Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka"— Transkript prezentace:

1 Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Název prezentace (DUMu): Výstupní pupila, odstup oka od okuláru Název sady: Optika pro puškařské obory Ročník: 1. – 4. Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Datum vzniku: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. 1

2 Anotace Tato sada výukových materiálů s názvem „Optika pro puškařské obory“ má za úkol seznámit žáky vyšších ročníků puškařských oborů SŠ, kteří se v uvedené tématice vzdělávají, s možností využití optiky při výuce a zároveň je seznámit s teorií optiky.

3 Anotace Jednotlivé prezentace v této sadě postupně seznamují žáky s optikou, jejím použitím a to jak pro sportovní tak pro lovecké účely. Po seznámení s teorií a taky na základě dosavadních zkušeností, musí žák umět zvolit patřičný puškohled a jeho správné uchycení ke zbrani. Závěrem jsou žáci seznámeni se způsoby ošetřování puškohledů a velmi důležitým postupem v seřizování puškohledů. Důležitá je i ochrana puškohledů na zbrani před mechanickým a jiným poškozením.

4 Výstupní pupila Světlo dopadající od pozorovaného objektu se v dalekohledu sdružuje a prochází k oku přes okulár v průměru tzv. výstupní pupily. Její velikost se vypočítá z „průměru objektivu děleno zvětšením “. Např. u dalekohledu SLC 7 x 42, je výstupní pupila 42 : 7=6 mm. Výstupní pupila je u dalekohledu rozeznatelná, když se zadíváte asi s 30cm odstupem na okulár.

5 Výstupní pupila u dalekohledu SLC 7x42 B
Světle zobrazený terč je výstupní pupila. Její průměr dosahuje u dalekohledů obvykle maximálně 8 mm, u zaměřovacích dalekohledů/teleskopů podle zvětšení a průměru objektivu zřetelně méně nebo více. Výstupní pupila vypovídá současně také o množství světla, které jde skrz dalekohled a tím je jedním z ukazatelů o vhodnosti dalekohledu pro pozorování za šera.

6 Výstupní pupila Tvar a barevnost pupily nám pomáhá odhadnout kvalitu dalekohledu Pro lovecké požadavky musí být tento terčík rovnoměrně kulatý, světlý a barevně neutrální. Čtyřúhelný, zastíněný, šedý nebo úplně zabarvený terčík, znamená použití „levných hranolů“ a tím také špatný kontrast obrazu a malou věrnost barev.

7 Odstup oka od okuláru Správná vzdálenost oka od okuláru je přibližně 19 mm, moderní dalekohledy umožňují použití i pro uživatele brýlí, výstupní pupila pak musí ležet tak daleko vně okuláru, aby brýle mezi okulárem a výstupní pupilou nezpůsobili žádné omezení zorného pole. Dalekohledy tohoto druhu s označením B ( Brilleträger ) mají pro tento účel zapuštěné nebo sklopné očnice.

8 Odstup oka od okuláru Puškohledy vyžadují mezi okulárem a okem bezpečnou vzdálenost od 8 do 9 cm, z důvodu zpětnému rázu při výstřelu. Nejnovější puškohledy Swarovski Optik řady Z6 mají tento odstup z důvodu ještě větší bezpečnosti nastaven na 95 mm a u modelu 1-6x24 EE, určeného pro zbraně velkých ráží, dokonce na 120 mm, při zachování velkého zorného pole.

9 Odstup oka od okuláru Tato velká vzdálenost oční pupily je dosažena díky použití „ čoček převracecího systému“ (místo hranolového převracecího systému u dalekohledů) k obrácení obrazu v puškohledu. Důsledek této optické konstrukce je  velký bezpečnostní odstup, ale zorné pole u puškohledů je při stejném zvětšení asi o polovinu menší než zorného pole u dalekohledů.

10 Kontrolní otázka Jakou vzdálenost oka od okuláru je možné považovat za správnou?

11 Zdroje pro textovou a obrazovou část
Obrazová i textová část vychází z publikace SWAROVSKI OPTIK. Úvod do vysokohodnotné lovecké optiky. Další podklady pro tuto prezentaci přinesly interní materiály a konzultace se zástupcem firmy Swarovski Optik panem Ing. Zdeňkem Hlavačkou


Stáhnout ppt "Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka"

Podobné prezentace


Reklamy Google