Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7."— Transkript prezentace:

1 Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od

2 Změny v právní úpravě ZMP:
Místní poplatky Změny v právní úpravě ZMP: § 10 poplatek za povolení vjezdu motorovým vozidlem do vybraných míst a částí měst. § 10b odst. 3 – osvobození fyzických osob dle odst. 1 písm. a). § 10c poplatek za zhodnocení stavebního pozemku. § 11 odst. 4. – pokuty za nesplnění povinnosti nepeněžité povahy. § 14 – OZV. § 14a odst. 4. – nesplnění ohlašovací povinnosti – zánik osvobození nebo úlevy.

3 Místní poplatky Poplatek za povolení k vjezdu s motorovým vozidlem do vybraných míst a částí měst. § 10 ZMP Sazba poplatku – až 200 Kč za každý započatý den. Obec může po dohodě s poplatníkem stanovit poplatek také paušální částkou. (do – sazba poplatku až 20 Kč za den, případně paušální částka po akceptaci s poplatníkem) Osvobození – osoby, které ve vybraném místě užívají nemovitost k podnikání nebo veřejně prospěšné činnosti § 147 a násl. NOZ. (do – osvobozeny osoby, které ve vybraném místě užívají nemovitost ke své hospodářské činnosti)

4 Poplatek za KO – osvobození fyzických osob
Místní poplatky Poplatek za KO – osvobození fyzických osob § 10b odst. 3 ZMP od poplatku je osvobozena fyzická osoba podle odst. 1 písm. a), která je (nově se tedy nevztahuje na osoby dle odst. 1 pism. b) c) umístěna v domově pro osoby se zdravotním postižením, v domově pro seniory, domově se zvláštním režimem nebo chráněném bydlení. Do c) Jako nezaopatřené dítě umístěna v domově pro osoby se zdravotním postižením na základě rozhodnutí soudu nebo smlouvy o poskytnutí sociální služby, nebo d) umístěna v domově pro osoby se zdravotním postižením, domově pro seniory, domově se zvláštním režimem nebo chráněném bydlení. Toto osvobození dopadalo i na poplatníky z titulu vlastnictví stavby určené k individuální rekreaci, bytu nebo rodinného domu. Tento rozsah osvobození zakládal neodůvodněnou nerovnost mezi poplatníky.

5 Poplatek za zhodnocení stavebního pozemku
Místní poplatky Poplatek za zhodnocení stavebního pozemku § 10c ZMP Výše sazby za 1m2 zhodnoceného stavebního pozemku stanoví obec v OZV, kterou obec může vydat nejpozději v kalendářním roce, kdy nabylo právní moci kolaudační rozhodnutí. Sazba nesmí přesáhnout rozdíl ceny pozemku bez možnosti připojení na vodovod a kanalizaci a ceny s touto možností na m2. Cena pozemku viz zákon č. 151/1997 Sb., o oceňování majetku. Do právní úprava nestanovila žádnou lhůtu od zhodnocení stavebního pozemku, ve které by obce byly oprávněny předmětný poplatek zavést. Stanovení lhůty do zákona bylo zapracováno z důvodu právní jistoty.

6 Pokuty za nesplnění povinnosti nepeněžité povahy
Místní poplatky Pokuty za nesplnění povinnosti nepeněžité povahy § 11 odst. 4 ZMP Penále, úroky a pokuty, upravené daňovým řádem s výjimkou pořádkových pokut (§247 DŘ) a pokut za nesplnění povinnosti nepeněžité povahy (§247a DŘ), se neuplatňují. (např. nepředložení evidenční knihy) (Ale pozor na §14a odst. 4, viz dále v prezentaci.)

7 Samostatná působnost obce – OZV
Místní poplatky Samostatná působnost obce – OZV § 14 odst. 2 ZMP Obec může obecně závaznou vyhláškou upravit další způsob placení a jemu odpovídající den platby poplatku, než je způsob placení a den platby podle daňového řádu. Rozšíření kompetence obce při zavedení „jiných“ způsobů placení MP (např. technické zařízení, mobilní telefon, jiný den platby).

8 Místní poplatky Ohlašovací povinnost § 14a odst. 4 ZMP
V případě, že poplatník nesplní povinnost ohlásit údaj rozhodný pro osvobození nebo úlevu od poplatku ve lhůtě stanovené obecně závaznou vyhláškou nebo ve lhůtě podle odstavce 3 (do 15 dnů ode dne, kdy nastala), nárok na osvobození nebo úlevu od tohoto poplatku zaniká; za nesplnění této povinnosti nelze uložit pokutu za nesplnění povinnosti nepeněžité povahy. Např. FO je osvobozena od MP za KO, pokud neprokáže tento nárok k každého kalendářního roku, nárok na osvobození nebo úlevu zaniká. Správce daně má možnost využít tzv. zákonnou lhůtu 15 dnů. Případně dle § 14 ZMP stanovit „své“ lhůty k jednotlivým osvobozením u jednotlivých druhů MP.

9 Místní poplatky KONTAKT: Krajský úřad Olomouckého kraje Odbor kontroly
Oddělení kontroly příspěvkových organizací a daňového řízení Jeremenkova 40a Olomouc tel: DĚKUJI ZA POZORNOST


Stáhnout ppt "Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7."

Podobné prezentace


Reklamy Google