Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Nastavení záměrné osnovy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Nastavení záměrné osnovy"— Transkript prezentace:

1 Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Nastavení záměrné osnovy
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Název prezentace (DUMu): Nastavení záměrné osnovy Název sady: Optika pro puškařské obory Ročník: 1. – 4. Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Datum vzniku: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. 1

2 Anotace Tato sada výukových materiálů s názvem „Optika pro puškařské obory“ má za úkol seznámit žáky vyšších ročníků puškařských oborů SŠ, kteří se v uvedené tématice vzdělávají, s možností využití optiky při výuce a zároveň je seznámit s teorií optiky.

3 Anotace Jednotlivé prezentace v této sadě postupně seznamují žáky s optikou, jejím použitím a to jak pro sportovní tak pro lovecké účely. Po seznámení s teorií a taky na základě dosavadních zkušeností, musí žák umět zvolit patřičný puškohled a jeho správné uchycení ke zbrani. Závěrem jsou žáci seznámeni se způsoby ošetřování puškohledů a velmi důležitým postupem v seřizování puškohledů. Důležitá je i ochrana puškohledů na zbrani před mechanickým a jiným poškozením.

4 Nastavení záměrné osnovy
Při zamíření přes otevřená mířidla musíme dostat do roviny tři body – hledí, mušku a bod na cílovém objektu. U puškohledů jsou hledí a muška obrazově řečeno koncentrovány na jediný bod záměrné osnovy – záměrný bod. Pro přesné zamíření je nutno provést jeho nastavení a současně nesmí dojít k pohybu vlivem např. zpětného rázu. Takže potřebujeme aby bylo uložení záměrné osnovy současně co nejpevnější, ale aby bylo uvnitř puškohledu pohyblivé a šlo tedy nastavovat.

5 Nastavení záměrné osnovy
Dnešní puškohledy mají takzvanou centrovanou záměrnou osnovu, tzn. že záměrný bod je neustále ve středu obrazu. Nastavování se provádí pomocí celého převracecího systému, který má formu tubusu a je uložen v puškohledu pomocí systémů, který se u jednotlivých výrobců liší. Někteří výrobci mají toto uložení provedeno pomocí pružiny uložené pod převracecím systémem, u firmy Swarovski Optik je systém upevněn pomocí patentovaného systému pružin a zadní část je konstruována do kulovitého tvaru, takže systém se sám centruje.

6 Nastavení záměrné osnovy
záměrná osnova nastavení záměrné osnovy( rektifikace) pružinové prvky a precizní kulové uložení záměrné osnovy a převracecího systému Uložení převracecího systému a záměrné osnovy u puškohledů Swarovski

7 Nastavení záměrné osnovy
Nastavování pak provádíme pomocí točítek stranové a výškové rektifikace, kdy každé kliknutí mění polohu bodu zásahu na 100m např. o 1 cm ( takto je nastavena většina puškohledů, některé mají tento posun o 1,5 cm nebo i o 2 cm ). Ve skutečnosti to odpovídá pohybu o setiny mm uvnitř puškohledu. A zde se projeví každá nepřesnost ve výrobě, kdy dochází u nekvalitních puškohledů často k tomu, že systém na kliknutí nereaguje a následně poskočí o několik cm.

8 Nastavení záměrné osnovy
Tato závada je někdy způsobena i únavou pružiny u systémů s jednou pružinou pod převracecím systémem. Důležitá je také rychlost s jakou se systém vrací po výstřelu do původního postavení – při použití samonabíjecích zbraní.

9 Nastavení záměrné osnovy
Největší nároky na toto uložení pak kladou síly zpětného rázu působící při výstřelu. Střelec si při použití normálního střeliva a při koncentraci na zvěř tento efekt takřka neuvědomuje. Až při podrobném pozorování zjišťujeme jak velké síly na optiku působí, zvláště při použití magnumových kalibrů. Při výstřelu náboje .460 Weatherby Magnum si můžeme síly způsobující zrychlení přirovnat k autu formule 1 – u uvedeného kalibru je rychlost kompletu zbraně a optiky 770x vyšší než u formule.

10 Nastavení záměrné osnovy
Obrazně řečeno to v praxi znamená,že vzniklý zpětný ráz odpovídá asi tomu, jako kdyby ocelová koule o průměru 10 cm s hmotností 4,5 kg spadla prudce z výšky 2,5 m na zem. Puškohledy jsou podrobeny na rázovém přístroji testu trvanlivosti

11 Nastavení záměrné osnovy
Špičkové přístroje jsou testovány pomocí zařízení imitujícího takovéto zpětné rázy ( viz obrázek ) a ani po několika tisících „výstřelů“ nesmí dojít k posunu záměrné osnovy. Levné výrobky většinou vykazují značné odchylky po několika „výstřelech“ a jsou proto pro loveckou praxi takřka nepoužitelné.

12 Kontrolní otázky a) Záměrná osa – osnova – popište výrazy
b) Popište nastavení záměrné osnovy

13 Zdroje pro textovou a obrazovou část
Obrazová i textová část vychází z publikace SWAROVSKI OPTIK. Úvod do vysokohodnotné lovecké optiky. Další podklady pro tuto prezentaci přinesly interní materiály a konzultace se zástupcem firmy Swarovski Optik panem Ing. Zdeňkem Hlavačkou


Stáhnout ppt "Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Nastavení záměrné osnovy"

Podobné prezentace


Reklamy Google