Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název prezentace (DUMu): Měření elektrických veličin

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název prezentace (DUMu): Měření elektrických veličin"— Transkript prezentace:

1 Název prezentace (DUMu): Měření elektrických veličin
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Měření elektrických veličin Tematická oblast: Základy elektrotechniky Ročník: 2. Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vzniku: srpen 2012 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 ANOTACE Záměrem této sady výukových materiálů je poskytnout žákům informace o základních principech elektrotechniky potřebné k snazšímu pochopení fungování složitějších elektrických a elektronických systémů v dnešních motorových vozidlech. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Elektronika. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na měření elektrických veličin.

3 Měření elektrických veličin - napětí
je rozdíl nábojů, jednotka je volt měří se voltmetrem v obvodu se připojuje paralelně ke spotřebiči připojuje se nulový kabel na mínus, měřící kabel na plus při opačném zapojení přístroj neměří, nebo naměří záporné napětí Obr. 1.

4 Měření elektrických veličin - proud
je tvořen proudem volných elektronů, jednotka je ampér měří se ampérmetrem v obvodu se připojuje sériově ke spotřebiči pro připojení musíme rozpojit obvod připojuje se nulový kabel na mínus, měřící kabel na plus při opačném zapojení přístroj neměří, nebo naměří záporné napětí Obr. 2.

5 Měření elektrických veličin - odpor
je vlastnost materiálů, které brání průchodu elektronů = kladou odpor měří se ohmmetrem připojuje se na součást mimo obvod, nebo v rozpojeném obvodu paralelně připojit můžeme libovolně, nezávisí na polaritě naměřený odpor je vždy kladný Obr. 3.

6 Měření elektrických veličin - výkon
je práce, kterou vykonala elektrická energie za určitý čas jednotka je watt měří se: přímo = wattmetrem nepřímo = měření napětí a proudu současně, výkon vypočítáme dle vztahu zapojení viz obrázky

7 Měření elektrických veličin - výkon
Obr. 4. Obr. 5. Obr. 6.

8 ZDROJE GSCHEIDLE, Rolf a kol. Příručka pro automechanika. Praha: Sobotáles CZ, 2007, ISBN JAN, Zdeněk; ŽDÁNSKÝ, Bronislav; KUBÁT, Jindřich. Elektronika motorových vozidel. Brno: Avid, spol. s r.o., 2008, ISBN Seznam obrázků Zapojení voltmetru - tvorba autora Zapojení ampérmetru - tvorba autora Zapojení ohmmetru - tvorba autora Zapojení wattmetru - tvorba autora AUTOR NEUVEDEN. Wattmetr [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Wattmeter [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Název prezentace (DUMu): Měření elektrických veličin"

Podobné prezentace


Reklamy Google