Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zákon o statusu veřejné prospěšnosti.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zákon o statusu veřejné prospěšnosti."— Transkript prezentace:

1 Zákon o statusu veřejné prospěšnosti.
Marek Šedivý, prezident AVPO ČR

2 Původní záměr Posílení transparentnosti ze strany státu, protože český neziskový sektor nemá dostatečné vlastní nástroje. Nastavení důstojných benefitů pro právnické osoby se statusem VP.

3 Aktuální stav v neziskovém sektoru
Z náhodně vybraných občanských sdružení má webové stránky 470 sdružení (23,5 %) Výroční zprávu zveřejňuje na svých webech 200 o. s. (2 %). Ze 100 náhodně vybraných nadací má webové stránky 55 nadací (55 %). Výroční zprávu zveřejňuje 17 nadací (17 %). Zdroj: Pavel Bachmann, Gaudeamus, 2012

4 Momentální stav zákona
Definice statusu veřejné prospěšnosti, protože není dnešnímu právu znám. Doprovodná legislativa k novému Občanský zákoník, § 146 – 150, účinný od Definice podmínek, za kterých může právnická osoba nabýt/pozbýt statusu veřejné prospěšnosti, práva a povinnosti PO se statusem Sněmovní tisk č. 989; druhé čtení, červnová schůze Poslanecké sněmovny.

5 Komu je statut určen? Nezáleží na právní formě PO, kromě osob veřejného práva Hlavní činnost veřejně prospěšná. Existence kontrolního orgánu. Podnikatelská činnost pouze ve vedlejší činnosti. Nerozděluje zisk – 100 % jde zpět do PO. Předloží listiny – účetnictví, přehled o zdrojích příjmů, přehled nákladů na správu a mzdy, souhrn 3 nejvyšších příjmů.

6 Podmínky pro zápis statusu
Bezúhonnost osob (zákon neříká kterých). Neslučitelnost funkcí. Definice veřejně prospěšných činností (zejména…). Rozhodnutí soudu o právu na zápis statusu VP do veřejného rejstříku.

7 Povinnosti PO se statusem veřejné prospěšnosti
Členění nákladů v účetnictví – veřejně prospěšná činnost, vedlejší činnost, správa. Vydává a zveřejňuje výroční zprávu obsahující: účetní závěrku nebo výkaz o majetku a závazcích a příjmech a výdajích, přehled o všech zdrojích příjmů, souhrn 3 nejvyšších příjmů osob. Nad Kč – povinný audit.

8 Následky porušení povinností
Výzva k odstranění nedostatků – rejstřík. Pak je vyrozuměn soud. Zahájení řízení se statusem – zapsáno do rejstříku. Výmaz statusu z rejstříku.

9 Otazníky k zákonu Je transparentní právnická osoba, která nemá webové stránky? Je transparentní právnická osoba, která nevede podvojné účetnictví? Má právnická osoba, pokud splní podmínky statusu VP právo na nějaké výhody?

10 Otázky? Komentáře?

11 Děkuji za pozornost! Kontakt: Marek Šedivý, prezident AVPO
mobil: ,


Stáhnout ppt "Zákon o statusu veřejné prospěšnosti."

Podobné prezentace


Reklamy Google