Kongregace Dcer Božské Lásky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uvedení do křesťanského života
Advertisements

Týden modliteb za duchovní povolání, od 8.do 15.května 2011, ukončen 48. světovým dnem modliteb za povolání o 4. neděli velikonoční – neděli Dobrého pastýře.
Podle Motu Prorio Benedikta XVI. PORTA FIDEI
ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu
Rok rodiny V roce 2014 si připomínáme 20
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Slovo života prosinec 2012 „Všem, kdo ho přijali, dal moc stát se Božími dětmi.“ (Jan 1,12)
Jak používat duchovní dary Jirka Pospíšil, EBED, KC Vyškov,
Ježíš – jméno, nad každé jméno!
LITURGICKÁ ZNAMENÍ postoje a gesta
V čase církve Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
PŘIJĎ KRÁLOVSTVÍ TVÉ CENTRUM PRO KATECHEZI OLOMOUC, 2014.
Otče náš Centrum pro katechezi, 2014.
Zdeněk a Katka Uhlíkovi
NELZE CHÁPAT CÍRKEV BEZ JEJÍHO MATEŘSTVÍ Promluva Svatého Otce Františka na 19. zasedání Světové únie generálních představených ženských řeholí
Svatí jako duchovní vůdcové modlitby Centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
OTČE Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba Páně při mši svaté „Když jsme byli pokřtěni, nepřijali jsme ducha otroctví, abychom se znovu báli,
Být lidmi, kteří přináší změnu!. Duch svatý působí změny  Izajáš 32:15 Až bude na nás vylit z výše duch, poušť se stane sadem a sad bude mít cenu lesa.
V ODA A JEJÍ ŽEHNÁNÍ Voda má pro život člověka mnoho významů, především umožňuje život a očišťuje.
Symboly v obřadech křesťanské iniciace
Ve společenství s Matkou Boží
Salesiáni spolupracovníci ASC
Boží Zjevení Mnohokrát a mnohými způsoby mluvíval Bůh k otcům ústy proroků; v tomto posledním čase k nám promluvil ve svém Synu. (Žid 1,1n)
Připrava na přijetí svátosti BIŘMOVÁNÍ
Slovo života Slovo života leden 2012 leden 2012 Každoročně se od 18. do 25. ledna slaví v mnoha částech světa Týden modliteb za jednotu křesťanů, jehož.
Ježíšova velekněžská modlitba I
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
„Máme tady jenom pět chlebů a dvě ryby." Ježíš řekl: „Přineste mi je sem." Společná modlitba Lidé, kterým jsi pomohl, ti možná nebudou vděční. Nevadí pomáhej.
On Cítil jsi někdy touhu, udělat něco příjemného pro někoho, koho máš rád?
Kéž je radost a láska zmrtvýchvstalého Ježíše stále s vámi, ve vás a mezi vámi, abychom se všichni stali pravými svědky lásky jeho Otce ke světu. „Neboť.
Centrum pro katechezi, Olomouc 2014 JEŽÍŠOVA VELEKNĚŽSKÁ MODLITBA II.
a její Misionářky lásky
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Slovo života Březen 2014 „Zachováte-li moje přikázání, zůstanete v mé lásce, jako jsem já zachovával přikázání svého Otce a zůstávám v jeho lásce.“ (Jan.
MŠE SVATÁ. Vyznání víry, Přímluvy
 © Centrum pro katechezi Olomouc.  Modlitba je setkání s Bohem.  Modlitba je rozhovor.  Modlitba je základní kámen naší víry. Vyrobilo Centrum pro.
Slovo života Červenec 2011 „Bděte a modlete se, abyste nepřišli do pokušení. Duch je sice ochotný, ale tělo je slabé.“ (Mt 26,41) „Bděte a modlete se,
Věřím v Boha, Syna.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal.
1. Bože náš, Otče náš, do ruky tvé s důvěrou klademe teď štěstí své: | Dítě, jež z lásky své i nám jsi přál, | od tebe život má, veď je i dál, | Dítě,
Jirka Pospíšil, KC Vyškov, Boží představy o Tvém životě Jirka Pospíšil, KC Vyškov,
SVÁTOST OLTÁŘNÍ „Amen, amen, pravím vám, nebudete-li jíst tělo Syna člověka a pít jeho krev, nebudete mít v sobě život.“ (Jan 6, 53) Eucharistie je zdrojem.
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
Papež František: Modlitba musí být smělá a neodbytná Centrum pro katechezi Olomouc, 2014Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Motivace křesťanského jednání
Věřím v ŽIVOT VĚČNÝ. 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z.
1. Radujme se vždy společně, | vzdávajíce chválu vděčně | Bohu Otci nebeskému, | Synu i Duchu svatému.
Věřím v Svatých obcování
Způsoby modlitby II Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Bohoslužba oběti Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Chléb a víno – Tělo a Krev Kristova – reálný duchovní.
1 Korintským 12:1-7 Pokud jde o duchovní dary, bratři, nechci, abyste zůstali v nevědomosti. 2 Víte, že jste ještě jako pohané chodili k němým modlám,
Věřím v Boha, Otce.... Věřím v Boha, Otce... Věřím v Boha, Otce... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista,
Centrum pro katechezi, Olomouc 2013
Letnice Jóel 3:1 I stane se potom: Vyleji svého ducha na každé tělo. Vaši synové i vaše dcery budou prorokovat, vaši starci budou mít sny, vaši jinoši.
VELIKONOCE, LETNICE, PRVOTNÍ CÍRKEV
2. List Korintským. Autor a datum vzniku Pavel - na své 3. misijní cestě - v roce po Kr. - pravděpodobně z Filip.
1. Svou lásku, pramen vody čisté | Kristus mne právě zjevuje | a jeho odpuštění jisté | teď z kříže ke mně směřuje. | Já na Krista tak pamatuji, | když.
Galatským 5:22-23 Ovocem Ducha je však láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, mírnost, sebeovládání.
Vyznání víry - OTEC Křesťanské vyznání víry
 Aneb to nejlepší, co nás mohlo potkat….  Na počátku Bůh stvořil nebe a zemi (Gen 1,1)  Bůh stvořil člověka, aby byl jeho obrazem, jako muže a ženu.
Sv. Faustýna Kowalska Maria Faustina /Helena/ Kowalska sv. Faustýna Kowalska Maria Faustina /Helena/ Kowalska.
Prezentace Exkurze do Benediktbeiernu Salesiáni. Zakladatel Jan Bosco.
Slovo života „Kristova láska nás nutí“ (srov. 2 Kor 5,14-20)
Zázrak komunikace s Bohem
Ježíš.
POKONCILNÍ PŘEDSTAVENÁ
Jan 1.: Na počátku bylo Slovo… …to světlo svítí v temnotě a temnota ho nezachvátila … …pravé světlo, které osvěcuje každého člověka, přicházelo.
Karmelitánský Řád.
On.
Naše zkuše- nosti: #12 Co je tajemstvím pravé radosti? Větší
Transkript prezentace:

Kongregace Dcer Božské Lásky

Charisma a Spiritualita Kongregace Dcer Božské Lásky Kdo nás založil /Jak dlouho jsme Kdo jsme Proč jsme Charisma a Spiritualita

Naše Zakladatelka Matka Františka Lechnerová Narodila se 1. ledna 1833 Edlingu v Bavorsku V roce 1868 založila ve Vídni Kongregaci Dcer Božské Lásky 14. dubna 1894 zemřela Matka Františka v Breitenfurtu u Vídně

Zeměpisné rozšíření kongregace Dcer Božské Lásky Rakousko 1869 Česko 1870 Maďarsko1871 Bosna 1882 Polsko1885 Slovensko 1892 U.S.A. 1913 Anglie 1914 Brazílie 1920 Chorvatsko 1922 Německo 1928 Itálie 1945 Makedonie 1952 Kosovo1961 Albánie 1992 Bolívie 1992 Uganda 1998 Ukrajina 2004 Ekvádor Podle Matky Františky zásady „Konat dobro,rozdávat radost, šířit štěstí a vést k nebi“, působí její duchovní dcery až dodnes.

Mučednice kongregace

Kdo jsme Jsme mezinárodní řeholní institut papežského práva, který se věnuje apoštolským pracím. Povolány, abychom žily zcela v lásce Trojjediného Boha mezi lidmi, skládáme veřejně sliby čistoty, chudoby a poslušnosti. Žijeme s našimi sestrami ve společenství. Věnujeme náš život Bohu, Církvi a zvláště chudým. (Konst. Čl.1)

'Amen, pravím vám, cokoliv jste učinili jednomu z těchto mých nepatrných bratří, mně jste učinili.‚ Mt. 25,40

Naše Zakladatelka Matka Františka Lechnerová chápala společenství s Trojjediným Bohem jako „to jediné potřebné“ svého života. Vtažena do lásky neviditelného Boha, poznala hluboké a bohaté naplnění smyslu svého života, což se projevilo ve společenství se sestrami, které jí Bůh daroval a které pojmenovala Dcerami Božské Lásky. Aby dala směr životu své kongregace, zvolila pravidla svatého Augustina, který se tak stal naším duchovním otcem. (Konst. Čl.3)

Sv. Augustin, duchovní otec kongregace Toto je, co vám v klášteře nařizujeme. Prvním cílem vašeho společného života je, abyste spolu bydlely ve svornosti a byly „jedním srdcem a jednou duší“ v Bohu.“ (z pravidel sv. Augustina) „Především, milé sestry, musí být milován Bůh, pak bližní, neboť toto jsou dvě hlavní přikázání, která nám byla dána.

Proč jsme - smysl a úloha naší kongregace V událostech všedního dne zviditelňujeme vždy znovu Boží lásku jako znamení a působení Božího království. Svým životem hlásáme heslo, které nám dala Matka Františka: „Vše pro Boha, pro chudé a pro naši kongregaci.“ (Konst. Čl.6)

Tak, jako Matka Františka, nacházíme pramen našeho života v záplavě Boží Lásky. Odpovídáme na ni podle charizmatu naší zakladatelky v apoštolátu podle potřeb místní a světové Církve. (Konst. Čl.5)

Naše zakladatelka šla odvážně za Božím voláním a ve věrném následování Krista se vyvíjela a prohlubovala její spiritualita. Chceme podle vzoru Ježíše, „žít zcela oddány Otci“, a jako naše zakladatelka uskutečnit skrze celostní se oddání úmyslům Božské lásky naše heslo: Vše pro Boha , pro chudé a pro naši kongregaci. Poněvadž zakoušíme Boží lásku k nám, chceme „jako Dcery této trpící lásky, vynaložit všechno, aby tato láska byla uznávána a opětována“. (Stanovy 1871, Konst. čl.51)

Naše jméno, naše heslo a naše symboly nám neustále připomínají náš vztah k Trojjedinému Bohu, který je ve svém bytí milující společenství. Z této lásky vychází Boží Syn, který skrze dílo svého vykoupení přijal lidstvo do společenství Trojjediného Boha. Poněvadž této lásce vděčíme za VŠECHNO, smíme se nazývat Dcery Božské Lásky, a jako takové tuto lásku zviditelňovat. (Stanovy 1871, Konst. čl..5)

Spiritualita Naše spiritualita je vyjádřena ve jménu: Dcera Božské Lásky v heslu: Vše pro Boha, pro chudé a pro naši kongregaci.“ v našich symbolech: znaku a prstenu.

Symboly naší kongregace, prsten a emblém, jako znamení závazku a jako vyjádření naší spirituality a sounáležitosti Zlatý prsten s reliéfem Nejsvětějšího Srdce Ježíšova – jako symbol nekonečné lásky Boží a Její vlastní věrnosti

Emblém – symbolizuje lásku Trojjediného Boha, Otce, Syna a Ducha Svatého. Skládá se ze: tří paprsků, které poukazují na Otce. kříže – znamení Syna holubice – jako znamení Ducha Svatého. Tři do sebe uzavřené kruhy se jeví jako v pohybu, připomínají vztah lásky Trojjediného, do kterého jsme uchopeny.

Dcera Božské Lásky - naše jméno předpokládá, že máme k Bohu osobní vztah jako dcery.

CH A R I S M A Charisma je – „specifický aspekt celého Krista. Je to žijící Boží slovo. Je to Boží slovo čtené tak, jak jej četli zakladatelky a zakladatelé a předali jej jako dar Ducha svatého.“ (P. Vittorio Vinci, SAC) „Jsou rozdílná obdarování, ale tentýž Duch; rozdílné služby, ale tentýž Pán; a rozdílná působení moci, ale tentýž Bůh, který působí všecko ve všech.“ (1. Kor. 12,4-6)

Charisma naší Zakladatelky Františka Lechnerová se cítila od Otce volána k tomu, aby žila dar dětství. Matka Františka zakusila lásku Boží a tato zkušenost je tak obrovská, že ji vede k tomu, aby sdělila tuto zkušenost jiným. „Každému je dán zvláštní projev Ducha ke společnému prospěchu.“ (1.Kor. 12,7)

Charisma se projevuje skrze nový život, darovaný duchem. „Ale všem těm, kteří ho přijali, dal moc stát se Božími dětmi, těm, kdo věří v jeho jméno, kdo se zrodili ne z krve, ani ze žádosti těla, ani ze žádosti muže, ale z Boha.“ (Jan 1,12-13) Dcera Božské Lásky – byla zplozena z Boha – Božské Lásky. Jejím hlavním a jedinečným úkolem je poznávat, milovat a odevzdávat se této Lásce a druhé povzbuzovat ke stejné oddanosti, k důvěře, že jsme milované a vytoužené děti Boží.

této trpící lásky, a proto „Jsme dcerami této trpící lásky, a proto musíme nabídnout vše, aby tato láska byla uznávána a opětována.“ Vaše duchovní matka, spolusestra a služebnice sestra M. Františka Lechnerová

Zásady Matky Františky Lechnerové: Žádné ráno bez vroucí modlitby. Žádná práce bez dobrého úmyslu. Žádná radost bez vděčné myšlenky na Boha. Žádná zábava bez připomenutí Boží všudypřítomnosti. Žádné utrpení bez trpělivé oddanosti Bohu. Žádná utrpěná urážka bez odpouštějící shovívavosti. Žádné vlastní pochybení bez lítosti. Žádné cizí pochybení bez ohleduplného posouzení. Žádný dobrý skutek bez pokory. Žádný potřebný člověk bez almužny. Žádný trpící člověk bez útěchy. Žádný večer bez zpytování sebe.

Z výroků Matky Františky Lechnerové: „Nevyzpytatelné jsou úradky Boží – bezmezná má být naše důvěra v jeho moudrou Prozřetelnost.“ „Snažte se uchovat si stále radostnou náladu. Tím se stává všechno těžké lehčím, neboť Bůh miluje radostného dárce.“ „Využij každou příležitost prokazovat druhým dobro. Nemůžeš-li jim pomoci, měj pro jejich bolest aspoň povzbuzující a laskavé slovo.“ „Představujte si Boha vždy jako milujícího Otce. Jeho nikdy neochabující otcovská dobrota napravuje, utěšuje a hojí.“

„Vyjdi ze své země, od svého příbuzenstva a ze svého rodného domu do země, kterou ti ukáži. Budu ti žehnat. Máš být požehnáním.“ Gen 12,1-2