Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 7. Upínání a seřízení nástrojů na CNC stroji HURCO (soustruh) Název.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 7. Upínání a seřízení nástrojů na CNC stroji HURCO (soustruh) Název."— Transkript prezentace:

1 Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 7. Upínání a seřízení nástrojů na CNC stroji HURCO (soustruh) Název sady: CNC v odborném výcviku (učivo pro 3. a 4. ročníky oboru Mechanik seřizovač) Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/34.0727 Datum vzniku: 31.1.2013 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem CNC v odborném výcviku (učivo pro 3. a 4. ročníky oboru Mechanik seřizovač) je seznámit žáky technických SŠ, kteří se v této oblasti vzdělávají, s CNC stroji (frézkou a soustruhem) a přípravou programů. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v běžné dílenské výuce při práci s CNC strojem na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na upínání a seřízení nástrojů na CNC stroji HURCO (soustruh). 2

3 Upínání nástrojů na CNC soustruhu 3 Upínání nástrojů na CNC soustruhu HURCO dále jen „CNC soustruhu“ je realizována za pomocí různých typů držáku. Tyto držáky si ukážeme a popíšeme na jaké nástroje se používají. Držáky společně s nástroji jsou dále upínaní do otočného zásobníku zvaného „karusel“ kde jsou ustaveny, seřízeny a připraveny pro použití při výrobě.

4 Upínání nástrojů na CNC soustruhu 4 Karusel Držáky

5 Držáky na nástroje 5 Držáky na nástroje pro CNC soustruh se rozdělují podle tipu upínaného nástroje a dále u některých zda je nástroj „nůž“ pravý či levý. Držáky dle nástrojů 1.Na soustružnické nože - levý,pravý 2.Na vyvrtávací tyče 3.Na vrtáky s výměnnými plátky 4.Kleštinové držáky 5.Na závitové očka 6.Vrtací hlavičky 7.Na planžetové upichovací nože – levý, pravý 8.Na nástroje s přesnou válcovou stopkou (VELDON)

6 Držáky na nástroje 6 V následujících slejdech si jednotlivé držáky ukážeme a popíšeme. 1.Na soustružnické nože: používá se pro upínání soustružnických nožů různý typů (stranový, ohnutý, upichovací zapichovací, závitníky…). Jsou rozděleny na pravý a levý.

7 Držáky na nástroje 7 2. Na vyvrtávací tyče : v terminologii strojaře je považován za vyvrtávací tyč nuž do díry. Tyto nože mají válcovou stopku (na rozdíl od běžných konvenčních strojů) a na ní jsou pouze plošky pro aretaci nože. Podle velikosti nože můžeme mít držáky s různým průměrem upínacího otvoru.

8 Držáky na nástroje 8 3. Podobnou kategorií jako držáky pro vyvrtávací tyče jsou držáky pro vrtáky s výměnnými plátky. Jsou masivnější kvůli většímu úběru materiálu a kanálky pro rozvod chladící a mazací emulze jsou řešeny nvitřkem nástroje.

9 Držáky na nástroje 9 4. Kleštinové držáky slouží tak jako u frézek k upínání nástrojů s válcovou stopkou. Na rozdíl od držáků „veldon“ nemusí mít tato stopka přesný rozměr. Kleštiny jsou odstupňovány od 2mm do 20mm a dokážou se stáhnout v rozmezí jednoho milimetru

10 Držáky na nástroje Řezání závitů na CNC stroji můžeme provádět dvěma způsoby. V prvním případě použijeme soustružnický nůž který upneme do držáku popsaného dříve. V druhém případě použijeme držák na závitové očka. Při řezání vnitřních závitu použijeme držáky pro nástroje s válcovou stopkou. 10

11 Držáky na nástroje Pro upínání nástrojů s válcovou stopkou můžeme použít kleštinové držáky popsaný dříve ale také vrtací sklíčidla „hlavičky“. Tyto se vyrábí v různých velikostech podle průměru stopky upínaného nástroje. Rozsah může být např. 1 až 10,5mm. 11

12 Držáky na nástroje V případě že při upichování a zapichování nebudeme používat nůž ale upichovací planžetu je nutno použít planžetový držák. Výhodou je možnost nastavení vysunutí planžety a tím hloubky zápichu. Může být levý a pravý

13 Držáky na nástroje Pro upínání nástrojů s přesnou válcovou stopkou průměru 2,4,6,8,10….20 můžeme použít držák typu „VELDON“. Toto upnutí je přesné a pevné ale nástroje musí být opatřeny na stopce ploškou pro aretaci šroubem

14 Seřizování nástrojů Po upnutí nástrojů do námi vhodně zvoleného držáku a otočného zásobníku můžeme přejít k seřízení nástrojů. CNC soustruh je opatřen měřícím ramenem která tuto činnost velmi ulehčuje.

15 Seřizování nástrojů Vyklopení ramene provedeme v ručním režimu. Ten zapínáme na hlavním panelu. A dále pracujeme s dotykovou obrazovkou. 1.1. 2. 3. PZOR!! – karusel musí být v bezpečné vzdálenosti a upínací Sklíčidlo musí být prázdné!!!! Nebezpečí kolize.

16 Seřizování nástrojů Po vyklopení ramene se nástrojem přiblížíme ke kalibrační kostce na vzdálenost ne větší než 10mm, pokud budeme dále kalibrační cyklus kostku nenalezne a oznámí nám chybu.

17 Seřizování nástrojů Následně pomocí dotykové obrazovka určíme v jaké ose se budeme ke kalibrační kostce přibližovat a stisknutím tlačítka start na hlavním panelu započneme cyklus. Kalibraci opakujeme i pro druhou osu. -Z -X

18 Seřizování nástrojů Po kalibraci zapíšeme hodnotu do tabulky nástrojů. Pozor !! Číslo nastavovaného nástroje musí souhlasit s řádkem v tabulce nástrojů.

19 Seřizování nástrojů Stejný postup volíme i při nastavování „osových“ nástrojů (vrták, závitník…..) s rozdílem že nastavujeme pouze jednu osu.

20 Jakým způsobem upínáme nástroje na CNC soustruhu. Do jakých typů nástrojových držáků můžeme upnout nástroje s přesnou válcovou stopkou? Podle jakého kriteria rozlišujeme vrtací sklíčidla? V kolika osách nastavujeme osové nástroje? Kontrolní otázky

21 Obrázky VDI nástrojové držáky pevné: DIN 69880 (VDI 3425). [online]. [cit. 2012-10-16]. Dostupné z: http://www.nastroje- o.cz/vdi_drzaky/vdi_3425_drzaky.htm Obrázky CNC soustruhu HURCO použity v této prezentaci jsou mé vlastí.

22 Literatura Návod k obsluze CNC soustruh HURCO TM6


Stáhnout ppt "Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 7. Upínání a seřízení nástrojů na CNC stroji HURCO (soustruh) Název."

Podobné prezentace


Reklamy Google