Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Úvod do světa lovecké optiky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Advertisements

Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
ABSOLVENTSKÁ PRÁCE Název absolventské práce
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Lupa
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Vnitřní odpor, samovybíjení olověných akumulátorů Tematická oblast:Zdroje elektrické.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Diagnostika řídících jednotek III. Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Název prezentace (DUMu): Teleskopy + použití fotoaparátů Název sady: Optika.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Zbožíznalství, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 16. Seznámení s postupem tvorby programu na CNC soustruhu HURCO Název.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Trávicí soustava Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Název prezentace (DUMu): Objektiv, převracecí systém, okulár a clony zorného.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Jiří Trefilík Název prezentace (DUMu): 14. Nepředepsané geometrické tolerance a všeobecné tolerance Název sady:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Jiří Trefilík Název prezentace (DUMu): 18. Výrobní výkres a jeho náležitosti Název sady: Technická dokumentace.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 6. Přenos modelu mezi programy „Inventor“ a „EdgeCAM“- základní nastavení.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 4. Ruční řezání závitů vnějších i vnitřních (kostka) Název sady: Tematické.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Jiří Trefilík Název prezentace (DUMu): 3. Pomůcky a zásady kreslení Název sady: Technická dokumentace pro 1.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
19. Výroba konkrétního výrobku na CNC soustruhu HURCO č.2
18. Výroba konkrétního výrobku na CNC soustruhu HURCO č.1
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka
4. Tg. základny, dorazy a upínací plochy obráběných součástí
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka
13. Použití nářadí na montáž zbraní
6. Pilování tvarových ploch
Název prezentace (DUMu): Voda
18. Nastřelování, montáž puškohledu
Název prezentace (DUMu): Půda
2. Řešení konstrukcí čar a křivek Technická dokumentace pro 1. ročník
Název prezentace (DUMu): Alternátor – zapojení
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Název prezentace (DUMu): Měření elektrických veličin
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Puškohledy – záměrné osnovy
20. Výroba konkrétního výrobku na CNC soustruhu HURCO č.3
5. Výkresy, druhy a formáty Technická dokumentace pro 1. ročník
1. Obsah a význam fyziky, struktura látek
13. Přenášení motivu na materiál pomocí běloby a kopírovacího papíru
Odborné vyučování pro 3. ročník oboru Technik puškař a Puškař ROČNÍK:
18. Vroubkování na částech zbraně (spoušť, kohout, rybina)
SŠ-COPT Uherský Brod Ing. Zatloukal Martin
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Puškohledy – konstrukce
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Péče o optiku a doplňky
Název prezentace (DUMu): Abiotické podmínky prostředí
Název prezentace (DUMu): Funkce a použití zapalování
18. Pascalův zákon, hydraulika
Název prezentace (DUMu): Regulace předstihu zapalování
8. Výroba jednoduché zámkové desky
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Ovládací prvky
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Nastavení záměrné osnovy
Název prezentace (DUMu):
Název prezentace (DUMu): Ohmův zákon
Název prezentace (DUMu): Vlastnosti živých soustav
SŠ-COPT Uherský Brod David Kranz 12. Pauzování
Název prezentace (DUMu): Pohybová soustava člověka I.
Název prezentace (DUMu): Úvod do zapalování, rozdělení, pojmy
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
SŠ-COPT Uherský Brod David Kranz 20. Zdobení zbraně
SŠ-COPT Uherský Brod Ing. Zatloukal Martin
SŠ-COPT Uherský Brod Bc. Martin Bártek
16. Tolerování rozměrů na výkrese Technická dokumentace pro 1. ročník
21. Ústí hlavně SŠ-COPT Uherský Brod Ing. Štursa Petr 21. Ústí hlavně
Technická dokumentace pro 1. ročník CZ.1.07./1.5.00/
1. Základní ustanovení nošení zbraní a BOZP
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka
Název prezentace (DUMu): Klasické zapalování
Technická dokumentace pro 1. ročník CZ.1.07./1.5.00/
Transkript prezentace:

Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Úvod do světa lovecké optiky Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Název prezentace (DUMu): Úvod do světa lovecké optiky Název sady: Optika pro puškařské obory Ročník: 1. – 4. Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/34.0727 Datum vzniku: 30.8.2012 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. 1

Anotace Tato sada výukových materiálů s názvem „Optika pro puškařské obory“ má za úkol seznámit žáky vyšších ročníků puškařských oborů SŠ, kteří se v uvedené tématice vzdělávají, s možností využití optiky při výuce a zároveň je seznámit s teorií optiky.

Anotace Jednotlivé prezentace v této sadě postupně seznamují žáky s optikou, jejím použitím a to jak pro sportovní tak pro lovecké účely. Po seznámení s teorií a taky na základě dosavadních zkušeností, musí žák umět zvolit patřičný puškohled a jeho správné uchycení ke zbrani. Závěrem jsou žáci seznámeni se způsoby ošetřování puškohledů a velmi důležitým postupem v seřizování puškohledů. Důležitá je i ochrana puškohledů na zbrani před mechanickým a jiným poškozením.

Úvod do světa lovecké optiky Lovecká optika – dalekohledy a puškohledy – je velmi častým zdrojem „zasvěcených“ debat a to jak začínajících, tak i zkušených myslivců. Vedle objektivních tvrzení zaznívají při těchto debatách i mnohé „dobré rady“, hraničící někdy až s mysliveckou latinou. Přitom je optika věcí technickou, procházející stejně jako veškerá technika neustálým vývojem a současně zde platí některé základní a neměnné fyzikální zákony.

Úvod do světa lovecké optiky V následujících prezentacích se pokusíme v první řadě objasnit tyto fyzikální zákony a pojmy, jako je zvětšení, zorné pole, světelnost apod. Důležitým faktorem je pochopení významu těchto vlastností v souvislosti s druhou polovinou optického systému – lidským okem. Je zřejmé, že tento lidský orgán je mnohdy nedokonalý vůči precizní technice a nevyužije vše co tyto přístroje nabízí. Je potřeba hledat a volit kompromisy tak, jak vyhovují individuálně jednotlivému lovci a nejen přejímat „zaužívané“ názory.

Úvod do světa lovecké optiky Optický přístroj zodpovědného lovce musí mít současně tu nejvyšší kvalitu, protože je vystaven v denní praxi celá dlouhá léta velkému zatížení. V další části prezentací se proto pokusíme vysvětlit složitost stavby dnešních moderních dalekohledů a poukázat na rozdíly mezi jednotlivými kvalitativními stupni výrobků.

Úvod do světa lovecké optiky Více než kde jinde zde platí pravidlo o nevýhodnosti levného nákupu, protože k čemu je mi „výhodně a levně“ nakoupený dalekohled, když s ním navečer již nic nevidím. Z vlastních zkušeností musím ovšem říct, že naši myslivci si tuto skutečnost více a více uvědomují a začínají zohledňovat při výběru kvalitu. Mělo by přece platit, že zvěř musím v první řadě dobře vidět a přečíst a až pak uvažovat o střelbě.

Úvod do světa lovecké optiky K otázce stavby patří i vysvětlení správného nastavení dalekohledů pro vlastní oči a objasnění některých „záludných“ témat u puškohledů jako je např. paralaxa. U moderních přístrojů navíc k optice přistupuje i elektronika, ať už ve formě laserových dálkoměrů, přístrojů pro noční vidění atd. Mnohdy opomíjenou, ale zvláště u moderních přístrojů důležitou částí, je otázka péče a údržby optiky. Této problematice bude věnována jedna z prezentací.

Úvod do světa lovecké optiky Důležitou otázkou na úvod je objasnění názvosloví používaného v odborné praxi. Pro zjednodušení, pokud budeme hovořit o dalekohledech máme na mysli klasické binokulární dalekohledy. Pro zaměřovací dalekohledy je v lovecké praxi zaužíván výraz puškohledy a proto se ho budeme držet i my. Samostatnou kapitolou jsou monokulární pozorovací dalekohledy. Protože se jedná vesměs o přístroje s velkým zvětšením, navrhoval bych pro jednoduchost používat výraz teleskopy.

Úvod do světa lovecké optiky Podkladem pro vznik tohoto materiálu byla brožura „Úvod do vysokohodnotné lovecké optiky“ ( Einführung in hochwertige Jagdoptik ), která je vydávána špičkovou optickou firmou Swarovski Optik. Zde můžeme vidět, jaká důležitost je kladena na oblast lovecké optiky v mnoha zemích. Tato publikace vychází nejen v němčině, ale i v angličtině, francouzštině a italštině, jako součást přípravy adeptů na zkoušky z myslivosti. Smyslem je, aby se především tito začínající myslivci, ale nejen oni, seznámili se základy optiky a s konstrukcí a výhodami kvalitních optických přístrojů.

Úvod do světa lovecké optiky Firma Swarovski Optik umožnila překlad brožury i do češtiny a tento materiál přináší výběr podstatných témat s doplněním nejnovějších informací. Je samozřejmé, že tento soubor prezentací nemůže obsáhnout celou tuto oblast, proto se budeme snažit zodpovědět i jednotlivé konkrétní dotazy a případně ty nejčastější a nejzajímavější přinést jako doplněk tohoto materiálu všem čtenářům i žákům.

Kontrolní otázka Proč by měl mít optický přístroj zodpovědného lovce tu nejvyšší kvalitu?

Zdroje pro textovou a obrazovou část Obrazová i textová část vychází z publikace SWAROVSKI OPTIK. Úvod do vysokohodnotné lovecké optiky. Další podklady pro tuto prezentaci přinesly interní materiály a konzultace se zástupcem firmy Swarovski Optik panem Ing. Zdeňkem Hlavačkou