Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka"— Transkript prezentace:

1 Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Název prezentace (DUMu): Stavba dalekohledů, robustnost a stabilita Název sady: Optika pro puškařské obory Ročník: 1. – 4. Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Datum vzniku: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. 1

2 Anotace Tato sada výukových materiálů s názvem „Optika pro puškařské obory“ má za úkol seznámit žáky vyšších ročníků puškařských oborů SŠ, kteří se v uvedené tématice vzdělávají, s možností využití optiky při výuce a zároveň je seznámit s teorií optiky.

3 Anotace Jednotlivé prezentace v této sadě postupně seznamují žáky s optikou, jejím použitím a to jak pro sportovní tak pro lovecké účely. Po seznámení s teorií a taky na základě dosavadních zkušeností, musí žák umět zvolit patřičný puškohled a jeho správné uchycení ke zbrani. Závěrem jsou žáci seznámeni se způsoby ošetřování puškohledů a velmi důležitým postupem v seřizování puškohledů. Důležitá je i ochrana puškohledů na zbrani před mechanickým a jiným poškozením.

4 Robustnost a stabilita
Každodenní používání v lovecké praxi klade na dalekohledy vysoké nároky, především na jejich odolnost. Špičkové optické přístroje musí navíc své optické i mechanické vlastnosti udržet beze změn dlouhodobě. A proto je vnitřní i vnější „upevnění“ optického systému výjimečně důležité. Všechny optické konstrukční prvky musejí být trvale pevné, neposuvné a dokonale přizpůsobené.

5 Robustnost a stabilita
I mechanické konstrukční prvky sloužící k posouvání skupin čoček uvnitř dalekohledu musejí být uloženy absolutně bez vůle. Splnění těchto podmínek bohužel nerozeznáme na první pohled, ale často až při použití v praxi. Jak složitý systém tvoří moderní dalekohled je patrné na následujícím obrázku – řez dalekohledu EL 8,5 x 42.

6 Robustnost a stabilita
Přístroj obsahuje přibližně 160 nejrůznějších součástek, které jsou v mechanické části vyrobeny s přesností až na tisíciny ( 0,001 ) milimetrů a v optické části dokonce na stotisíciny ( 0,00001 ) milimetrů. Pro zhotovení těla dalekohledu se dnes standardně používají lehké slitiny na bázi hliníku. Firma Swarovski je ve svých výzkumech o krok dál a používá pro stavbu těla dalekohledů lehkou, zároveň vysoce pevnou slitinu hořčíku.

7 Robustnost a stabilita
Všechny jmenované lehké kovy vlastní výborné mechanické vlastnosti, které zaručují dlouhou životnost. Mnozí výrobci používají pro stavbu dalekohledu umělé hmoty, zde vznikají poměrně značné kvalitativní rozdíly při dlouhodobém používání. U dalekohledů je nezbytně nutné stabilní mechanické spojení obou polovin dalekohledu. Protože právě toto místo je vystaveno zvláštnímu mechanickému zatížení, je spojka dalekohledu vyrobena z vysoce kvalitního kovu, který zaručí dlouhodobou mechanickou stabilitu.

8 Robustnost a stabilita
U binokulárních dalekohledů je nesmírně důležité nejen osazení optického systému v těle přístroje, ale na rozdíl od „jednookých“ přístrojů ( puškohledy, teleskopy ) i dokonalé vycentrování obou částí přístroje. Tyto přístroje mají dvě optické osy (1) + (2) a jednu mechanickou střední osu (3).Tyto tři osy musejí být jedna k druhé paralelně vyrovnané (4).

9 Robustnost a stabilita
Pokud je střední osa šikmá (5) zkřiví se obě optické osy při nastavení odstupu očí.Nejsou-li optické osy k sobě paralelní (6), pak dalekohled „šilhá“. Pro vysoce kvalitní dalekohledy, které musí ve všedním loveckém životě obstát přes desetiletí, to znamená, že musí mít nejen precizní čočky, centrování a nastavení přesně na setinu mm, ale také odpovídající dlouhodobou stabilitu skel v těle dalekohledu.

10 Robustnost a stabilita
Levné dalekohledy nemohou zajistit potřebné nastavení a centrování, popřípadě jen u nového přístroje. Už nepatrné otřesy a nárazy deregulují a vedou k popsaným vadám. Vysoce kvalitní dalekohledy jsou dodávány bez podstatných odchylek v nastavení a centrování a udržují stálost těchto rozměrů dlouhodobě – za předpokladu normálního zacházení. Pokud dojde u vysoce kvalitního dalekohledu k deregulaci, lze ji zase bezproblémově odstranit. Oprava levného dalekohledu není většinou možná nebo se ani nevyplatí.

11 Kontrolní otázka Jaké podmínky by měl splňovat kvalitní dalekohled?

12 Zdroje pro textovou a obrazovou část
Obrazová i textová část vychází z publikace SWAROVSKI OPTIK. Úvod do vysokohodnotné lovecké optiky. Další podklady pro tuto prezentaci přinesly interní materiály a konzultace se zástupcem firmy Swarovski Optik panem Ing. Zdeňkem Hlavačkou


Stáhnout ppt "Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka"

Podobné prezentace


Reklamy Google