Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

5. Výkresy, druhy a formáty Technická dokumentace pro 1. ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "5. Výkresy, druhy a formáty Technická dokumentace pro 1. ročník"— Transkript prezentace:

1 5. Výkresy, druhy a formáty Technická dokumentace pro 1. ročník
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Jiří Trefilík Název prezentace (DUMu): 5. Výkresy, druhy a formáty Název sady: Technická dokumentace pro 1. ročník Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Datum vzniku: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 Konkrétně tato prezentace je zaměřena na výrobní výkresy.
Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem „Technické výkresy, druhy a formáty“ je ukázat žákům, kteří se v této oblasti vzdělávají, jak důležitá je technická dokumentace. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu technické kreslení na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na výrobní výkresy.

3 Technické výkresy, druhy a formáty
Strojnické i stavební výkresy jsou různých velikostí, podle toho jak velké a složité součásti jsou zobrazovány. Rozhoduje také měřítko, v jakém jsou obrazy součástí na nich nakresleny. Velikost formátů stanovuje norma ČSN. Formáty jsou stanoveny podle řady A. Základním formátem je formát A0, který má plochu 1m2 a poměr stran a : b = √2. Výpočtem vychází obdélník o stranách 841 x 1189 mm. Půlením podél delší strany získáme formát A1 a dalším postupným půlením formát A2, A3 A4, A5 atd.

4 Formát A4, který je ve škole nejpoužívanější, má rozměry 210 x 297 mm
Formát A4, který je ve škole nejpoužívanější, má rozměry 210 x 297 mm. Originál strojnického výkresu na pauzovacím papíře má několik rámečků. Na formáty kreslíme zpravidla na ležato mimo formát A4. V případě, kdy je nutno zobrazit součást, která je podstatně delší než širší, je vhodné použít prodloužený formát.

5 Technické výkresy dělíme :
Náčrt - prováděný na libovolný formát zpravidla tužkou, který může být kreslen i od ruky bez měřítka. Originál – kreslený na pauzovací papír zpravidla tuší na normalizovaný formát. Výkres se archivuje a neskládá. Pořizují se z něj kopie. Výrobní kopie – je pořizována z originálu pomocí reprodukčních technik kopírováním nebo vykreslením na plotru při počítačovém zpracování výkresové dokumentace.

6 Originál na pauzovacím papíře

7 Výrobní kopie

8 Výkres do výroby

9 Příklad kopie výkresu

10 Kopie do výroby

11

12 Kontrolní otázky Jakou řadu formátů pro strojní výkresy používáme ? Co je základním formátem ve strojírenství a jaký má poměr stran ? Jakou plochu má základní formát ? Jaké rozměry má formát A4 ?

13


Stáhnout ppt "5. Výkresy, druhy a formáty Technická dokumentace pro 1. ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google