Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Technická dokumentace pro 1. ročník CZ.1.07./1.5.00/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Technická dokumentace pro 1. ročník CZ.1.07./1.5.00/"— Transkript prezentace:

1 Technická dokumentace pro 1. ročník CZ.1.07./1.5.00/34.0727 24.8.2012
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Jiří Trefilík Název prezentace (DUMu): 4. Význam normalizace Název sady: Technická dokumentace pro 1. ročník Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Datum vzniku: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 Konkrétně tato prezentace je zaměřena na normy ISO , ČSN a EN.
Anotace Záměrem výukových materiálů s názvem „Význam normalizace “ je ukázat žákům, kteří se v této oblasti vzdělávají, jak důležitá je normalizace ve výrobě. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu technická dokumentace na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na normy ISO , ČSN a EN.

3 Technická normalizace.
Charakteristickou vlastností normalizace je zjednodušování – unifikace. Je to zavádění jednotných konstrukčních postupů, volba materiálů, technologií, uložení jednotlivých součástí v rámci celku aj. Mezinárodní činnost v oblasti technické normalizace se datuje od roku V tomto roce byla založena Mezinárodní normalizační společnost ISA – International Standards Assotiation, která byla v roce 1946 změněna na ISO – International Standards Organisations.

4 Technická normalizace se uplatňuje v konstrukcích a technických i výrobních podkladech prostřednictvím technických norem. Je složkou, která přispívá tvorbou norem k uplatnění v konstrukci, projekci a výrobě. Technická normalizace výrobu sjednocuje, usnadňuje a zefektivňuje. Zajišťuje jakost, bezpečnost, hospodárnost a životnost výrobku. V minulosti byly naše národní normy ČSN vydávány o rozměru A5. Dnešní normy ČSN a EN jsou vydávány na formátu A4.

5 Předmětem technických norem jsou :
Suroviny, materiály, polotovary a konstrukční prvky včetně jejich fyzikálních, chemických a jiných vlastností. Technická činnost, která se opakuje. Je to například manipulace se surovinami a výrobky. Jejich balení a skladování včetně údržby zařízení. Patří sem také technické návody a postupy. Přepisy a pokyny pro bezpečnou práci a ochranu životního prostředí .

6 Podle obsahu a rozsahu platnosti se technické normy dělí :
Na normy všeobecné - definující pojmy, jednotky a názvosloví, tvar a velikost atd. Normy výrobků stanovující parametry a vlastnosti. Normy činností, které popisují postup práce při výrobě, balení, skladování, zkoušení včetně BOZP aj.

7 Podle rozsahu platnosti a důležitosti se normy rozdělují :
Podnikové - PN, byly zaměřeny na úpravu a technické vlastnosti výrobku pro omezený okruh zákazníků. Oborové normy - ON, byly pro určité výrobní obory. Státní normy - ČSN se vztahují na výrobu a úpravu výrobků v rámci našeho státu. Mezinárodní normy ISO , EN mají mezinárodní platnost a doporučení pro výrobu.

8 Nová norma ČSN

9 Nová norma ČSN a EN

10 Nová norma ČSN

11 Nová norma ČSN

12 Nová norma SN a EN

13 Kontrolní otázky 1. Jaké normy znáte ? 2. Co definují všeobecné normy? 3. Co je předmětem technických norem ? 4. Jsou předmětem ČSN i pokyny pro bezpeč. práci ?

14


Stáhnout ppt "Technická dokumentace pro 1. ročník CZ.1.07./1.5.00/"

Podobné prezentace


Reklamy Google