Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU."— Transkript prezentace:

1 Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU - OP VK Číslo a název klíčové aktivity III/2inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT AutorLeníček Petr Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OV_1U_LE_17_09 NázevPilování 2 Druh učebního materiáluprezentace PředmětOdborný výcvik RočníkPrvní Tématický celekRuční zpracování kovů AnotacePorozumění pojmů pilování,, postupů práce při pilování různých ploch materiálu.. Metodický pokynUrčeno k výkladu do hodiny i samostudiu Klíčová slovaVýška svěráku, držení pilníku, kontrola pilovaných ploch,, bezpečnost Očekávaný výstupCílem prezentace je porozumění základního pojmu pilování a seznámení se způsoby pilování rovinných, válcových a zaoblených ploch Datum vytvoření5.10.2013

2 P OSTUP PŘI PILOVÁNÍ základním předpokladem správného pilování je vhodně upevněný svěrák. Takové to seřízení výšky svěráku bude vyhovovat i pro další ruční operace (řezání, sekání, ohýbání apod.) ŠVAGR,J-VOJTÍK,J. Technologie ručního zpracování kovů.1. vyd. Praha : SNTL, 1985. s. 25

3 Rukojeť držíme v dlani pravé ruky tak, že palec leží nahoře. Levou ruku držíme na konci činné části. Při pilování se snažíme využít celou délku pilníku. Frekvence se pohybuje mezi 40-60 dvoj zdvihy za minutu. Při zpětném pohybu musíme pilník odlehčovat (rychle se otupuje). Síla, kterou působíme na pilník, by měla být přiměřená pilníku a obrobku (udává ji pravá ruka), kterou pilujeme a levá ruka vyvažuje.

4 ŠVAGR,J-VOJTÍK,J. Technologie ručního zpracování kovů.1. vyd. Praha : SNTL, 1985. s. 25

5 P ILOVÁNÍ ROVINNÝCH PLOCH Při pilování rovinných ploch měníme postupně směr pilování (šikmo, potom kolmo k délce a nakonec opačným směrem), abychom viděli, kde pilník zabírá. Rovinnost pilovaných ploch se kontroluje obyčejným nebo nožovým pravítkem, popřípadě nožovým úhelníkem. Pravítko se přikládá v několika směrech (podél, napříč i úhlopříčně). Velikost průsvitu udává odchylku od ideální roviny.

6 ŠVAGR,J-VOJTÍK,J. Technologie ručního zpracování kovů.1. vyd. Praha : SNTL, 1985. s. 26

7 P ILOVÁNÍ VÁLCOVÝCH A ZAOBLENÝCH PLOCH V porovnání s pilováním rovinných ploch je mnohem náročnější a vyžaduje již určité zkušenosti. Úzké vypouklé a zaoblené plochy pilujeme nejdříve nahrubo příčnými zdvihy. Konečný tvar dokončíme rovnoběžně s delší stranou plochy. Při dopilování (hlazení) pracujeme podélnými kývavými zdvihy pilníku tak, že na začátku zdvihu je rukojeť pilníku nahoře a v průběhu zdvihu (kývnutím) přejde do polohy nejnižší. K pilování vnitřních válcových zaoblených ploch se používají pilníky s kruhový nebo půlkruhovým průřezem. Pilujeme postupně příčnými zdvihy. Pilníkem zároveň pootočíme do stran.

8 ŠVAGR,J-VOJTÍK,J. Technologie ručního zpracování kovů.1. vyd. Praha : SNTL, 1985. s. 28

9

10 B EZPEČNOST PRÁCE rukojeť pilníku musí být pevně nasazená a nesmí být poškozená při pilování nesmí rukojeť pilníku narážet na výrobek materiál (obrobek) musí být pevně upnut ve svěráku vzniklé piliny odstraňujeme štětcem, smetáčkem, hadrem apod. nesmí se sfoukávat ani odstraňovat rukou odložený pilník nesmí přečnívat přes okraj pracovního stolu pilníky se nesmí odkládat a ukládat přes sebe pořádek na pracovišti a soustředěnost při práci

11 Z DROJE ŠVAGR,J-VOJTÍK,J. Technologie ručního zpracování kovů.1. vyd. Praha : SNTL, 1985. s. 25 ŠVAGR,J-VOJTÍK,J. Technologie ručního zpracování kovů.1. vyd. Praha : SNTL, 1985. s. 26 ŠVAGR,J-VOJTÍK,J. Technologie ručního zpracování kovů.1. vyd. Praha : SNTL, 1985. s. 28


Stáhnout ppt "Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU."

Podobné prezentace


Reklamy Google