Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem."— Transkript prezentace:

1 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Název SŠ:SOU Uherský Brod Autoři:Ing. Radim Bublík Název prezentace: (DUMu) Optická mechanika Tematická oblast:Hardware počítače Ročník: 1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0369 Datum vzniku:24. 11. 2012

2  Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Hardware počítače je poskytnout žákům potřebné informace o technickém vybavení počítačů pro jejich lepší orientaci v informačních a komunikačních technologiích (zejména počítačích), se kterými se budou velmi pravděpodobně setkávat po celý svůj život.  Jednotlivé DUMy (prezentace a pracovní listy) v této sadě pokryjí postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Informační a komunikační technologie na naší SŠ.  Tato prezentace je konkrétně zaměřena na tematický celek Optická mechanika.

3

4  Optická mechanika slouží v PC zejména k instalaci software a přehrávání zábavních médií.  Pracuje na optickém principu (čtení jednotlivých bitů z povrchu nosiče pomocí laseru a optické soustavy)  Anglické zkratky podle typu: CD = Compact Disc (kompaktní disk) DVD = Digital Versatile Disc (digitální všestranný disk) blu-ray = je poněkud zvláštní zkratkou slov blue (modrý) a ray (paprsek)

5  Jednotlivé bity informace jsou uloženy ve formě pitů (prohlubní) a landů (rovných plošek), které jsou mikroskopického charakteru (rozměry v necelých mikrometrech).  Pit (prohlubeň) reprezentuje většinou bit 0, land (ploška beze změny) pak bit 1.  V továrně na výrobu CD se pity řeší lisováním, pokud datové CD/DVD vytváříme sami pomocí „vypalovaček“, pak laser mění svou energií průhlednost materiálu v místě pitu.

6 [1]

7  Stejně jako u pevných disků, i optické mechaniky jsou dnes vyráběny nejčastěji pro rozhraní SATA (II, III), dříve Ultra ATA (PATA).  Externí verze optických mechanik využívají, stejně jako externí verze pevných disků, rozhraní USB (2, 3).

8 Serial ATA (SATA), všechny verze Datový konektor Napájecí konektor

9 Parallel ATA (PATA), Ultra ATA Datový konektor Napájecí konektor (Molex)

10  CD:700 MB (80 min), dříve 650 MB (74)  DVD:4,7 GB (jednovrstvé – Single Layer) 8,5 GB (dvouvrstvé – Dual Layer)  BD:25 GB (jednovrstvé – Single Layer) 50 GB (dvouvrstvé – Dual Layer)

11 http://fyzika.jreichl.com/main.article/view/410- prumyslova-vyroba-cd nebo http://fyzika.jreichl.com/main.article/view/409-princip- zaznamu-a-reprodukce-zvuku případně http://cs.wikipedia.org/wiki/DVD a také http://cs.wikipedia.org/wiki/Blu-ray

12 [1] REICHL. Encyklopedie fyziky [online]. [cit. 24.11.2012]. Dostupný na WWW: http://fyzika.jreichl.com/main.article/view/409-princip-zaznamu-a-reprodukce-zvuku


Stáhnout ppt "Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem."

Podobné prezentace


Reklamy Google