Sociální ekonomika v ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální ekonomika v ČR v ČR třetí sektor tradičně spojován s občanským sektorem omezené užívání názvu sociální ekonomika o obsahu SE panuje všeobecně.
Advertisements

PODNIKÁNÍ ŽIVNOSTENSKÉ PODNIKÁNÍ OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI DRUŽSTVO.
Hospodaření nepodnikatelských organizací 1 Daně, dotace.
TRANSFORMACE OBČANSKÝCH SDRUŽENÍ ) (v návaznosti na nový občanský zákoník) 29. srpna 2013, Městský úřad Vsetín.
Rejstřík škol a školských zařízení Seminář pro ředitele škol zřizovaných LK.
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Družstvo, státní podnik, konsorcium. Obsah výkladu 1.Družstvo 2.Státní podnik 3.Otázky a úkoly.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Komanditní společnost - osobní obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Obchodní společnosti Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.15 Ročníktřetí.
Založení firmy postup. Postup založení firmy 1) Výběr oboru podnikání a vymezení předmětu živnosti 2) Volba právní formy podnikání 3) Určení názvu a umístění.
Pracovní právo. Pohovor
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Veřejné rejstříky - Obchodní rejstřík.
Právnické osoby podle NOZ § 118 Právnická osoba má právní osobnost od svého vzniku do svého zániku.
Nový občanský zákoník - co přinese NNO JUDr. Hynek Pečinka XIV. krajský sněm Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje Olomouc /
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_08.
Základní znaky NO Účelová funkce a důvody založení: není založena za účelem zisku důvody založení: - dobročinná nebo charitativní činnost - podpora skupiny.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE Ing. Alica Kavanová. CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY 1. Účelová funkce a důvody založení:  n n n není založena za účelem zisku  d d
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM Právní úprava podle zákona č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů doc. JUDr. Ludmila Lochmanová,
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Kapitálové OS – Společnost s ručením omezeným Ročník.
Základní charakteristika společnosti - Společnost, za jejíž dluhy ručí společníci společně a nerozdílně do výše, v níž nesplnili vkladové povinnosti podle.
Neziskové organizace Motto: „Abychom zbohatli materiálně, musíme nejprve zbohatnout v mysli.“
ŽIVNOSTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Kapitálové OS – Akciová společnost Ročník / obor studia:II.
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO32 Název.
1. Podnikání 1.část členění organizací podnikání (definice podnikání, kdo může podnikat) obchodní firma živnostenský rejstřík živnosti (podmínky, druhy,
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO38 Název školy: Střední průmyslová.
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Postup při zřizování obchodní společnosti
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Místní rozpočtové jednotky
Správa sociálního zabezpečení
Státní organizace.
Příjmy z kapitálového majetku
PBSNPB2: Fundace: nadace a nadační fondy, (fondy), (obecně prospěšné společnosti), ústavy Organizace na pomezí: sociální družstva, církevní právnické.
Cvičení 4 Právní formy podniku.
Vklad Obchodní zákoník definuje vklad jako peněžní prostředky nebo jiné penězi ocenitelné hodnoty, které se společník zavazuje vložit do základního kapitálu.
Daň z příjmů právnických osob Silniční daň veřejnoprávních poplatníků
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Název materiálu
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Zrušení a zánik obchodní společnosti
Druhy podniků v ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Digitální učební materiál
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Katedra finančního práva a národního hospodářství
Sociálně pedagogická činnost v neziskovém sektoru
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Základní znaky Jde o právnickou osobu ve formě družstva
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Název projektu: Moderní škola
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Podnik a podnikání Ing. Kateřina dušáková.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
OBCHODNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M
Družstvo CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Zákon o statusu veřejné prospěšnosti.
Transkript prezentace:

Sociální ekonomika v ČR v ČR třetí sektor tradičně spojován s občanským sektorem omezené užívání názvu sociální ekonomika o obsahu SE panuje všeobecně nízké povědomí SE a SP v ČR existují /nejsou formálně definované a chybí legislativa Praha r.2002 Světová konference o sociální ekonomice SE není založena na kapitálu, ale na participativní demokracii Cílem SE není zisk, ale vzájemná solidarita SE významně přispívá k začleňování znevýhodněných osob do společnosti

Tradice solidarity a svépomoci spolková činnost a družstevnictví ČR má dostatek předpokladů pro přijetí koncepce SE díky kulturně historickým kořenům /solidarita, vzájemnost, spolky, družstva, nadace/ významní představitelé myšlenek solidarity František Cyril Kampelík /1805 – 1872/ František Ladislav Chleborad /1839 – 1911/ Karel Engliš /1880 – 1961/ T.G. Masaryk /1850 – 1937/ podpora zakládání občanských a církevních organizací r. 1871 v ČR celkem 325 občanských spolků

Svépomocné hnutí v 19.století pražský spolek „Oul“ /povznesení národa, zvláště nemajetných vrstev/ „Kampeličky“ občanské záložny a pojišťovny podnikatelské tovaryšství = družstevnictví /zásobny, jídelny, stavebny, záložny/ Prvotním cílem není akumulace kapitálu !! K.Engliš – solidarita věcná a osobní „ … teologicky z účelu života, zdraví a kultury národa plyne rozdělování práce podle únosnosti a statků podle potřebnosti, pozitivní pomoc silnějších slabším, vztah mezi lidmi takový, jako by sami sebe milovali … „

Tradice spolkové a družstevní činnosti Zákon 134/1867 Sb. o právě spolčovacím /s malými úpravami platný až do r.1951/ svépomocné spolky výrobních, spotřebních a dělnických družstev s rozvojem kapitalismu vzniká i bohatá vrstva obyvatel z nichž mnozí byli významnými mecenáši a filantropy /arch. Josef Hlávka – ČAV, nadace Nadání …, Alois Oliva – Olivova nadace, Průmyslová jednota/ Zák. č.70/1873 – o výdělkových a hospodářských družstev – sdružení osob ke společné hospodářské činnosti /neexistence českých bank = záložny/

Konec 1.světové války – rozvoj charitativních, humanitárních a dobročinných spolků. Rozvoj studentských spolků, sportovních klubů, spolky národnostních menšin, … Rozvoj nadací na podporu – církví, kostelů, škol, nemocnic, chudobinců, … = veřejně prospěšné cíle R.1948 – budování a rozvoj spolků není žádoucí Změna spolků na „společenské organizace“ a organizací „národní fronty“ /Ústřední svaz družstev, Jednota, Družstvo invalidů, …, zahrádkáři, včelaři, SVAZARM, … Po r.1989 následuje rychlá obnova spolkové i nadační činnosti.

Obecně prospěšná společnost – o.p.s. právnická osoba, jejímž hlavním posláním je poskytování obecně prospěšných služeb /zák. č.248/1995 Sb./ a novela z r.2010 /zák.č.231/2010 Sb./ OPS je založena podle zákona poskytuje služby za předem stanovených a pro všechny uživatele stejných podmínek HV /zisk/ nesmí být použit ve prospěch zakladatelů, členů orgánů nebo zaměstnanců a musí být použit na poskytování ops

Založení OPS vznik je vázán na rozhodnutí rejstříkového soudu zakladatel může být FO, PO, obce, stát /ČR/ /může být i více zakladatelů/ Práva zakladatele: Jmenování členů správní rady /statutární orgán/, dozorčí rady /kontrolní orgán/ Může změnit nebo zrušit rozhodnutí správní rady o zrušení OPS Vklad do OPS: není stanovena podmínka finančního nebo majetkového vkladu

Zakládací listina OPS: Název, sídlo, IČ zakladatele, RČ, trvalý pobyt, datum narození, … Název a sídlo OPS /musí obsahovat o.p.s./ Druh obecně prospěšných služeb Podmínky poskytování /ops/ Doba na kterou se společnost zakládá Identifikace členů správní rady Identifikace ředitele Identifikace členů dozorčí rady Hodnotu a označení majetkových vkladů Možnosti a způsoby odměňování členů orgánů Podmínky změn druhu ops Způsoby jednání a volby, důvody odvolání

Vznik OPS vzniká dnem zápisu do rejstříku OPS /vedou rejstříkové soudy – Městský soud Praha a KS/ návrh na zápis musí být podán do 90 dnů od založení, tj. po podpisu smlouvy nebo zakl.listiny K návrhu na zápis se dokládá: Zakládací listina Doklady dokazující splnění podmínek stanovených ZOPS V případě PO doklad o existenci a IČ Sídlo, výpis z KN a souhlas majitele Ředitel a členové SR a DR výpis z RT Doklady ke splnění zvláštních podmínek

Pokud zakladatel vkládá majetek nebo finanční vklad, dokládá se prohlášení správce vkladu Do doby zápisu jedná za OPS zakladatel Do 3 měsíců od zápisu má OPS možnost odmítnout závazky zakladatele, které by bránily naplnění účelu ORGÁNY OPS Ředitel = statutární orgán Správní rada Dozorčí rada Poradní a iniciační orgány Ředitele jmenuje a odvolává správní rada /nesmí být členem SR a DR, má poradní hlas, funkci vykonává ve smluvním poměru/

Správní rada Je kolektivním orgánem OPS Dohlíží na zachování účelu a hospodaření s majetkem Rozhoduje a schvaluje- rozpočet, závěrka, výroční zpráva, jmenuje a odvolává ředitele, zrušuje OPS SR má min. 3 členy Funkční období je 3-leté a volí se i opakovaně Člen SR je pouze FO a max. 1/3 členů SR je s OPS v pracovněprávním vztahu Vydává předchozí souhlas k právním úkonům Schvaluje – rozpočet, účetní uzávěrku, výroční zprávu, předmět doplňkových činností, změnu statutu Rozhoduje – zrušení OPS, přechodu práv a povinností, převodu likvidačního zůstatku

DOZORČÍ RADA Je kontrolním orgánem OPS /kontroluje hospodaření s majetkem, ale i poslání a náplň činnosti/ Upozorňuje a úkoluje SR a ředitele, informuje zakladatele o nedostatcích a porušeních Má min. 3 členy na 3-leté období, člen DR nesmí být členem SR ÚČETNICTVÍ Vedou se povinně odděleně náklady a výnosy z obecně prospěšných služeb, z doplňkové činnosti a dalších ekonomických činností Dotace z veřejného rozpočtu vyšší než 1,0 mil.Kč /za účetní období/ = závěrku ověřuje AUDITOR

VÝROČNÍ ZPRÁVA /§ 20 ZOPS – je stanovena povinnost vypracování a zveřejnění výroční zprávy/ Činnosti OPS a jejich zhodnocení Lidské zdroje Výnosy podle zdrojů a dle činností Vývoj a stav fondů Stav a struktura majetku Objem a členění nákladů dle činností Údaje o mzdě ředitele a odměnách SR, DR Změny v zakládací listině, ve složení orgánů a osobě ředitele

EKONOMICKÉ ČINNOSTI OPS primárně poskytuje obecně prospěšné služby a sama služba není v ZOPS definována /činnost uspokojující určitou potřebu, jejímž výsledkem je efekt pro uživatele služby, ne zisk !!/ ekonomické činnosti jsou poskytovány za úplatu podnikání je chápáno /dle § 2 ObchZ/ jako činnost vykonávaná vlastním jménem, soustavně, na vlastní odpovědnost a za účelem dosažení zisku pokud OPS vytvoří zisk nesmí ho použít ku prospěchu zakladatelů, ředitele, členů orgánů nebo zaměstnanců

OBECNĚ PROSPĚŠNÉ SLUŽBY ZOPS neurčuje, které služby to jsou a rozhodnutí je ponecháno v pravomoci soudů Podmínka – služby za předem stanovených a pro všechny stejných podmínek Oblasti ops – školy, sociální služby, kultura, zdravotnictví Podmínky poskytování ops se zapisují do zakládací listiny Pokud je k poskytování ops nutno zvláštní oprávnění, je potřeba ho doložit a prokázat 455/1991Sb. Živnostenský zákon 160/1992Sb. O zdravotní péči v NZZ 561/204Sb. Školský zákon 108/2006Sb. O sociálních službách

ops jsou poskytovány za „nákladové ceny“, potom není nutné žádat zvláštní povolení služby můžeme poskytovat i s úmyslem vytvoření zisku /vykazuje znaky živnostenského podnikání/ důležitý je úmysl zisk vytvářet pokud při poskytování ops náhodou zisk vznikne, nejedná se o živnostenské podnikání DOPLŇKOVÁ ČINNOST § 17 ZOPS – za podmínky lepšího a hospodárnějšího využití prostředků OPS Pod pojmem „prostředky“ sumarizujeme majetkové, nemajetkové i lidské Provádíme je za úplatu a zisk je zdrojem pro krytí nákladů na provoz OPS a činnost

DALŠÍ EKONOMICKÉ ČINNOSTI OPS nemůže mít /na rozdíl např. od nadace/ podíl na podnikání jiných osob, ani nemůže být tichým společníkem Oddělené účetnictví zobrazuje, kolik prostředků je věnováno na hlavní činnost /ops/ Pronájem majetku a nemovitostí, které OPS nepotřebuje – za účelem zisku Fundraising – získávání dárců a sponzorů Sponzorem je ten, kdo OPS poskytne jakýkoli příspěvek, za který požaduje, aby OPS jako protislužbu vyvíjela aktivitu na zviditelnění sponzora.

ROLE OPS PŘI POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB