Dopady novel zák. č. 56/2001 Sb. a 168/99 Sb.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uzavírání veřejnoprávních smluv
Advertisements

Novela zákona č. 193/2012 Sb. zákon č. 141/1961 Sb., trestní řád
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Zápisy právních vztahů k nemovitostem
Účast veřejnosti ve veřejné správě Výkon ústavně zaručených práv II. 31. března 2014.
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Otázka č.16 ZÁSADY PLATNÉ V KATASTRU NEMOVITOSTÍ V ČR
Změny právních předpisů s účinností od
Vedení správního řízení
Novela ZÁKONA č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů PhDr.
1 Daň z nemovitostí a místní poplatky jako finanční zdroj obcí a měst Alena Holmes Zdeňka Jirásková Odbor – Majetkové daně, daň silniční, poplatky a oceňování.
Novela zákona č. 38/1994 Sb. (zákon č. 220/2009 Sb.)
Individuální projekt Pardubického kraje na sociální služby.
Ing. Jaroslav Holý Služba sledování změn.
Kontrola zboží dvojího použití - nové aspekty Ing. Svatopluk Leitgeb 10. listopadu 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
GRANTOVÝ SYSTÉM MČ Praha 21 ZMĚNY ŽÁDOST VYÚČTOVÁNÍ ÚJEZD NAD LESY 7. LEDNA 2012.
Zdaňování stálé provozovny - aktuální pohled Finanční správy ČR
Porada krajských úřadů, magistrátů měst Brna, Ostravy a Plzně a Magistrátu hl. m. Prahy Praha, 11. června 2012.
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
1 Možné úpravy správního řízení v oblasti silničního provozu a otázka osoby blízké.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Státní energetická inspekce Vliv novely energetického zákona na činnost Státní energetické inspekce Ing. Petr Holoubek Žofín
Správa místních poplatků v prostředí daňového řádu – první zkušenosti
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel Zlín,
Právní procesy. Právní řád Předpisy zákonné –Ústava –Ústavní zákony –Zákony –Zákonná opatření Předpisy prováděcí –Vládní nařízení –Vyhlášky –Vyhlášky.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
Správní řízení v oblasti veřejné podpory
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
Přednáška Správní řízení 4 M. Horáková
Systém kontrolní činnosti SEI
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel (činnost ohlašovny) zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů.
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Omezení plateb v hotovosti Dana Šramková. Omezení plateb v hotovosti dle zákona č. 254/2004 Sb. povinnost provádět vybrané nadlimitní platby bezhotovostním.
Daňový systém Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.. Téma : Majetkové daně (II) – Daň silniční 1.Poplatník daně. 2.Předmět daně. 3.Základ daně. 4.Sazby daně.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Právní procesy.
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Nevládní neziskové organizace pro HEN 4. Přednáška / seminář, Registrace občanského sdružení.
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují zákonem stanovené údaje o podnikatelích.
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
Odpovědnost za porušení předpisů v oblasti platebního styku omezení plateb v hotovosti opatření proti „praní špinavých peněz“
11 Program: 1.využívání zajišťovacího převodu vlastnického práva (ZPVP) k financovaným vozidlům; 2.postupy a povinnosti při registraci financovaných vozidel.
NOVINKY V ZÁKONĚ O PŘESTUPCÍCH Změny k
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Novely zákona o veřejných zakázkách v roce 2012 Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách.
Správní řízení Vendula Povolná Ekologický právní servis Září 2007.
Problematika Úřadu práce v kontextu poskytovatelů sociálních služeb 18. února 2014 Mgr. Jana Marie Landová.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
Pojem přeměna obchodní společnosti Přeměna obchodní společnosti je obdobou smrti fyzické osoby. Přeměnou dochází k zániku přeměňované společnosti s univerzálním.
Systém základních registrů. Zákony a nařízení vztahující se k problematice základních registrů Zákon č.111/2009 Sb. o základních registrech v aktuálním.
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Pojištění odpovědnosti z provozu vozidla Mikulov 2016
Několik problémů na startu zák. č. 250/2016 Sb.
Zákon 417/2009 Sb. Mgr. Pavel Herman.
Novelizace Zákon č. 417/2009 Sb. a č. 179/2010 Sb. a další novelizace
Novela zákona o místních poplatcích
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
Působnost valné hromady
Další vnitrostátní předpisy
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD (k datu )
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Novinky v předškolním vzdělávání
LEGISLATIVNÍ DROBEČKY …plus něco navíc
Transkript prezentace:

Dopady novel zák. č. 56/2001 Sb. a 168/99 Sb. 1) Závažné změny zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích a zákona o pojištění odpovědnosti za škody z provozu vozidel s dopady na financování vozidel – zák. č. 239/2013 Sb., účinnost od 1.ledna 2015 2) Změny v registraci a evidenci vozidel 3) Změny v povinném ručení 4) Úsilí ČLFA o změnu zák. č. 168/99 Sb. Mgr. PaedDr. V. Kejdana

Nové postupy při registraci a pojištění vozidel Konstitutivní zápis provozovatele „Provozovatelem silničního vozidla je osoba, která je v registru silničních vozidel zapsána jako vlastník tohoto vozidla, není-li jako jeho provozovatel v registru silničních vozidel zapsána jiná osoba.“ (§ 2, odst. 15) Pracovní snídaně pro vedoucí představitele členských společností ČLFA – 13. září 2013

Nové postupy při registraci a evidenci vozidel Poskytování údajů z registru … osobě, která prokáže právní zájem. Právní zájem neprokazuje vlastník nebo provozovatel (§ 4, odst. 6) Prováděcí právní předpis stanoví vzor žádosti o poskytnutí údajů z registru silničních vozidel. Pracovní snídaně pro vedoucí představitele členských společností ČLFA – 13. září 2013

Nové postupy při registraci a evidenci vozidel Ověřené podpisy žádosti a zmocnění Žádost o zápis silničního vozidla do registru silničních vozidel musí obsahovat úředně ověřený podpis nebo uznávaný elektronický podpis žadatele (neověří-li totožnost úřad) Plná moc musí být podepsána úředně ověřeným podpisem nebo uznávaným elektronickým podpisem zmocnitele. (§ 6, odst. 4 a 6) Prováděcí právní předpis stanoví vzor žádosti o zápis Pracovní snídaně pro vedoucí představitele členských společností ČLFA – 13. září 2013

Nové postupy při registraci a evidenci vozidel Žádost o zápis změny vlastníka silničního vozidla Rozlišuje se převod (společná žádost dosavadního a nového vlastníka a nového provozovatel) a přechod (žádost nového vlastníka nebo oznámení ÚZSVM). Přechod použitelný pro skončení ZPVP. Ověřené podpisy a zmocnění stejný režim jako v § 6 (§ 8) Prováděcí právní předpis stanoví vzor žádosti o zápis změny vlastníka nebo provozovatele Pracovní snídaně pro vedoucí představitele členských společností ČLFA – 13. září 2013

Nové postupy při registraci a evidenci vozidel „Vícenásobné převody“ Zapisuje se osoba, která nabyla vlastnické právo jako poslední. Nezapisuje se dealer (bazar) který koupil, aby prodal (dealer, bazar) Nezapisuje se dlužník, který (poté, co koupil) převedl vlastnické právo na věřitele (ZPVP) Dodrží lhůtu 10 dnů. (§ 8, odst. 7 a § 10, odst.3)

Nové postupy při registraci a evidenci vozidel Správní delikty Pokud fyzická osoba nepožádá o zápis změny vlastníka, zaplatí pokutu do 50.000,- Kč (§ 83) Pokud právnická osoba nebo podnikající fyzická osoba nepožádá o zápis změny vlastníka, zaplatí pokutu do 50.000,- Kč (§ 83a) Právnická osoba za správní delikt neodpovídá, jestliže prokáže, že vynaložila veškeré úsilí, které bylo možno požadovat, aby porušení povinnosti zabránila. (§ 84)

Nové postupy při registraci a evidenci vozidel Přechodná ustanovení Sankce lze uložit pouze za protiprávní jednání, k němuž došlo po účinnosti tohoto zákona. Registrace provedené před účinností zákona jsou registracemi podle tohoto zákona Totéž pro listiny (TP, osvědčení) a pro technické prohlídky, kontrolní nálepky, měření emisí … Zástavní právo do tří let uvést do stavu odpovídajícího skutečnosti (NS?) Řízená zahájená před účinností novely se dokončí podle znění zákona před novelou. Včetně řízení o trvalém nebo dočasném vyřazení z registru. Vozidlo dočasně vyřazené z registru se považuje za vozidlo vyřazené z provozu. Vozidlo trvale vyřazené z registru se považuje za silniční vozidlo zaniklé.

Nové postupy při registraci a evidenci vozidel Prováděcí předpisy ČLFA se zúčastní prací na vyhlášce. Podrobné postupy, vzory podání … Vyhlášky by měly nabýt účinnosti spolu se zákonem. Pracovní skupina zahájí činnost koncem září 2013, vyhlášky platné v polovině roku 2014. Zástupci ČLFA se prací na vyhlášce č. 243/2001 Sb., o registraci zúčastní.

Změny v povinném ručení Přerušení pojištění Je-li předpokládáno v pojistné smlouvě Pojistník musí prokázat, že vozidlo bylo vyřazeno z provozu (Původní návrh je registrováno, musí být pojištěno) (§ 3)

Změny v povinném ručení Flotilové pojištění Lze pojistit více vozidel, je-li týž vlastník nebo provozovatel, je-li pojistný zájem (je poskytnuta finanční služba, vlastník, provozovatel a pojistník v jednom koncernu (§ 3)

Změny v povinném ručení Zánik pojištění odpovědnosti Zánik vozidla. Dnem zániku je totožný se dnem zápisu zániku v registru. Nelze-li žádost podat, je takovým dnem ten, ve kterém nastala nevratná změna znemožňující provoz vozidla (§ 12, odst. 3)

Změny v povinném ručení Evidence pojištění odpovědnosti Povinnost vlastníka vozidla požádat o vyřazení vozidla z registru do 14 dnů od zániku pojištění (§ 15, odst. 5)

Změny v povinném ručení Příspěvek do Garančního fondu Původní návrh stanovit lhůtu pro uplatnění nároku na zaplacení nebyl přijat. Původní text „bylo provozováno v rozporu s tímto zákonem“ je nahrazen textem „byla porušena povinnost podle § 1 odst. 2“. (§ 24c)

Úsilí ČLFA o změnu zák. č. 168/99 Sb. Bránit se novým návrhům: Nezakazovat „otevřené flotily“, nepojišťovat „nevozidla“, nekrátit lhůty pro oznámení změny vlastníka, neprokazovat změnu zápisem v registru, nebránit sezónnímu vyřazení … Přidat vlastní návrhy: Zásadní: Nepřipustit „přílepek“ a novelizovat celý zákon = ne vlastník, ale provozovatel Dílčí: Uzákonit povinnost ČKP sdělovat vlastníkům stav a průběh pojištění (podle VIN), upřesnit případy zániku pojištění (§ 12), upravit (zrušit) § 24c K tomu jednání: MF (příslušný odbor - Přikryl, Čechová), náměstek ministra Urban, poslanci Hospodářský výbor a Podvýboru pro dopravu (Baštýř, Šídlo, Huml …), ministr – předseda LRV Mlsna ČKP, ČAP Pokračujeme: Veřejný ochránce práv Viceguvernér ČNB

Dopady novel zák. č. 56/2001 sb. a 168/99 Sb. Děkuji za pozornost