Program rozvoje venkova ČR na období

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9. výzva IOP - Komunikační infrastruktura veřejné správy Ing. Jana Břicháčková.
Advertisements

Uzavírání veřejnoprávních smluv
Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Program rozvoje venkova na období Diverzifikace hospodářství venkova ing. Emil Machálek, CSc.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Občanské vybavení a služby Program rozvoje venkova ČR OSA III.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Program EKO – ENERGIE Výzva III Ing. Andrea Dostálová Datum: Přednášející:
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ministerstvo zemědělství Odbor Řídící orgán OP.
Pravidla pro žadatele I.3.2. Zahájení činnosti mladých zemědělců
Obchodní společnosti.
1. Ochrana kulturního dědictví Obnova a rozvoj vesnic Občanské vybavení a služby Investice do lesů 2.
Individuální projekt Pardubického kraje na sociální služby.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
III.1.1 Diverzifikace činností nezemědělské povahy.
Přílohy související s podáním a realizací dotace z PRV Lipová, „Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských.
Předčasné ukončení zemědělské činnosti
Školení MAS Podhůří Železných hor o.p.s. k 2. výzvě v roce 2011 Přednášející: Jiří Zápotočný, ředitel o. p. s. Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova:
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
Vymezení Fiche Podpora podnikání v oblasti cestovního ruchu.
Dotační možnosti podporující diverzifikaci zemědělských činností
Místní akční skupina SPOLEČNÁ CESTA Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova ČR OSA III
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
III.1.3 Podpora cestovního ruchu ÚZPI dne 18. října 2007.
Odbory zemědělských agentur a pozemkových úřadů Činnost ZAPÚ v Programu LEADER ČR.
Obec správným směrem " Projekt je financován z prostředků EAFRD v rámci Programu rozvoje venkova ČR pro období " "Evropský zemědělský fond pro.
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
Pro MAS projekty (období 2007 – 2013) Státní zemědělský intervenční fond, Ministerstvo zemědělství.
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Mgr. Alena Lehmannová Nýrsko PROGRAMY PODPORY EKOLOGICKY ŠETRNÝ CESTOVNÍ RUCH, OCHRANA ŽP.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
III.1.2 Podpora zakládání podniků a jejich rozvoje ÚZPI dne 18. října 2007.
3. VÝZVA MAS LUHAČOVSKÉ ZÁLESÍ. Fiche 2: Rozvoj drobného a malého podnikání Hlavní opatření III.1.2. – Podpora a zakládání podniků a jejich rozvoje Cíl.
III.3.1 Vzdělávání a informace ÚZPI dne 18. října 2007.
Investiční projekty. Vymezení žadatele-příjemce podpory Podnikatelské subjekty Podnikatelské subjekty  právnické osoby se sídlem nebo působností ve schváleném.
Pravidla pro žadatele I.1.1. Modernizace zemědělských podniků.
Praktický postup přípravy projektů Internetizace knihoven na krajích Michal Šperling Euredis, a. s. Dne:
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
III.1.1 Diverzifikace činností nezemědělské povahy ÚZPI dne 18. října 2007.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA ČR Obecná část Pravidel – změny oproti Pravidlům období
Odbory zemědělských agentur a pozemkových úřadů Činnost ZAPÚ v Programu LEADER ČR.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Seminář pro žadatele v rámci Výzvy č. 2/ /11/2010 Ing. Iva Cahelová Ing. Kateřina Gřondilová Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa.
Právní subjekty v podnikání
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
Přehled preferenčních kritérií
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 3 MAS Nad Prahou – IROP – Místa setkávání a řešení krizí
Výzva č. 3 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Transkript prezentace:

Program rozvoje venkova ČR na období 2007 - 2013 Rozvoj mikropodniků – diverzifikace nezemědělské výroby Ing. Pavel Stonawský akreditovaný poradce MZe ČR pavel.stonawsky@seznam.cz

Zakládání mikropodniků a legislativa Diverzifikace nezemědělské výroby Program Zakládání mikropodniků a legislativa Diverzifikace nezemědělské výroby Možnosti získání dotací Vypracování projektové fiše a vyhodnocení

Zakládání mikropodniků a legislativa Zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání v novelizovaném znění. Zákon č. 513/1991 Sb., ve znění pozdějších předpisů – Obchodní zákoník Zákon č. 40/1964 Sb., ve znění pozdějších předpisů – Občanský zákoník Zákon č. 586/1992 Sb., ve znění pozdějších předpisů – Daň z příjmů Zákon č. 563/1991 Sb., v novelizovaném znění – o účetnictví Zákon č. 235/2004 Sb., ve znění pozdějších předpisů – Daň z přidané hodnoty Zákon č. 16/1993 Sb., ve znění pozdějších předpisů – Silniční daň Zákon č. 338/1992 Sb., ve znění pozdějších předpisů – Daň z nemovitostí Zákon č. 565/1990 Sb., ve znění pozdějších předpisů – o místních poplatcích Zákon č. 262/2006 Sb., Zákoník práce Zákon č. 105/1990 Sb., o soukromém podnikání v zemědělské prvovýrobě Zákon č. 582/1991 Sb., ve znění pozdějších předpisů - o organizaci a provádění sociálního zabezpečení Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu a navazující vyhlášky a další … 

Je nutno zvážit zda budeme podnikat samostatně - budeme na vše sami. Založení a provozování firmy Je nutno zvážit zda budeme podnikat samostatně - budeme na vše sami. Nebo s případnými partnery – můžeme být kapitálově i odborně silnější a můžeme se podělit o starosti a odpovědnost. Dále postupovat v souladu se zákonem č. 455/1991 Sb. o živnostenském podnikání v novelizovaném znění.

Zákon 455/1991 Sb. o živnostenském podnikání Zákon upravuje podmínky živnostenského podnikání (živností) a kontrolu nad jejich dodržováním. Živností je soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, za účelem dosažení zisku a za podmínek stanovených tímto zákonem.

Způsobilost k právním úkonům. Bezúhonnost. Všeobecné podmínky provozování živnosti Dosažení věku 18 let. Způsobilost k právním úkonům. Bezúhonnost. Fyzická osoba nemá daňové nedoplatky – FÚ. Fyzická osoba nemá nedoplatky na sociálním zabezpečení a pojistném na veřejném zdravotním pojištění.

Jedná se o odbornou nebo jinou způsobilost, Zvláštní podmínky a překážky provozování živností Jedná se o odbornou nebo jinou způsobilost, pokud je živnostenský zákon požaduje (§ 7). Překážkou provozování živnosti je vyhlášení konkurzu na majetek fyzické nebo právnické osoby (§ 8).

Ohlašovací, které při splnění podmínek mohou Rozdělení živností Ohlašovací, které při splnění podmínek mohou být provozovány na základě ohlášení. Koncesované, které smějí být provozovány na základě koncese – příloha č. 3 např. autodoprava, prodej střelných zbraní atd. kromě splnění základních podmínek je požadováno doložení odborné způsobilosti dokladem uvedeným v příloze č. 3 živnostenského zákona, doložení stanoviska orgánu státní správy podle druhu koncese.

Živnosti ohlašovací a) volné, pro jejich provozování není vyžadováno prokazování odborné ani jiné způsobilosti. K získání živnostenského oprávnění pro živnosti volné musí být splněny všeobecné podmínky (§ 6 odst. 1 živnostenského zákona). Seznam živností ohlašovacích volných je upraven NAŘÍZENÍM VLÁDY Č. 140/2000 Sb., b) řemeslné, uvedené v příloze č. I živnostenského zákona; kromě splnění základních podmínek je požadováno doložení odborné způsobilosti (např. vyučení v oboru) a praxe, c) vázané, uvedené v příloze č. 2 živnostenského zákona; kromě splnění základních podmínek je požadováno doložení odborné způsobilosti dokladem uvedeným v příloze č. 2 živnostenského zákona.

Oprávnění provozovat živnost vzniká dnem ohlášení. Živnostenský list Oprávnění provozovat živnost vzniká dnem ohlášení. Průkazem živnostenského oprávnění je živnostenský list. Do jeho vydání stejnopis ohlášení s průkazným doručením příslušnému živnostenskému úřadu.

Základní podmínky ohlášení a provozování živnosti českými právnickými osobami Rozlišují se dvě situace: Právnická osoba je založená (tzn. existuje zakládací titul – např. u s.r.o. je uzavřena společenská smlouva o založení společnosti, společenská smlouva musí být sepsána formou notářského zápisu), ale právnická osoba dosud není zapsána v obchodním rejstříku: Pak živnostenský úřad na žádost vydá živnostenský list nebo koncesní listinu PŘED zápisem do tohoto rejstříku. Právo provozovat živnost vzniká až dnem zápisu do obchodního rejstříku. 2. Právnická osoba je již zapsaná v obchodním rejstříku

Právnická osoba připojí k ohlášení výpis z Rejstříku trestů odpovědného zástupce doklad prokazující odbornou způsobilost odpovědného zástupce výpis z obchodního či obdobného rejstříku …vše nesmí být starší než 3 měsíce, doklad prokazující právní důvod pro užívání prostor prohlášení odpovědného zástupce, že souhlasí s ustanovením do funkce poplatek 1.000,- Kč (za koncesi 2.000,- Kč) - platba v hotovosti

Legislativa– www.mvcr.cz nebo http://portal.gov.cz Informační zdroje Legislativa– www.mvcr.cz nebo http://portal.gov.cz Průvodce: Jak založit živnost - www.businessinfo.cz Živnostenský rejstřík Ministerstvo průmyslu a obchodu - www.rzp.cz Obchodní rejstřík - www.justice.cz Příslušný Městský úřad, odbor obecní živnostenský úřad

Program rozvoje venkova ČR na období 2007 - 2013

Program rozvoje venkova ČR zajišťuje působení Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova (EAFRD) a určuje politiku rozvoje venkova v ČR v období 2007 - 2013 cíle PRV: rozvoj venkovského prostoru na bázi trvale udržitelného rozvoje zlepšení životního prostředí zvýšení konkurenceschopnost potravinářských komodit diverzifikace zemědělských aktivit na venkově ( rozvoj podnikání, snížení nezaměstnanosti, posílení sounáležitosti obyvatel na venkově)

(celkové veřejné finance) Řídící orgán - Ministerstvo zemědělství ČR - MZe ČR Platební agentura – Státní zemědělský intervenční fond - SZIF Finanční alokace 3,6 mld. Euro za 7 let (celkové veřejné finance) 10,4 mld. ročně z EU (kurz) 13,3 mld. včetně českých zdrojů rozdělení mezi osami 22:55:17:5

Osa I – Zlepšení konkurenceschopnosti zemědělství a lesnictví Členění PRV ČR Osa I – Zlepšení konkurenceschopnosti zemědělství a lesnictví Osa II – Zlepšování životního prostředí a krajiny Osa III – Kvalita života ve venkovských oblastech a diverzifikace hospodářství venkova Osa IV - Leader

III.1.1 Diverzifikace činností nezemědělské povahy

Charakteristika opatření opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace činností zemědělských subjektů (malých a středních podniků) směrem k nezemědělským činnostem s cílem dosažení výrazného posílení ekonomického potenciálu a zajištění podmínek pro kvalitní život místních obyvatel a stability venkovského prostoru při podpoře zaměstnanosti projekty jsou vybírány na základě preferenčních kritérií

Záměry diverzifikace činností nezemědělské povahy výstavba a modernizace bioplynové stanice výstavba a modernizace kotelen a výtopen na biomasu včetně kombinované výroby tepla a elektřiny výstavba a modernizace zařízení na výrobu tvarovaných biopaliv

Finanční alokace průměrná finanční alokace na opatření je 20,43 mil. Euro ročně (cca 580 mil. Kč) Záměr a) diverzifikace 20 % 114,8 mil. Kč/rok Záměr b) bioplynové stanice 62 % 355,9 mil. Kč/rok Záměr c) kotelny a výtopny 8 % 45,9 mil. Kč/rok Záměr d) peletárny 10 % 57,4 mil.Kč/rok

Definice příjemce dotace fyzické a právnické osoby, které podnikají v zemědělské výrobě v souladu se zákonem č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů podporovány mohou být pouze mikropodniky (a), malé a střední podniky

Žadatelem nemůže být mikropodnik u b), c), d) velký podnik obec, svazek obcí státní podnik nezisková organizace zahraniční fyzická osoba, která nemá trvalé bydliště na území ČR, ani zahraniční právnická osoba, která nemá sídlo na území ČR

Příklady způsobilých výdajů rekonstrukce a modernizace objektu, případně nová výstavba budov a ploch pro nezemědělskou činnost a rozvoj nezemědělské produkce (stavební materiál, stavební práce) připojení k technické infrastruktuře úprava povrchů nákup výrobních zařízení a technologií sloužících k diverzifikaci do nezemědělských činností pořízení výpočetní techniky, vybavení provozovny (základní nábytek) projektová a technická dokumentace nákup pozemků a staveb v souvislosti s projektem do 10 % ze způsobilých výdajů, ze kterých je stanovena dotace Výdaje v tomto opatření jsou způsobilé ke spolufinancování, jestliže vznikly a byly skutečně uhrazeny nejdříve ke dni vystavení potvrzení o zaregistrování Žádosti o dotaci z PRV.

III.1.2 Podpora zakládání podniků a jejich rozvoje Mikropodnik je definován jako podnik, který zaměstnává méně než 10 zaměstnanců a jehož roční obrat a/nebo roční účetní rozvaha nepřekračují 2 mil.€.

Charakteristika opatření Opatření je zaměřeno na podporu zakládání nových a rozvoj existujících podniků nejmenší velikosti – mikropodniků, včetně nových živností v oblasti výroby a zpracování. Cílem opatření je především vytváření nových pracovních míst a rozvoj hospodářské struktury nezemědělských aktivit. Podpora je určena v rámci záměru a) na zakládání nových mikropodniků v oblasti výroby, rozvoj aktivit se zaměřením na oblast doplňkové a řemeslné výroby. V rámci záměrů b), c), d) bude podporována nová výstavba a modernizace zařízení na výrobu a využití energie z biomasy.

Záměry zakládání a rozvoj mikropodniku výstavba a modernizace bioplynové stanice výstavba a modernizace kotelen a výtopen na biomasu včetně kombinované výroby tepla a elektřiny výstavba a modernizace zařízení na výrobu tvarovaných biopaliv

Finanční alokace průměrná finanční alokace na opatření je 13,62 mil. Euro ročně (cca 382 mil. Kč) Záměr a) mikropodnik 67 % 256 mil. Kč/rok Záměr b) bioplynové stanice 26 % 99,5 mil. Kč/rok Záměr c) kotelny 4 % 15,3 mil. Kč/rok Záměr d) peletárny 3 % 11,5 mil. Kč/rok

Definice příjemce dotace Záměr a): fyzické i právnické osoby podnikatelé (i bez historie), které splňují podmínky pro zařazení do kategorie mikropodniků, žadatel nesmí být zemědělský podnikatel dle zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů Záměry b), c), d): fyzické a právnické osoby, které podnikají v zemědělské výrobě v souladu se zákonem č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů, které splňují podmínky pro zařazení do kategorie mikropodniků (převažující činnost žadatele spadá do oblasti zemědělské výroby)

Záměry b) může být příjemcem i skupina osob sdružená smlouvou o sdružení dle § 829 a následujících zákona č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, která je ze 100 % tvořena FO a/nebo PO, které podnikají v zemědělské výrobě v souladu se zákonem č. 252/1997 Sb., o zemědělství, pokud smlouva o sdružení splňuje následující podmínky: je ve smlouvě o sdružení uveden jeden účastník, který v zájmu sdružení zastupuje ostatní účastníky (vystupuje jako žadatel za účastníky sdružení) včetně převzetí plnění ze strany SZIF za závazky vzniklé jednáním v zájmu sdružení odpovídají všichni účastníci společně a nerozdílně účastníci se zaváží dodržovat podmínky smlouvy po dobu vázanosti projektu na účel

Žadatelem nemůže být malý, střední a velký podnik obec, svazek obcí státní podnik nezisková organizace zahraniční fyzická osoba, která nemá trvalé bydliště na území ČR, ani zahraniční právnická osoba, která nemá sídlo na území ČR

Příklady způsobilých výdajů - Záměr a): rekonstrukce a modernizace objektu, případně nová výstavba budov a ploch pro zakládání a rozvoj existujících mikropodniků úprava povrchů v areálu provozovny připojení k technické infrastruktuře nákup strojů, výrobních zařízení a technologie nákup vybavení provozovny   pořízení výpočetní techniky projektová a technická dokumentace nákup nemovitosti do 10 % způsobilých výdajů, ze kterých je stanovena dotace

Příklady způsobilých výdajů - Záměry b), c), d): stavební investice (stavební materiál, stavební a zemní práce, rozvody, přípojky základní technické infrastruktury ve vztahu k provoznímu příslušenství, úprava povrchů) pořízení, instalace a zprovoznění příslušných strojních, technologických a regulačních systémů projektová a technická dokumentace nákup nemovitosti do 10 % způsobilých výdajů, ze kterých je stanovena dotace Výdaje v tomto opatření jsou způsobilé ke spolufinancování, jestliže vznikly a byly skutečně uhrazeny nejdříve ke dni vystavení potvrzení o zaregistrování Žádosti o dotaci z PRV.

Maximální výše dotace: Společné III. 1.1. i 2. Maximální výše dotace: Region Malý podnik Střední podnik 2007 - 2010 2011 - 2013 Všechny regiony kromě regionu Jihozápad 60 % 50 % Region Jihozápad 56 % 46 % 40 %

Maximální způsobilé výdaje Maximální způsobilé výdaje, ze kterých je stanovena dotace: 5 000 000 Kč na projekt 75 000 000 Kč na projekt

Nezpůsobilé výdaje a formy financování nákup použitého zařízení nákup mobilních dopravních prostředků a mobilních strojů demolice a bourací práce Formy financování: bezhotovostní platba hotovostní platba věcné plnění ze strany žadatele/příjemce dotace leasing

Kritéria přijatelnosti projektu Projekt lze realizovat na území ČR v obci do 2000 obyvatel Žadatel podniká minimálně dva roky v zemědělské výrobě v souladu se zákonem č. 252/1997 Sb., o zemědělství Žadatel splnil podmínku finančního zdraví u projektů, jejichž celkové způsobilé výdaje přesahují 2 000 000 Kč

Finanční zdraví výpočet finančního zdraví se provádí z Rozvahy a Výkazu zisku a ztráty v případě žadatele účetní jednotky, nebo z Přiznání k dani z příjmů fyzických osob typ B u žadatelů s Daňovou evidencí výpočet se provádí za poslední tři účetně uzavřená období(ve výjimečných případech i pouze za dva roky - nově vzniklý žadatel či žadatel poškozený z důvodů vyšší moci - povodně, sucho)

Rozvaha v plném rozsahu ke dni 31. 12. 200x

Výkaz zisku a ztráty v plném rozsahu ke dni 31. 12. 200x

Výsledek ukazatelů za rok 200x   kategorie od do A - ANO 25,01 31,00 B - ANO 17,01 25,00 C - ANO 15,01 17,00 D - NE 12,51 15,00 E - NE 9,00 12,50 Výsledek ukazatelů za rok 200x

Další podmínky Lhůta vázanosti projektu na účel je 5 let od data podpisu Dohody Archivace veškeré dokumentace 10 let Příjemce dotace zajistí vykazování údajů potřebných pro monitoring projektu po jeho realizaci po dobu vázanosti projektu na účel Žadatel nečerpá finanční prostředky na předmět, pro který je požadována dotace z PRV, z rozpočtových kapitol státního rozpočtu, státních fondů nebo jiných fondů EU Žadatel musí dodržet velikost podniku, kterou deklaroval při podání Žádosti o dotaci i ke dni podání Žádosti o proplacení, případně může svoji velikost zmenšit

Další podmínky V případě, kdy je předmětem preferenčních kriterií tvorba nových pracovních míst, pak období, ve kterém je žadatel povinen dodržovat závazek počtu nově vytvořených pracovních míst, začíná běžet za 6 měsíců od data převedení dotace příjemci dotace a běží po dobu lhůty vázanosti projektu na účel. Žadatel/příjemce dotace má prokazatelně uspořádány vlastnické/nájemní vztahy k nemovitostem, které souvisejí s realizací projektu. Podpořené stavby a technologie nesmí být bez souhlasu SZIF dále pronajímány či provozovány jiným subjektem minimálně po dobu vázanosti projektu na účel

Povinné přílohy k Žádosti Jeden výtisk projektu dle závazné osnovy a na CD Čestné prohlášení dle závazného vzoru Daňové přiznání potvrzené finančním úřadem Základní ekonomické informace požadované pro posouzení finančního zdraví žadatele u projektů, jejichž celkové způsobilé výdaje přesahují 2 000 000 Kč Stavební povolení, ohlášení, nebo čestné prohlášení, že není zapotřebí Technická dokumentace předkládaná ke stavebnímu řízení Půdorys stavby/půdorys dispozice technologie – pokud není přílohou technická dokumentace

Povinné přílohy k Žádosti Kopie katastrální mapy vystavená příslušným katastrálním úřadem (případně jiným příslušným úřadem) s vyznačením lokalizace předmětu projektu V případě nákupu stavby/pozemku, který bude způsobilým výdajem, znalecký posudek, ne starší 12 měsíců k datu podání Žádosti o dotaci, zároveň však ne starší než 1.1. 2007 Seznam příloh s uvedením počtu stran jednotlivých příloh

možno začít realizovat projekt Postup žádost na RO SZIF (formulář žádosti, 1x projekt, povinné a nepovinné přílohy) možno začít realizovat projekt kontroly (42 dnů) – písemné ohlášení nedostatků – lhůta 21 dnů k odstranění správné žádosti – splňující kritéria přijatelnosti bodované (preferenční kritéria) výběr projektů k financování

Dohoda o poskytnutí dotace (základní podmínky) Postup Dohoda o poskytnutí dotace (základní podmínky) Změny – Dodatky k dohodě ukončení realizace projektu – do 18 měsíců (leasing – 36), zaplacení Žádost o proplacení výdajů – formulář – doložení skutečně vynaložených způsobilých výdajů Kontrola Proplacení

Zadávání zakázek – povinnost pravidel volné soutěže 1. dotovaný nebo sektorový zadavatel dle zákona č. 137/2006 Sb. – postup dle zákona 2. dle postupu pravidel (A obecná část - 11.) zakázka dle osnovy projektu do 500 000 Kč (bez DPH) – lze zadat jednomu dodavateli nad 500 000 Kč – povinnost zadávací řízení – výběr z min. 3 obdržených nabídek – nutno dokladovat !!

Při podpisu Dohody a žádosti o proplacení Další doklady Při podpisu Dohody a žádosti o proplacení výpis z OR, doklad o účtu, potvrzení FÚ Kontroly na místě: vlastnické vztahy, nájemní smlouvy, zahájení Při žádosti o proplacení: účetní doklady (faktury, paragony) doklad o uhrazení kolaudační souhlas dokumentace zadávacího řízení u věcného plnění- stavební deník, rozpočet

Kůrková Markéta Ing. www.szif.cz koordinátor Oddělení finanční podpory Informační zdroje Kůrková Markéta Ing. www.szif.cz koordinátor Oddělení finanční podpory Telefon: +420 585 526 538 Fax: +420 585 244 539 E-mail: marketa.kurkova@szif.cz Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Olomouckého kraje www.kis-olomoucky.cz

akreditovaný poradce MZe ČR Děkuji za pozornost Ing. Pavel Stonawský akreditovaný poradce MZe ČR pavel.stonawsky@seznam.cz