Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Ovládací prvky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Ovládací prvky"— Transkript prezentace:

1 Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Ovládací prvky
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Název prezentace (DUMu): Ovládací prvky Název sady: Optika pro puškařské obory Ročník: 1. – 4. Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Datum vzniku: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. 1

2 Anotace Tato sada výukových materiálů s názvem „Optika pro puškařské obory“ má za úkol seznámit žáky vyšších ročníků puškařských oborů SŠ, kteří se v uvedené tématice vzdělávají, s možností využití optiky při výuce a zároveň je seznámit s teorií optiky.

3 Anotace Jednotlivé prezentace v této sadě postupně seznamují žáky s optikou, jejím použitím a to jak pro sportovní tak pro lovecké účely. Po seznámení s teorií a taky na základě dosavadních zkušeností, musí žák umět zvolit patřičný puškohled a jeho správné uchycení ke zbrani. Závěrem jsou žáci seznámeni se způsoby ošetřování puškohledů a velmi důležitým postupem v seřizování puškohledů. Důležitá je i ochrana puškohledů na zbrani před mechanickým a jiným poškozením.

4 Ovládací prvky Plynulé funkce (chod) ovládacích prvků jsou nepostradatelné pro možnosti nastavení dalekohledů a pro použití při extrémních okolních podmínkách, zvláště v chladu nebo v teple. Všechna nastavení musejí zajistit jednoduše malou sílou citlivý postup činnosti. Nastavení nesmějí vykazovat známky pružení ani „mrtvý chod“. Dále nesmí selhat popsaný průběh chodu nastavení při teplotách mezi +55°C a –20°C, u teleskopů a puškohledů případně do –25°C (funkční teploty).

5 Ovládací prvky Aby mohly být zajištěny tyto požadavky, jsou doporučeny maziva nejvyšší kvality, které nesmějí v rozsahu teplot od –25°C do 85°C ztvrdnout, rozpouštět se nebo se spékat ( skladová teplota ). Pro různé moduly v dalekohledu je použito až 10 různých maziv, vše je určeno podle detailního mazacího plánu. Vysoce kvalitní produkty zaručují i bez domazávání bezvadný chod dlouhá léta.

6 Ovládací prvky U levné optiky má mechanika – z důvodu nákladů – nízkou kvalitou zalícování dílů a celé nastavení bez předimenzovaných použitých maziv pak hlasitě „klape“ . „Lehký chod“ je dosažen masivním namazáním levným mazivem. Při nízkých teplotách tyto maziva tuhnou, v teple nemají dobrý odpor a roztékají se, aniž by se dostaly zpět do původního stavu. Časem ztrácejí tyto dalekohledy v praxi možnost nastavení.

7 Kontrolní otázka Jaký vliv může mít výběr levných maziv na ovládací prvky levných optik při extrémních teplotách?

8 Zdroje pro textovou a obrazovou část
Obrazová i textová část vychází z publikace SWAROVSKI OPTIK. Úvod do vysokohodnotné lovecké optiky. Další podklady pro tuto prezentaci přinesly interní materiály a konzultace se zástupcem firmy Swarovski Optik panem Ing. Zdeňkem Hlavačkou


Stáhnout ppt "Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Ovládací prvky"

Podobné prezentace


Reklamy Google