Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rok rodiny V roce 2014 si připomínáme 20

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rok rodiny V roce 2014 si připomínáme 20"— Transkript prezentace:

1 Rok rodiny V roce 2014 si připomínáme 20
Rok rodiny   V roce 2014 si připomínáme výročí Roku rodiny vyhlášeného Organizací spojených národů.   Česká biskupská konference vyhlásila rok 2014 Rokem rodiny.  

2 Svatý Jan Pavel II. byl ve službě Božímu lidu papežem rodiny
Svatý Jan Pavel II. byl ve službě Božímu lidu papežem rodiny. On sám jednou řekl, že by chtěl být připomínám jako papež rodiny.

3 Je nutné, aby manželé od samého počátku žili se srdcem i myšlenkami obrácenými k Bohu, „od něhož mají původ všecky rody na nebi i na zemi“, aby jejich otcovství a mateřství z tohoto pramene čerpala sílu k neustálému obnovování se v lásce. (Sv. Jan Pavel II. – Dopis rodinám z roku 1994)

4 Manželství – jako svátost - je smlouva osob uzavřená v lásce
Manželství – jako svátost - je smlouva osob uzavřená v lásce. A lásku může prohlubovat a chránit jedině Láska, ta Láska, která je nám „vylita do srdce skrze Ducha svatého, který nám byl dán.“ (Řím 5,5)

5 Láska působí, že se člověk realizuje prostřednictvím upřímného darování se: milovat znamená dávat a přijímat to, co nelze ani koupit ani prodat, ale jen si svobodně a vzájemně darovat. (Sv. Jan Pavel II. - Dopis rodinám z roku 1994)

6 Láska, které apoštol Pavel věnoval velepíseň v 1
Láska, které apoštol Pavel věnoval velepíseň v 1. listě Korinťanům - láska, která je „shovívavá“, „dobrosrdečná“ a „všechno vydrží“- je jistě láska náročná. Ale právě v tom je její krása. ( Sv. Jan Pavel II.— Dopis rodinám z roku 1994)

7 Slova manželského souhlasu stanoví podstatu společného dobra manželského páru a rodiny.
Především společné dobro manželů: lásku, věrnost, úctu, trvání jejich svazku až do smrti: „po všechny dny života“. (Sv. Jan Pavel II.— Dopis rodinám z roku1994)

8 Dar je samozřejmě „pro druhé“; a to je nejdůležitější rozměr civilizace lásky.
Civilizaci lásky samozřejmě odporuje takzvaná „volná láska“, která je ještě nebezpečnější tím, že bývá běžně představována jako plod „pravdivého“ citu, zatímco ve skutečnosti lásku ničí. Kolik rodin se rozpadlo právě kvůli „volné lásce“! ( Sv. Jan Pavel II.— Dopis rodinám z roku 1994)

9 Je nutné se modlit za to, aby manželé milovali své povolání, i když se cesta stane obtížnou nebo se na ní objeví úzké a strmé úseky, které se zdají nepřekonatelné. Je nutné se modlit, aby i tehdy zůstali věrni své smlouvě s Bohem. ( Sv. Jan Pavel II.— Dopis rodinám z roku 1994)

10 Ale také musí dojít uznání cenné svědectví oněch manželů, jejichž partner je opustil, ale oni silou víry a křesťanské naděje nenavázali žádné nové spojení. Také tito manželé vydávají opravdové svědectví věrnosti, jaké dnešní svět tak velice potřebuje. (FAMILIARIS CONSORTIO – Apoštol. adhortace sv. Jana Pavla II.)

11 Modlitba za rodiče Nejsvětější Panno, pomáhej všem manželům, aby vnímali velikost svého poslání. Ať otcové a matky s pohledem upřeným na nazaretskou Rodinu touží po dětech a snaží se je přijímat s velkou úctou k jejich vlastním osobnostem. Nezištná láska ke každé lidské bytosti ať je hybnou silou při budování civilizace, která je hodna tohoto označení. Jan Pavel II.: Anděl Páně července 1994

12 Sv. Jan XXIII. O radosti ( A nejen o ní )

13 „Dobrotivý, upřímný a srdečný úsměv musí vždy kvést na mých ústech; neztrácím hlavu při myšlence na to, co se vše může stát, ani neklesám na duchu kvůli hořkostem života.“ Sv. Jan XXIII.

14 „Nemůžeme dát pokoj lidem, jestliže nebudeme mít pokoj v sobě, tj
„Nemůžeme dát pokoj lidem, jestliže nebudeme mít pokoj v sobě, tj. pokud každý z nás v sobě neuspořádá vše tak, jak to chce Bůh.“ Sv. Jan XXIII.

15 „Musíme se snažit o naši radost, abychom obdrželi v usebranosti svého ducha a praktikovat usebranost, aby vzrůstala radost.“ Sv. Jan XXIII.

16 „Jestliže chcete udělat radost vašemu srdci, snažte se umrtvovat váš jazyk.“
Sv. Jan XXIII.

17 „Když se nebudeme brát příliš vážně, život bude o mnoho krásnější.“
Sv. Jan XXIII.

18 „Mladým stačí připomenout, že svět existoval už před nimi a starým zase, že s nimi svět nekončí.“
Sv. Jan XXIII.

19 „Velká a silná duše nikdy nepadne za oběť smutku, dokonce ani ve chvíli velkého trápení.“
Sv. Jan XXIII.

20 „Život, který mi zbývá, chce být jen radostnou přípravou na smrt.“
Sv. Jan XXIII.

21 Při příležitosti svatořečení sv. Jana Pavla II. a sv. Jana XXIII
Při příležitosti svatořečení sv. Jana Pavla II. a sv. Jana XXIII. a Roku rodiny Ing. Soňa Šlosarová 2014 Uničov


Stáhnout ppt "Rok rodiny V roce 2014 si připomínáme 20"

Podobné prezentace


Reklamy Google