Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1. Základní ustanovení nošení zbraní a BOZP

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1. Základní ustanovení nošení zbraní a BOZP"— Transkript prezentace:

1 1. Základní ustanovení nošení zbraní a BOZP
NÁZEV SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod AUTOR: Radek Beníček NÁZEV PREZENTACE: 1. Základní ustanovení nošení zbraní a BOZP NÁZEV SADY: Odborné vyučování pro 3. ročník oboru Technik puškař a Puškař ROČNÍK: 3. ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07./1.5.00/ DATUM VZNIKU: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 ANOTACE Cílem této prezentace výukových materiálů s názvem Základní ustanovení nošení zbraní a BOZP je ukázat žákům středních škol se specializací na obor Technik puškař nebo Puškař, jak prakticky postupovat při dodržování těchto ustanovení. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě slouží pro výuku puškařských oborů na naší střední škole. Tato prezentace popisuje některá vybraná pravidla pro zacházení se zbraněmi a BOZP.

3 ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ NOŠENÍ ZBRANÍ A BOZP

4 BEZPEČNOSTNÍ ZÁSADY ZACHÁZENÍ SE ZBRANĚMI
Nikdy neberu cizí zbraň do rukou bez svolení majitele. Po převzetí zbraně se vždy přesvědčím, že zbraň není nabitá.

5 CO SE NEDĚLÁ SE ZBRANÍ Se zbraní nikdy nemířím na lidi anebo do prostoru, kde by se mohly pohybovat jiné osoby.

6 ODLOŽENÍ ZBRANĚ Nikdy nenechám zbraň na volně přístupném místě ať už je nabita nebo vybita.

7 ULOŽENÍ DO POUZDRA Do pouzdra nikdy nezasunuji nataženou zbraň, zbraně s vnějším kohoutem musí mít vždy kohout spuštěn. Pistole se skrytým kohoutem se nosí nenatažené a bez náboje v hlavni.

8 POUŽITÍ NÁBOJŮ Do zbraně vždy nabíjím jen náboje, na které je konstruována. Nepoužívám náboje poškozené nebo zkorodované.

9 OMEZENÍ SEBEKONTROLY Při nošení a používání zbraně je zákaz požívání alkoholických nápojů nebo jiných omamných látek, které by omezily střelci kontrolu nad zbraní.

10 ZNEMOŽNĚNÍ ZNEUŽITÍ ZBRANĚ
Z uložené zbraně musí být oddělena a samostatně uložena důležitá součást, která učiní zbraň neschopnou střelby.

11 POUŽITÍ A ZAJIŠTĚNÍ ZBRANĚ
Zbraň, která není v dokonalém technickém stavu, nepoužívám. Nabitou zbraň nosím vždy zajištěnou, odjistím ji až před zamýšlenou střelbou.

12 ÚKONY PŘI STŘELBĚ Napínáček napínám těsně před výstřelem, pokud nedojde ke střelbě, napnutí zruším. Po ukončení střelby zbraň vybíjím nebo zajistím.

13 BEZPEČNOST STŘELBY Střelec je povinen brát v úvahu všechny okolnosti, které mohou ovlivnit bezpečnost střelby např. viditelnost, možnost odrazu, dostřel, členitost terénu, apod. Zbraň nesmí být nabita v místnostech, v dopravních prostředcích, obcích, při ukládání nebo předávání jiné osobě anebo při předání do opravy.

14 ULOŽENÍ ZBRANĚ A STŘELIVA
Zbraň a střelivo se vždy ukládá odděleně se samostatným uzamčením.

15 DRŽENÍ A NOŠENÍ ZBRANÍ Držet nebo nosit palnou zbraň může jen osoba, která k tomu má příslušné povolení.

16 OPRÁVNĚNÍ K NOŠENÍ ZBRANĚ
Dovoluje zbraň a střelivo nosit při sobě a v oprávněných případech používat ke střelbě. Držitel zbraně může nakupovat i příslušné střelivo.

17 ZNEUŽITÍ A ZTRÁTA ZBRANĚ
Každý, kdo je oprávněn držet a nosit zbraň a střelivo, je povinen dbát zvýšené opatrnosti při zacházení s nimi a zabezpečit je proti zneužití. Ztrátu a odcizení zbraně a střeliva je povinen neprodleně oznámit nejbližšímu útvaru policie ČR. Po skončení platnosti oprávnění k nošení nebo držení zbraně je třeba zbraň a střelivo předat do úschovy na policii.

18 VÝROBA ZBRANÍ A STŘELIVA
Vyrábět zbraně a střelivo, obchodovat s nimi a opravovat zbraně smějí jen osoby k tomu oprávněné. Výjimku činí výroba brokových nábojů pro vlastní potřebu osoby, která má oprávnění a je jejím držitelem.

19 OPRAVA ZBRANÍ Oprava nesmí snižovat bezpečnost zbraně a vyžadovat její nové ověření.

20 POUŽITÝ ZDROJ-OBRÁZKY
Obrázky použité vlastní fotografie


Stáhnout ppt "1. Základní ustanovení nošení zbraní a BOZP"

Podobné prezentace


Reklamy Google