Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Míra nezaměstnanosti mírně klesla

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Míra nezaměstnanosti mírně klesla"— Transkript prezentace:

1 Vývoj nezaměstnanosti v Ústeckém kraji Činnost Úřadu práce ČR v roce 2012

2 Míra nezaměstnanosti mírně klesla
Míra nezaměstnanosti v Ústeckém kraji k  meziměsíčně klesla o 0,10 % na hodnotu 12,28 %. Její pokles byl zaznamenán ve čtyřech okresech kraje, největší v okrese Most (-0,72). Nárůst evidovaly zbývající tři okresy, nejvyšší v okrese Louny (0,26). Ve srovnání s loňským říjnem je míra nezaměstnanosti nižší o 0,51 % (10/ ,79 %).

3 V evidenci je méně uchazečů o zaměstnání
V evidenci úřadů práce bylo k  celkem uchazečů o zaměstnání, což je o 247 osob méně než ke konci září. Počet uchazečů klesl ve čtyřech okresech kraje, nejvíce v okrese Děčín (-185), nárůst byl zaznamenán ve třech okresech, největší v okrese Louny (100). V meziročním srovnání jde o pokles uchazečů o zaměstnání (10/ ).

4 Práci našlo méně lidí V říjnu 2011 se na úřady práce v kraji přišlo nově zaevidovat uchazečů. To znamená, že se v průběhu měsíce zaevidovalo o občanů méně než v průběhu září. Srovnal se tak zářijový boom způsobený přílivem nových uchazečů o zaměstnání po skončení letních prázdnin. Zároveň úřady práce vyřadily z evidence 5 761 uchazečů, tj. o méně než v předchozím měsíci, z toho ověřeně nastoupilo do nového zaměstnání nejméně 3 490, tj. o 579 uchazečů méně než v září letošního roku.

5 V kraji je méně pracovních míst
K  bylo celkem úřady práce v Ústeckém kraji registrováno volných pracovních míst. Ve srovnání se zářím se jedná o pokles 26 míst. Snížení počtu evidovaných míst bylo zaznamenáno v pěti okresech kraje, největší v okrese Děčín (-26), nárůst evidovali v okresech Teplice (20) a Ústí nad Labem (56). V meziročním srovnání se jedná o nárůst 289 míst (10/ ). V říjnu došlo meziměsíčně k mírnému navýšení počtu uchazečů na jedno volné pracovní místo na 21,82 (9/ ,69), meziročně se však jedná o pokles (10/ ,31). Z tohoto pohledu je situace nejhorší v okrese Děčín (42,55), nejlépe je na tom dlouhodobě okres Litoměřice (8,66).

6 Na aktivní politiku zaměstnanosti plynou milióny
Na aktivní politiku zaměstnanosti, která zahrnuje rekvalifikace, veřejně prospěšné práce, společensky účelná pracovní místa, podporu zaměstnanosti zdravotně postižených lidí a cílené programy k řešení zaměstnanosti, plynulo v říjnu v Ústeckém kraji 35 833 tis. Kč, od začátku roku tis. Kč.

7 Sociální reforma a změny platné od 1. ledna 2012
Činnost Úřadu práce České republiky významně ovlivní sociální reforma. Změny se týkají systému administrace a distribuce dávek sociální ochrany, oblasti péče o zdravotně postižené osoby, oblasti zabezpečení osob v hmotné nouzi, oblasti zaměstnanosti a zvýšení kontrolní činnosti při výkonu nelegální práce.

8 Sjednotí se systém dávek sociální ochrany
Od 1. ledna 2012 se sjednocuje proces výplaty nepojistných dávek sociální ochrany. Na všech pověřených obcích Ústeckého kraje proběhla jednání o převodu sociálních pracovníků pod Úřad práce ČR. Po 1. lednu 2012 bude možné vyřídit veškeré služby v oblasti nezaměstnanosti, státní sociální podpory, hmotné nouze i dávky pro osoby se zdravotním postižením na kontaktních pracovištích Úřadu práce ČR .

9 Veřejnou službu bude zajišťovat Úřad práce ČR
Od 1. ledna 2012 bude veřejnou službu zajišťovat Úřad práce ČR. Pro uchazeče o zaměstnání, kteří jsou vedeni v evidenci nepřetržitě déle než 2 měsíce, se od 1. 1. 2012 zavádí nabídka veřejné služby v rozsahu až 20 hodin týdně. Jestliže uchazeč bez vážného důvodu odmítne nabídku, bude vyřazen z evidence uchazečů o zaměstnání. Přednostně budou na veřejnou službu vybíráni dlouhodobě evidovaní uchazeči o zaměstnání a příjemci dávek hmotné nouze. V současné době finišují jednání mezi Úřadem práce ČR krajskou pobočkou v Ústí nad Labem a obcemi, které dosud veřejnou službu organizují.

10 Děkuji za pozornost Mgr. et. Mgr. Radim Gabriel
ředitel ÚP ČR krajské pobočky v Ústí nad Labem


Stáhnout ppt "Míra nezaměstnanosti mírně klesla"

Podobné prezentace


Reklamy Google