Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Péče o optiku a doplňky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Péče o optiku a doplňky"— Transkript prezentace:

1 Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Péče o optiku a doplňky
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Název prezentace (DUMu): Péče o optiku a doplňky Název sady: Optika pro puškařské obory Ročník: 1. – 4. Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Datum vzniku: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. 1

2 Anotace Tato sada výukových materiálů s názvem „Optika pro puškařské obory“ má za úkol seznámit žáky vyšších ročníků puškařských oborů SŠ, kteří se v uvedené tématice vzdělávají, s možností využití optiky při výuce a zároveň je seznámit s teorií optiky.

3 Anotace Jednotlivé prezentace v této sadě postupně seznamují žáky s optikou, jejím použitím a to jak pro sportovní tak pro lovecké účely. Po seznámení s teorií a taky na základě dosavadních zkušeností, musí žák umět zvolit patřičný puškohled a jeho správné uchycení ke zbrani. Závěrem jsou žáci seznámeni se způsoby ošetřování puškohledů a velmi důležitým postupem v seřizování puškohledů. Důležitá je i ochrana puškohledů na zbrani před mechanickým a jiným poškozením.

4 Péče o optiku a doplňky Aby špičková optika plnila svůj účel, je potřeba věnovat čas a úsilí také péči o optiku, jejímu správnému nastavení, volbě vhodných doplňků a čištění optiky. Většina výrobců dodává optiku včetně doplňků pro vhodné nošení, používání a skladování optiky. Špičkoví výrobci přikládají těmto doplňkům velký význam, protože si uvědomují, že např. vhodný řemen myslivec v praxi velmi ocení.

5 Péče o optiku a doplňky Mezi tyto doplňky patří v první řadě krytky – u dalekohledů krytky objektivu ( většinou pryžové, pro každý objektiv zvlášť ) a okuláru ( pryžové nebo plastové, společné pro oba okuláry ). U puškohledů je nabídka krytek mnohem širší – jednodílné spojené pro okulár i objektiv , samostatné pryžové nebo jako doplněk velmi oblíbené výklopné. Velmi zajímavou variantu jsou pružné návleky na puškohled, které nám chrání nejenom čočky, ale celý puškohled na zbrani.

6 Péče o optiku a doplňky Neoprenový návlek Scope Guard

7 Péče o optiku a doplňky U dalekohledů podobnou funkci plní pouzdra nebo nejrůznější brašny. I zde je nabídka velmi široká a to jak provedením, tak i materiálově. Obecně lze říct, že pouzdro by mělo optiku chránit především před mechanickým poškozením při přepravě, ulehčovat transport. Při použití v „normálních“ podmínkách by mělo pouzdro „větrat“ aby nedocházelo k zamlžení čoček, v případě, že dalekohled uložíme vlhký.

8 Péče o optiku a doplňky Při extrémních podmínkách, např. v tropických oblastech se naopak od pouzdra očekává vlhkotěsnost. Nejlepší variantou jsou tedy asi pružná vypolstrovaná pouzdra, která optiku chrání před nárazy a současně se dobře nosí, s otvory pro odvětrávání o okuláru a objektivu.

9 Péče o optiku a doplňky Velmi důležitým doplňkem dalekohledů je řemen, měl by být pevný a současně pohodlný pro nošení. Původním materiálem pro výrobu byla kůže. Tyto řemeny jsou sice velmi pevné, ale většinou velmi tenké a celou hmotnost dalekohledu tak velmi brzy pocítíme za krkem. Nové řemeny většinou materiály kombinují a jsou především v oblasti „za krkem“ rozšířené a vypolstrované.

10 Péče o optiku a doplňky Nejmodernější řemeny, jako např. posuvný řemen dodávaný firmou Swarovski Optik, umožňují navíc i velmi rychlé přenastavení délky řemenu ( zkrácení při šplhání na posed apod.). Existují i speciální varianty řemenů – např. plovoucí řemeny, které nám udrží optiku na hladině i v případě, že nám upadne do hluboké vody. Pro celodenní nošení je dobrou variantou i systém řemenů ( postroj ), kdy váhu dalekohledu neneseme na krku ale je rozložena na zádech podobně jako u batohů.

11 Péče o optiku a doplňky Různé varianty řemenů – posuvný nebo postrojový pro pohodlné nošení

12 Péče o optiku a doplňky Dalšími doplňky u dalekohledů mohou být speciálně tvarované očnice proti bočnímu světlu, adaptery pro připojení na stativ ( důležité zvláště u dalekohledů z velkým zvětšením ), již dříve zmiňované doplňky jako booster ( násobí zvětšení ) nebo Knap Shot adapter pro připojení fotoaparátu. U puškohledů jsou populární pryžové nástavce k oku.

13 Kontrolní otázka Většina výrobců dodává optiku včetně doplňků pro vhodné nošení, používání a skladování – o jaké doplňky se zde obvykle jedná?

14 Zdroje pro textovou a obrazovou část
Obrazová i textová část vychází z publikace SWAROVSKI OPTIK. Úvod do vysokohodnotné lovecké optiky. Další podklady pro tuto prezentaci přinesly interní materiály a konzultace se zástupcem firmy Swarovski Optik panem Ing. Zdeňkem Hlavačkou


Stáhnout ppt "Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Péče o optiku a doplňky"

Podobné prezentace


Reklamy Google