Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DPH – daň z přidané hodnoty

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DPH – daň z přidané hodnoty"— Transkript prezentace:

1 DPH – daň z přidané hodnoty
říjen 2012 VY_52_INOVACE_UDE_190125 DPH – daň z přidané hodnoty Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lucie Kavanová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/

2 dph – daň z přidané hodnoty
Daň z přidané hodnoty (DPH) Je upravena zákonem o dani z přidané hodnoty, je nepřímá daň, tzn. že se neplatí přímo jako samostatná částka, ale je obsažena v ceně majetku (např. zboží, materiálu) a služeb, výrobce nebo prodejce daň připočítává k ceně výrobku nebo služby a zákazník ji zaplatí společně s cenou, ale plátci daně mají současně nárok na odpočet daně, kterou zaplatili v nakoupeném majetku nebo službách, podnikatel (plátce daně) se stává jakýmsi prostředníkem mezi spotřebitelem (poplatníkem daně) a státem (finančním úřadem).

3 dph – daň z přidané hodnoty
Plátce daně Plátcem daně se může stát fyzická nebo právnická osoba, která podniká za účelem zisku, plátci daně se registrují u finančního úřadu a jejich registrace může být: povinná – zejména z důvodu překročení obratu, který je za posledních po sobě jdoucích 12 měsíců vyšší než 1 mil. Kč, dobrovolná – na základě vlastní žádosti, například z důvodu, že se nakupuje od plátců a prodává plátcům.

4 dph – daň z přidané hodnoty
Sazby DPH U zdanitelného plnění se uplatňuje: základní sazba daně ve výši 20 %, snížená sazba daně ve výši 14 % (vztahuje se pouze na vybrané zboží a služby, které jsou uvedeny v příloze č. 1 a 2 ZDPH, např. základní potraviny, živá zvířata, knihy, noviny, časopisy, dětské pleny, úprava a rozvod vody …).

5 dph – daň z přidané hodnoty
Způsob výpočtu daně Lze provádět dvojím způsobem – a to v závislosti na tom, zda známe základ daně nebo cenu celkem (základ daně + DPH), základem daně je vše, co jako úplatu obdržel nebo má obdržet plátce za uskutečněné zdanitelné plnění. Základ daně také zahrnuje: clo, dávky nebo poplatky, spotřební daň, dotace k ceně, vedlejší výdaje (např. balení, přepravu, pojištění).

6 dph – daň z přidané hodnoty
Známe základ daně (tzv. výpočet zdola) DPH = základ daně . sazba DPH (v %) Vypočtená cena se zaokrouhlí na nejbližší platnou měnovou jednotku (podle matematických pravidel), popř. se uvede v haléřích. Příklad: Kilogram cukru stojí bez DPH 23 Kč, sazba DPH je 14 %. Jaká je cena celkem? Základ daně 23,00 DPH 14 % 3,22 (23,00 . 0,14) Cena celkem 26,22 Celková cena kilogramu cukru je asi 26 Kč.

7 dph – daň z přidané hodnoty
Známe cenu celkem (tzv. výpočet shora) DPH = cena celkem . koeficient vypočtené DPH musíme odečíst z ceny celkem Koeficient = sazba daně/(sazba daně + 100) koeficient se zaokrouhluje na čtyři desetinná místa koeficient u sazby 14 % … 14/114 = 0,1228 koeficient u sazby 20 % … 20/120 = 0,1667 Používá se například u tržeb v maloobchodě nebo u zjednodušeného daňového dokladu, kdy je známa pouze cena s daní.

8 dph – daň z přidané hodnoty
Příklad: Koupili jsme tričko v celkové ceně 220 Kč, sazba DPH je 20 %. Jaká je cena bez DPH (nebo-li základ daně)? Cena celkem 220,00 DPH 20 % – 36,67 ( ,1667) Základ daně 183,33 Cena trička je bez DPH asi 183 Kč.

9 použitá literatura ŠTOHL, Pavel. Daňová evidence 2011: praktický průvodce. 2., upr. vyd. Znojmo: Pavel Štohl, 2011, 133 s. ISBN

10 CITACE ZDROJŮ Zákon o DPH. Zákon o DPH [online]. [2012] [cit ]. Dostupné z: Sazby DPH od roku 2012, výpočet DPH - jakpodnikat.cz. Sazby DPH od roku 2012, výpočet DPH - jakpodnikat.cz [online]. [2012] [cit ]. Dostupné z: /


Stáhnout ppt "DPH – daň z přidané hodnoty"

Podobné prezentace


Reklamy Google