Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název prezentace (DUMu): Ohmův zákon

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název prezentace (DUMu): Ohmův zákon"— Transkript prezentace:

1 Název prezentace (DUMu): Ohmův zákon
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Ohmův zákon Tematická oblast: Základy elektrotechniky Ročník: 2. Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vzniku: červenec 2012 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 ANOTACE Záměrem této sady výukových materiálů je poskytnout žákům informace o základních principech elektrotechniky potřebné k snazšímu pochopení fungování složitějších elektrických a elektronických systémů v dnešních motorových vozidlech. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Elektronika. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na vysvětlení Ohmova zákona.

3 Ohmův zákon vyjadřuje závislost mezi napětím, odporem a proudem
základní a důležitý vztah v elektrotechnice neobejdeme se bez něj při stavbě různých obvodů elektrický proud procházející spotřebičem je přímo úměrný napětí na spotřebiči a nepřímo úměrný odporu spotřebiče.

4 Ohmův zákon Pro snadnější zapamatování se používá grafického znázornění vzorce ve tvaru trojúhelníka. Zakryjeme hledanou veličinu a uvidíme, v jakém vztahu (dělení nebo násobení) jsou zbývající dvě veličiny: Obr. 1.

5 Ohmův zákon Výpočet proudu Obvodem prochází proud 0,5A. Obr. 2.

6 Odkazy Applet - externí odkaz:
Simulátory elektrických obvodů online:

7 ZDROJE Obrázky: tvorba autora
GSCHEIDLE, Rolf a kol. Příručka pro automechanika. Praha: Sobotáles CZ, 2007, ISBN JAN, Zdeněk; ŽDÁNSKÝ, Bronislav; KUBÁT, Jindřich. Elektronika motorových vozidel. Brno: Avid, spol. s r.o., 2008, ISBN Obrázky: tvorba autora


Stáhnout ppt "Název prezentace (DUMu): Ohmův zákon"

Podobné prezentace


Reklamy Google