Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Realizace aktivní politiky zaměstnanosti – Kritéria a postupy pro poskytování příspěvků z prostředků APZ pro rok 2015 Úřad práce ČR, Krajská pobočka.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Realizace aktivní politiky zaměstnanosti – Kritéria a postupy pro poskytování příspěvků z prostředků APZ pro rok 2015 Úřad práce ČR, Krajská pobočka."— Transkript prezentace:

1 Realizace aktivní politiky zaměstnanosti – Kritéria a postupy pro poskytování příspěvků z prostředků APZ pro rok 2015 Úřad práce ČR, Krajská pobočka v Ústí nad Labem, Kontaktní pracoviště v Mostě

2 Aktivní politika zaměstnanosti
Na základě Směrnice generálního ředitele Úřadu práce ČR č. 1/2015 jsou v letošním roce dohody o poskytnutí příspěvku na nástroje VPP a SÚPM vyhrazené uzavírány především z prostředků OP LZZ „VS pro růst! – PP“ a to do doby realizace projektu tj. do Dohody mohou být prodlouženy dodatkem s tím, že od budou dále financovány z prostředků OP Z.

3 Kategorie přiznání příspěvku
Podporované kategorie dle kritérií a § 33 ZoZ Fyzické osoby vedené nepřetržitě v evidenci uchazečů o zaměstnání déle než 5 měsíců Fyzické osoby starší 50 let věku (v loňském roce FO starší 55 let věku) Fyzické osoby do 30 let věku (v loňském roce FO do 25 let věku) Fyzické osoby, absolventi škol bez praxe Fyzické osoby se zdravotním postižením Fyzické osoby pečující o dítě do 10 let věku Fyzické osoby, které potřebují zvláštní pomoc Osoba, která potřebuje zvláštní pomoc Jedná se o osoby společensky nepřizpůsobivé, ze socioekonomicky znevýhodněného prostředí, osoby dotčené současnou hospodářskou recesí

4 Veřejně prospěšné práce
VPP - pracovní příležitosti zřizované zaměstnavatelem zejména na údržbu a úklid veřejných prostranství, budov, komunikací nebo obdobné činnosti na dobu nejdéle 24 po sobě jdoucích měsíců (do loňského roku 12 po sobě jdoucích měsíc). Na tato pracovní místa mohou být umístěni uchazeči i opakovaně. Příspěvek je poskytován měsíčně ve výši: Kč ( Kč v roce 2014) na pracovní místo Kč na pracovní pozici předák ( Kč v roce 2014) při vytvoření minimálně 10 pracovních míst. U obcí nad obyvatel při vytvoření minimálně 6 pracovních míst. Příspěvek na úhradu mzdových nákladů včetně pojistného na sociální zabezpečení, na všeobecné zdravotní pojištění a státní politiku zaměstnanosti.

5 Společensky účelná pracovní místa VYHRAZENÁ
Pracovní místa, které zaměstnavatel vyhradí pro konkrétní uchazeče o zaměstnání. Úřad práce, na základě zaměstnavatelem doloženého vyúčtování, měsíčně přispívá na úhradu mzdových nákladů včetně pojistného na sociální zabezpečení, na všeobecné zdravotní pojištění a státní politiku zaměstnanosti. V letošním roce se poskytuje příspěvek ve výši maximálně Kč měsíčně do při PP na dobu určitou Kč měsíčně do při PP na dobu neurčitou (v r byl poskytován příspěvek ve výši Kč/měs.)

6 Společensky účelná pracovní místa PŘÍSPĚVEK NA ZŘÍZENÍ
Pracovní místa, která zřizuje zaměstnavatel pro uchazeče o zaměstnání. Jednorázový finanční příspěvek ve výši maximálně Kč na zřízení jednoho pracovního místa, které použije zaměstnavatel na úhradu nákladů spojených se zřízením pracovního místa (stroje, zařízení a vybavení provozovny). Zaměstnavatel dle letošních kritérií musí splnit podmínku obsazenosti pracovního místa v délce 12 měsíců (v loňském roce 18 měsíců).

7 Společensky účelná pracovní místa zřízená pro uchazeče o zaměstnání za účelem výkonu SVČ
Pracovní místo, které pro sebe zřizuje uchazeče o zaměstnání vedený v evidenci uchazečů o zaměstnání. Jednorázový finanční příspěvek ve výši maximálně Kč na zřízení tohoto pracovního místa. Příspěvek použije uchazeč o zaměstnání na úhradu nákladů spojených se zřízením pracovního místa (stroje, zařízení a vybavení provozovny). Příjemce příspěvku dle letošních kritérií musí splnit podmínku obsazenosti pracovního místa v délce 12 měsíců (v loňském roce 18 měsíců).

8 Chráněné pracovní místo PŘÍSPĚVEK NA ZŘÍZENÍ
Příspěvek na zřízení chráněného pracovního místa může být poskytnut zaměstnavateli, který vytvoří pracovní místo pro osobu se zdravotním postižením. Jedná se o jednorázový finanční příspěvek, který zaměstnavatel musí použít na úhradu nákladů spojených se zřízením tohoto pracovního místa (stroje, zařízení, vybavení). Délka obsazenosti vytvořeného CHPM činí 36 měsíců. Příspěvek na zřízení Výše příspěvku v Kč (max.) 1 pracovního místa - OZP ( v r. 2014) 1 pracovního místa – TZP

9 Přehled vytvořeních pracovních míst a umístěných uchazečů k 31.12.
Aktivní politika zaměstnanosti KoP Most Počet vytvořených míst umístěných uchazečů 2013 2014 VPP 317 376 330 379 SÚPM vyhrazené 230 488 SÚPM zřízené - SVČ 22 CHPM 42 32 47 64

10 Počet vytvořených pracovních míst – KoP Most

11 Čerpání finančních prostředků KoP Most
Aktivní politika zaměstnanosti Čerpání k v Kč 2013 2014 VPP SÚPM vyhrazené SÚPM zřízené – SVČ CHPM

12 Čerpání finančních prostředků KoP Most v tis. Kč

13 Rozpočet aktivní politiky zaměstnanosti – KoP Most
Aktivní politika zaměstnanosti Výše přiděleného rozpočtu v Kč 2013 2014 2015 Národní prostředky OP LZZ „VSPR!– PP“ čerpání do

14 Rozpočet aktivní politiky zaměstnanosti KoP Most v tis. Kč

15 Aktivní politika zaměstnanosti
Děkujeme za pozornost


Stáhnout ppt "Realizace aktivní politiky zaměstnanosti – Kritéria a postupy pro poskytování příspěvků z prostředků APZ pro rok 2015 Úřad práce ČR, Krajská pobočka."

Podobné prezentace


Reklamy Google