa?
Struktura daní v ČR.
Nejčastější praktické problémy související s plátcovstvím DPH u obcí
Miroslava Nebuželská, BVM Audit
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 25. listopadu 2013.
Rozpočtové určení daní na Slovensku
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
DPH Nepřímá daň Všeobecná daň ze spotřeby
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Daně – opakování I Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO.OA
Obecná část rozpočtového práva III
Daň z přidané hodnoty.
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Ing. Kateřina Vágnerová) 2)Informace o Prioritě 2 JPD 2 (Ing. Martin Škréta) 3)Elektronická.
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
Daň z přidané hodnoty.
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Středočeský kraj Česká republika
Zábavná matematika.
V rámci všech serverů společnosti Aliaweb, spol. s r.o. oslovíte přes uživatelů Kurzy.cz finanční portál pro laiky i odborníky, tj. investice a.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Letokruhy Projekt žáků Střední lesnické školy a střední odborné školy sociální ve Šluknově.
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
7 Praha, 29. listopadu 2005 Ministerstvo obrany České republiky TISKOVÁ KONFERENCE ministra obrany České republiky Karla KÜHNLA.
Daň z přidané hodnoty – úvodní informace
Novela zákona o DPH (235/2004 Sb. ) pro územně samosprávné celky od 1
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Daň z přidané hodnoty a její účtování
52_INOVACE_ZBO2_1364HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti.
Zdaňování stálé provozovny - aktuální pohled Finanční správy ČR
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Právní předpisy upravující činnosti zdravotnických a pedagogických pracovníků.
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
 zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů  zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů (rozpočtová pravidla),
DPH – daň z přidané hodnoty
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 24. března 2014.
DĚLENÍ ČÍSLEM 7 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ
Blanka Mattauschová MFČR – Odbor nepřímé daně
XI. Celostátní finanční konference „Majetek jako základ fungování měst a obcí“ Oceňování majetku – vybrané aspekty ve vztahu k obcím a městům Ing. Vlasta.
Analýza knihovnických standardů za rok 2006 knihovny Jmk Provozní doba Nákup knihovního fondu Kč na 1 obyvatele Roční přírůstek Počet studijních míst Veřejně.
DPH v roce 2012 Ing. Olga Hochmannová
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
1 Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_UCE_010 Název školy Obchodní akademie, Střední pedagogická škola a Jazyková.
definice daně přímé daně (daň z příjmu, majetkové daně) nepřímé daně
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Realizace aktivní politiky zaměstnanosti – Kritéria a postupy pro poskytování příspěvků z prostředků APZ pro rok 2015 Úřad práce ČR, Krajská pobočka.
Ekonomická část. Informace:  účetní závěrky sestavené k – termín odevzdání do (pozdější termín – po domluvě s příslušnou účetní)
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
Základ pro výpočet DPH a výpočet
Kurzy.cz finanční portál pro laiky i odborníky, tj. investice a osobní finance pro každého cílová skupina 56% mužů, 44% ženy 25% ve věku let, 24%
PÍSEMNÉ ODČÍTÁNÍ Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_623_5TR_M Autor: Mgr.
Přednost početních operací
Porovnání výroby a prodejů vozidel ve světě
Osvobození od DPH U plnění, která jsou předmětem DPH, přichází v úvahu pouze 3 možnosti: Uplatnění DPH podle příslušné sazby DPH a to u plnění, která nejsou.
XII. Celostátní finanční konference SMO ČR listopad 2009 daňová optimalizace obcí v oblasti DPH Olga Holubová, daňový poradce.
DPH v účetnictví města Přeštice od Přeštice Obec s rozšířenou působností obyvatel, obyvatel správního obvodu ve 30 obcích Nevykonává.
Obce jako oběť reforem? Obce jako oběť reforem? XIV. celostátní finanční konference 10. – 11. listopadu 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda SMO ČR Primátor.
EKONOMIKA DAŇ Z PŘIDANÉ HODNOTY 1. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Ministerstvo financí České republiky Jednání pracovní komise k RUD 31. března 2016 Ministerstvo financí Březen 2016.
Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Mgr. Ludmila Němcová Ing.
Organizační řád Městského úřadu Uherské Hradiště Příloha č
Daň z přidané hodnoty 20. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2017
Transkript prezentace:

XI. celostátní finanční konference „Majetek jako základ fungování měst a obcí“ Zkušenosti obcí s DPH Mgr. František Lukl starosta města Kyjova člen Předsednictva SMO předseda Legislativní komise SMO Kyjov počet obyvatel: výměra v ha:2988 rozpočet:DP:135 mil.BV:320 mil. NP:21 mil.KV:97 mil. KP:27 mil. D:238 mil.

Prameny:  Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů, (dále jen „zákon o DPH“)  Vyhláška MF. č. 323/2002 Sb., o rozpočtové skladbě, ve znění vyhlášek č. 568/2002 Sb., 484/2003 Sb. a 440/2006 Sb  Dotazy k uplatňování zákona o DPH (zaslaných Kanceláří SMO Ministerstvu financí ČR a odpovědi na ně) – více na  MFČR-Informace o uplatňování DPH pro kraje a obce II  Olga Holubová: DPH u veřejnoprávních subjektů, zejména obcí, Aspi 2006, druhé vydání  Externí daňový poradce města Kyjova Ing. Žůrek  Kancelář SMO ČR – Ing. Jaroslava Kypetová, PhD

Od dochází k významným změnám v zákoně o DPH,nejvýznamnější změnou nová definice obratu.  dosud se do obratu započítávají výnosy za uskutečněná plnění,nově se do obratu budou započítávat veškeré úplaty za uskutečněná plnění  dosud se do obratu obcí nezapočítává nájem pozemků, staveb, bytů a nebytových prostorů osvobozený od DPH, nově se tento nájem do obratu bude započítávat.  zrušení pojmu „veřejnoprávní subjekt“ a zúžení rozsahu subjektů, pro které platí, že při výkonu veřejné správy se nepovažují za osoby povinné k dani.  rokem 2009 obrat mnoha obcí za 12 po sobě jdoucích kalendářních měsíců přesáhne 1 mil. Kč a těmto obcím vznikne povinnost zaregistrovat se k DPH.

 rozdělení činnosti na ekonomickou činnost a na činnost, která je výkonem působnosti v oblasti veřejné správy  ekonomickou činností obce není výkon působností v oblasti veřejné správy, i když je úplatná – např. ověřování podpisů a listin, místní poplatky, poplatky za likvidaci odpadu, poplatky za vydobývaný prostor, hřbitovní poplatky vymezení zón placeného stání, výkony související se zajištěním bezpečnosti a veřejného pořádku Činnost vykonávaná obcí za místní nebo správní poplatek je činností, která není předmětem daně

 ekonomickou činnost je dále nutné rozdělit na plnění osvobozená od daně a plnění zdanitelná  plnění osvobozená u obcí od DPH jsou například převod a nájem pozemků, staveb, bytů a nebytových prostor, výchova a vzdělávání sociální pomoc ochrana a výchova dětí a mládeže sport a tělesná výchova, kam patří provozování koupaliště a stadionu, kulturní služby.  plnění zdanitelná -obvykle vedlejší činnost obcí  často dochází ke kombinaci jednotlivých činností

 město Kyjov je plátcem DPH od  předmětem DPH např.: -krátkodobý nájem stavby, bytů a NP do 48 hodin -nájem movitých věcí -kopírování za úplatu -prodej knih, brožur, novin, časopisů a dalších tiskovin -reklamní služby, umístění reklamy -ubytování -ochrana objektů prováděna Pultem centrální ochrany -pronájem smuteční síně -zřizování věcných břemen -nájem honitby (tj. nájem pozemků za účelem provozování myslivosti)

III.Q.200 8rok 2007rok 2006rok 2005rok 2004rok 2003 Pult centrání ochrany nárok odvod rozdíl Kompostárna nárok odvod rozdíl Nájem movitých věcí nárok odvod rozdíl Honitba nárok000 odvod rozdíl

III.Q rok 2007 rok 2006 rok 2005 rok 2004 rok 2003 Ubytovna nárok odvod rozdíl Reklama nárok odvod rozdíl chata Kameňák nárok odvod rozdíl Povodí Moravy nárok odvod rozdíl Informační centrum nárok odvod rozdíl

III.Q rok 2007 rok 2006 rok 2005 rok 2004 rok 2003 Pohřebnictví-smuteční síň nárok odvod rozdíl Ostatní nárok odvod rozdíl CELKEM nárok odvod rozdíl

 nárůst rozsahu a náročnost zpracování účetnictví o evidenci k DPH a přiznání k DPH  město Kyjov kvartálním plátcem DPH  vyšší povinnost odvodu daně než nároku na odpočet daně  realizace rozsáhlejší investice nebo oprava majetku, která slouží k uskutečňování zdanitelných plnění  budování kompostárny městu Kyjov vznikl nárok na odpočet DPH ve výši cca 3 mil. Kč

 odběratel našich zdanitelných plnění je plátce DPH = DPH nemá negativní dopad na rozpočet města, ani na náklady odběratele  Příklad města Kyjova: - příjmy z kompostárny - pult centrální ochrany pro soukromou strážní službu, - nájem movitých věcí plátcům DPH, - nájem honitby za účelem výkonu práva myslivosti, - poskytnutí reklamní plochy plátcům DPH.

 odběratel zdanitelných plnění jsou neplátci DPH = DPH v tomto případě negativně zatíží buď rozpočet obce nebo odběratele  Příklad města Kyjova: - krátkodobý pronájem radničního sklípku, - kopírování pro občany - sečení trávy za účelem údržby břehu Kyjovky - nájem movitých věcí neplátcům DPH a plátcům DPH, kteří nemají nárok na odpočet.

 posouzení z hlediska účetního a zařazení konkrétní činnosti do hlavní nebo do vedlejší činnosti  další posouzení z hlediska činnosti ekonomické nebo neekonomické, případně jestli se jedná o činnost zdaňovanou či osvobozenou  závěrečné posouzení z hlediska daně z příjmů  rozdíly mezi posouzením pro účely účetnictví, DPH a daně z příjmů  nelze vždy říci, že hlavní činnost je nezdaňovaná a vedlejší činnost je zdaňovaná  při změně způsobu provozování některých činností, nemusí být dopad plátcovství DPH na obce jen negativní.

Závěr:  erudovaný personální substrát Úřadu  metodická pomoc Ministerstva financí ČR  kvalitní daňové poradenství  výměna zkušeností prostřednictví SMO ČR  Legislativní komise SMO ČR + další odborné komise Svazu

S přáním mnoha sil, dobré nálady a pozitivní energie ve výkonu náročného, nezáviděníhodného, přesto úžasného starostovského poslání, díky za pozornost! Mgr. František Lukl