Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem."— Transkript prezentace:

1 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Název SŠ:SOU Uherský Brod Autoři:Ing. Radim Bublík Název prezentace: (DUMu) Opakování učiva - interaktivní prezentace Tematická oblast:Úvod do předmětu Ročník: 1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0369 Datum vzniku:20. 10. 2012

2  Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Úvod do předmětu je poskytnout žákům potřebné informace pro lepší orientaci ve významu informačních a komunikačních technologií (zejména počítačů) pro jejich život a nastínit jim rovněž jejich historii a vývoj.  Jednotlivé DUMy (prezentace a pracovní listy) v této sadě pokryjí postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Informační a komunikační technologie na naší SŠ.  Tato prezentace je konkrétně zaměřena na tematický celek Software.

3 Pod pojmem software rozumíme: Programové vybavení počítače Jsou za software považována (v širším kontextu) i data? ANO

4 Může existovat hardware bez software? ANO (ale nebude mít smysl) Může existovat software bez hardware? NE (musí být někde zaznamenán)

5 Jak dělíme (podle jeho zaměření, základním způsobem) software? Na systémový a aplikační

6 Co lze říci o systémovém software? Zajišťuje hlavní funkce počítače a jeho komunikaci s okolím, včetně uživatele (prostřednictvím GUI). Co lze říci o aplikačním software? Jsou to jednotlivé programy, vytvořené s konkrétním cílem, pro řešení nějakého úkolu, konkrétního problému, případně umožnění interaktivní tvorby uživatele.

7 Jak dělíme systémový software? Na firmware a operační systém

8 Co lze říci o firmware? Je to software, obsažený přímo v hardware. V PC se jedná o BIOS nebo EFI. Nachází se na základní desce PC. Co lze říci o operačním systému? Je to správce prostředků počítače. Zajišťuje základní funkce počítače a jeho komunikaci s okolím, stejně jako s uživatelem počítače (GUI).

9 Co je to EULA? EULA (End User Licence Agreement) je licence pro koncového uživatele softwaru určující, co uživatel smí a nesmí dělat.

10 Jaké jsou nejčastější typy licencí na software? Freeware, shareware a komerční software.

11 Jaká práva nám poskytuje Zákon o svobodném přístupu k informacím? Můžeme ode všech státních institucí získat informace, které jsou k dispozici a nebyly prohlášeny za důvěrné. Ty nám je musí poskytnout v určené lhůtě a zdarma.

12 Může podle Zákona o ochraně osobních údajů např. eShop shromažďovat a ukládat naše osobní údaje ve svém systému? Ne, pokud mu k tomu sami nedáme explicitně oprávnění. Toto se většinou děje při registraci, kdy toto právo eShopu dáváme (jinak bychom se nemohli vracet jako stávající zákazníci a využívat případných výhod, z toho plynoucích).

13 Můžeme ve své práci použít podle autorského zákona výňatky prací jiných lidí? Můžeme, ale pouze tehdy, pokud je to v odůvodnitelné míře a pokud původního autora správně citujeme.

14 Můžeme získat a užít (podle současných platných zákonů ČR) pro osobní potřebu hudbu či video? ANO Můžeme získat a užít (podle současných platných zákonů ČR) pro osobní potřebu komerční počítačové programy (např. počítačové hry)? NE

15 Výukový materiál je výhradně dílem autora.


Stáhnout ppt "Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem."

Podobné prezentace


Reklamy Google