Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Název prezentace (DUMu): Objektiv, převracecí systém, okulár a clony zorného.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Název prezentace (DUMu): Objektiv, převracecí systém, okulár a clony zorného."— Transkript prezentace:

1 Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Název prezentace (DUMu): Objektiv, převracecí systém, okulár a clony zorného pole Název sady: Optika pro puškařské obory Ročník: 1. – 4. Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/34.0727 Datum vzniku: 30.8.2012 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. 1

2 Anotace Tato sada výukových materiálů s názvem „Optika pro puškařské obory“ má za úkol seznámit žáky vyšších ročníků puškařských oborů SŠ, kteří se v uvedené tématice vzdělávají, s možností využití optiky při výuce a zároveň je seznámit s teorií optiky.

3 Anotace Jednotlivé prezentace v této sadě postupně seznamují žáky s optikou, jejím použitím a to jak pro sportovní tak pro lovecké účely. Po seznámení s teorií a taky na základě dosavadních zkušeností, musí žák umět zvolit patřičný puškohled a jeho správné uchycení ke zbrani. Závěrem jsou žáci seznámeni se způsoby ošetřování puškohledů a velmi důležitým postupem v seřizování puškohledů. Důležitá je i ochrana puškohledů na zbrani před mechanickým a jiným poškozením.

4 Objektiv Objektiv přebírá v dalekohledu úlohu shromažďování světla. To znamená, že paprsky jdoucí od pozorovaného objektu se setkávají na povrchu objektivu, poté jsou spojeny a zobrazují v zadním ohnisku čočky detailně přesný a zřetelně zmenšený reálný obraz objektu. Tento obraz opticky není pravidelný ani stranově správný. Nýbrž je hlavou dolů a je stranově převrácen. Tento „obrácený“ obraz nemůže pozorovatel přirozeně použít, musí být pro oko opticky správně nastaven.

5 Převracecí systém Úlohu návratu obrazu do správné polohy přejímá „převracecí systém“, který se u dalekohledů skládá z hranolů a u puškohledů z čoček. U hranolů rozeznáváme dva různé systémy : PORRO-hranolový systém a střechový hranolový systém. U těchto hranolových systémů je dopadající světlo několika násobně úplně odraženo.

6 Porro-hranolyStřechové hranoly vzdálenost očí vzdálenost objektivu Převracecí systém

7 Porrosystém je starší varianta. Dopadající světlo se 4x úplně odráží a přenáší se na stupňovitě uspořádané optické osy a dále na oko. Z toho vyplývá technicky podmíněná širší konstrukce Porro-dalekohledů. Výroba dalekohledů s tímto systémem je technologicky méně náročná, což vede k levnější produkci. Od špičkových výrobců jsou tyto dalekohledy dodávány ve výborné kvalitě, od levnějších výrobců, často svou cenu nemají.

8 Převracecí systém Technicky ýrazně nákladnější s vyžadovanou absolutně špičkovou technologií je výroba střechového hranolového systému v nejvyšší kvalitě. U tohoto systému je světlo celkem 6x úplně odraženo. Tento princip umožňuje štíhlou konstrukci.

9 Převracecí systém U všech optických přístrojů vybavených tímto hranolovým systémem dochází díky úplnému odrazu na horním povrchu hranolu k tzv. fázovým posunům, které snižují kvalitu obrazu. Aby se jim zabránilo, je na plochu střechového hranolu korigující vrstva, která se nazývá u výrobků Swarovski Optik P-vrstva.

10 Převracecí systém V pozadí za převracecím systémem se objevuje na tzv. obrazové rovině malý meziobraz. Ten je již vzpřímený a stranově správný, jako pozorovaný objekt. U puškohledů vzniká v dráze paprsků ještě jedna (tzv. druhá ) obrazová rovina.

11 Okulár a clony zorného pole Vzniklý zmenšený obraz na obrazové rovině je pro oko zvětšen díky okuláru na principu lupy. Okuláry vysoce kvalitních dalekohledů odpovídají podle konstrukce vysoce kvalitním fotoobjektivům.

12 Okulár a clony zorného pole Uvnitř optických systémů se nachází větší množství clon jako „definované otvory“. Fungují jako clony,které redukují dopadající světlo ( apertury – otvorové clony ) nebo ohraničují vzniklé obrazy v dalekohledu na „ potřebný díl“ ( clona zorného pole ). Tento „potřebný díl“ je u kvalitních dalekohledů technologicky přesně stanoven, proto je zobrazený obraz perfektní a ostrý i na okrajích. Nadměrně vychválené zorné pole v reklamách na dalekohledy musí být posuzováno podle ostrosti obrazu v okrajích.

13 Okulár a clony zorného pole Velmi důležitá clona v biologickém systému je zornice oka. Člověk ji nemůže vědomě ovlivnit, reguluje dopad světla do oka. Díky stažení případně rozšíření se nastavuje na existující světelné poměry.

14 Kontrolní otázka Popiš jak funguje a k čemu slouží převracecí systém u dalehokledů?

15 Zdroje pro textovou a obrazovou část Obrazová i textová část vychází z publikace SWAROVSKI OPTIK. Úvod do vysokohodnotné lovecké optiky. Další podklady pro tuto prezentaci přinesly interní materiály a konzultace se zástupcem firmy Swarovski Optik panem Ing. Zdeňkem Hlavačkou


Stáhnout ppt "Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Název prezentace (DUMu): Objektiv, převracecí systém, okulár a clony zorného."

Podobné prezentace


Reklamy Google