Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SŠ-COPT Uherský Brod Bc. Martin Bártek

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SŠ-COPT Uherský Brod Bc. Martin Bártek"— Transkript prezentace:

1 SŠ-COPT Uherský Brod Bc. Martin Bártek
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 2. Pilování rovinných, rovnoběžných, spojených a tvarových ploch (kostka) Název sady: Tematické a souborné práce do odborného výcviku (pro 1. ročníky puškařských oborů) Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Datum vzniku: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Tematické a souborné práce do odborného výcviku (pro 1. ročníky puškařských oborů) je ukázat žákům, kteří se v této oblasti vzdělávají, jak prakticky postupovat při pilování. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu odborný výcvik na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na tématický celek Pilování rovinných, rovnoběžných, spojených a tvarových ploch.

3 VŠEOBECNÁ BEZPEČNOSTNÍ PRAVIDLA PŘI PRÁCI NA PRACOVIŠTI
Na pracoviště přijít včas a řádně upraven Vždy používat ochranné pomůcky Při práci dodržovat kázeň a pořádek Nářadí používat pouze k účelu k němuž slouží Na konci směny vrátit všechno vypůjčené nářadí Vždy před koncem směny po sobě uklidit

4 UKÁZKA USTROJENOSTI NA PRACOVIŠTI

5 ZADÁNÍ PRÁCE: pilování
Dle výkresové dokumentace zvolte správný způsob pilování i použitého nářadí.

6 CO MUSÍTE PŘED ZAČÁTKEM PRÁCE UDĚLAT:
Připravit potřebné nářadí, které konkrétně? Posuvné měřítko Nožové pravítko Pilníky Rádiusové měrky Úhloměr Úhelník

7 NEŽ ZAČNETE PILOVAT: Než začnete pilovat bude třeba zvolit nejvhodnější postup jak vypilovat závěrečný tvar. Taktéž záleží na správné volbě tvaru a velikosti pilníků. Výchozí materiál

8 ZPŮSOB PILOVÁNÍ: Při pilování je velmi důležitý postoj a také úchop pilníku. Stejně tak je důležité i rozdělení tlaku při pohybu pilníku po obrobku – pro dosažení roviny je třeba aby byla výsledná síla tlaku na obrobek po celém pohybu stejná.

9 PILOVÁNÍ ROVINNÝCH PLOCH:
Už při hrubování se snažte vypilovat rovinu, kterou pak snáze udržíte i při dopilování na rozměr.

10 KONTROLA ROVINNÝCH PLOCH:
Kontrola roviny se provádí kontrolou průsvitu mezi pilovanou plochou a přiloženým nožovým pravítkem po celé ploše plochy a to jak po šířce, tak i délce plochy. Nikdy nekontrolujte rovinu jen na jednom místě.

11 PILOVÁNÍ ROVNOBĚŽNÝCH PLOCH:
Pilování rovnoběžných ploch je totožné jako pilování ploch rovinných – obě musí mít vypilovanou rovinnou plochu, navíc tyto roviny musí být rovnoběžné. Z toho důvodu je vhodná častá kontrola rovinnosti i rovnoběžnosti. Pozdější úpravy bývají mnohdy složitější.

12 KONTROLA ROVNOBĚŽNÝCH PLOCH:
Vypilované rovnoběžné plochy se kontrolují jak kontrolou průsvitu – přiložením nožového pravítka co se rovin týká, tak i kontrolou posuvným měřítkem – opět nestačí rozměr kontrolovat jen v jednom místě.

13 PILOVÁNÍ A KONTROLA SPOJENÝCH PLOCH:
Jedná se o neobtížnější část pilování, neboť je třeba vypilovat jak rovinu, tak rovnoběžnost a následně i požadovaný úhel, který dané plochy mají svírat. Kontrolu provádějte v případě kolmých stran příložným úhelníkem, v případě že se jedná o spojené strany pod jiným úhlem použijte úhloměr.

14 KONTROLA SPOJENÝCH PLOCH:

15 PILOVÁNÍ TVAROVÝCH PLOCH:
Provádějte pilníkem vhodným pro daný tvar.

16 KONTROLA TVAROVÝCH PLOCH:
Kontrolujte průsvitem za pomoci rádiusových měrek pokud se jedná o rádiusy. Dále se dají použít při složitějších tvarech šablony a kalibry.

17 KONTROLNÍ OTÁZKY NA ZÁVĚR:
Vyjmenujte typy pilníků, které použijete na pilování následných ploch za předpokladu že vnitřní tvary jsou předvrtány:

18 KONTROLNÍ OTÁZKY NA ZÁVĚR:
Spojte jednotlivé plochy s měřidly pomocí kterých se kontrolují: Tvarové plochy Rovinné plochy Rovnoběžné plochy Spojené plochy

19 ZDROJE PRO TEXTOVOU ČÁST
OUTRATA, Jiří. Technologie ručního zpracování kovů: pro 1. ročník OU a UŠ kovodělných oborů. 3.SNTL: Nakladatelství technické literatury, n. p. Spálená 51, Praha 1, 1982, 192. ISBN , s. 31–38.

20 SEZNAM ZDROJŮ PRO POUŽITÉ OBRÁZKY
Veškeré fotografie obsažené v této prezentaci jsou mé vlastní tvorby.


Stáhnout ppt "SŠ-COPT Uherský Brod Bc. Martin Bártek"

Podobné prezentace


Reklamy Google