Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Geometrická optika. Geometrická optika je částí optiky, která se zabývá studiem šíření světla v prostředí, jehož rozměry jsou velké ve srovnání s vlnovou.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Geometrická optika. Geometrická optika je částí optiky, která se zabývá studiem šíření světla v prostředí, jehož rozměry jsou velké ve srovnání s vlnovou."— Transkript prezentace:

1 Geometrická optika

2 Geometrická optika je částí optiky, která se zabývá studiem šíření světla v prostředí, jehož rozměry jsou velké ve srovnání s vlnovou délkou světla. Geometrická optika si tedy nevšímá vlnových vlastností světla.

3 Optická čočka ● Optická čočka je optická soustava dvou centrovaných ploch, nejčastěji kulových, popř. jedné kulové a jedné rovinné plochy. ● S pomocí čoček se láme světlo.

4 Určení ohniskové vzdálenosti tenké spojky ● Odhad ● Autokolimace ● Poloha předmětu a jeho obrazu ● Besselova metoda

5 Odhad f = 236 mm

6 Autokolimace f =190 mm

7 Poloha předmětu a jeho obrazu f = 184,8 mm

8

9 f =185,5 mm Besselova metoda

10 Výsledek měření ohniskové vzdálenosti tenké spojky Ohnisková vzdálenost udaná výrobcem: f = 200 mm

11 f = 796 mm Určení ohniskové vzdálenosti tenké rozptylky

12 Ohnisková vzdálenost u mikroskopického objektivu a Ramsdenova okuláru Mikroskopický objektiv: f = 21,3 mm Ramsdenův okulár: f = 28,6 mm

13 Určení ohniskových rovin okuláru a objektivu ● Roviny kolmé k spojnici předmět – čočka, vedené ohniskem Což znamená ● Mikroskopický objektiv: f = 21,3 mm ● Ramsdenův okulár: f = 28,6 mm

14 Mikroskop ● Zvětšení: 150x ● Součásti: Mikroskopický objektiv ● Ramsdenův okulár ● Optická lavice

15

16 Dalekohled ● Zvětšení: 6x ● Součáti: Spojka (+200) ● Ramdsenův okulár ● Pomocná optická lavice ● Stativ

17

18

19


Stáhnout ppt "Geometrická optika. Geometrická optika je částí optiky, která se zabývá studiem šíření světla v prostředí, jehož rozměry jsou velké ve srovnání s vlnovou."

Podobné prezentace


Reklamy Google