Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/"— Transkript prezentace:

1 Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/34.0727
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 16. Pitná voda Název sady: Základy ekologie pro střední školy Ročník: 1. Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Datum vzniku: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Základy ekologie pro střední školy je ukázat žákům SŠ, kteří se v této oblasti vzdělávají, jak vznikne živý organismus, popisuje vztah člověka k přírodě a vliv prostředí na živý a neživý organismus. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Základy ekologie. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na Pitnou vodu.

3 Pitná voda Pitná voda: zdravotně nezávadná voda
při trvalém použití nevyvolává onemocnění nevyvolává poruchy zdraví.

4 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. voda Voda, jako důležitý prvek je součástí těl všech organismů a pro mnohé z nich vytváří životní prostředí. Některé organismy jsou různě citlivé na nedostatek vody.

5 Spotřeba vody pro organismy
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Spotřeba vody pro organismy Malou spotřebu vody – hmyz živící se obilím. Velkou spotřebu vody – vodní organismy i některé kulturní plodiny. Organismy jsou přizpůsobeny stavbou těla a způsobem života množství vody v prostředí, ve kterém žijí.

6 Voda a člověk Lidské tělo obsahuje 50 – 70% vody.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Voda a člověk Lidské tělo obsahuje 50 – 70% vody. Voda působí jako rozpouštědlo mnoha látek, které přijímá lidské tělo. Voda – významným způsobem ovlivňuje metabolismus. Voda slouží jako transportér živin.

7 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Voda a člověk Při ztrátě velkého množství vody v těle dochází k úbytku minerálů. Pro člověka je voda základní životní potřebou. Voda umožňuje správnou funkci procesů v těle. Ze zdravotního hlediska patří minerální látky mezi důležité ukazatele pitné vody.

8 Voda a člověk Musí být zajištěna nezávadnost pitné vody.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Voda a člověk Musí být zajištěna nezávadnost pitné vody. Voda z vodárny se na výstupu desinfikuje. Z důvodu zajištění případné kontaminace během dopravy se pitná voda ředí chlorem. Obsah chlóru je velmi nízký – limity jsou přesně stanoveny.

9 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Člověk a pitný režim Pitný režim – způsob konzumace tekutin, které zásobují organismus vodou a potřebnými minerály. Pitný režim – musí být podporován hlavně u dětí a starších lidí, u kterých dochází nejčastěji k dehydrataci.

10 Pitná voda Voda se vyskytuj v přírodě v mnoha formách.
Voda tvoří většinu hmoty Země. Voda pitná – má zásadní a důležitý význam. Podle zákona o ochraně veřejného zdraví jsou stanoveny hygienické požadavky na vodu.

11 Kvalita vody a její použití
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Kvalita vody a její použití Voda pro zavlažování nemusí mít stejné vlastnosti jako pitná voda. Pro posouzení kvality vody jsou stanovena kritéria. Nejpřísnější kritéria jsou kladena právě na pitnou vodu.

12 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Znečištění pitné vody Dříve měla pramenitá i čerpaná podzemní voda dobrou kvalitu – po mírných úpravách byla použita jako pitná.

13 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Znečištění pitné vody V současnosti je kvalita pitné vody horší a mnoho pramenišť a podzemních zásob vody je znečištěno.

14 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Znečištění pitné vody Činnost člověka způsobila, že se ve vodě vyskytují i další nežádoucí látky. Častou příčinou znečištění podzemních vod jsou průsaky z půdy, havárie nádrží s nebezpečnými kapalinami, vypouštění odpadních vod…..

15 Znečištěná voda a zdraví
Znečištěná voda velmi nepříznivě působí na zdraví člověka. Zvýšené množství dusičnanů v pitné vodě poškozuje funkce hemoglobinu u dětí. Vodou se mohou šířit i nakažlivé choroby a paraziti.

16 Pitná voda Chlór ve vodě:
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Pitná voda Chlór ve vodě: brání množení zárodků a bakterií ve vodovodních sítích přidává se ve velmi malých dávkách zaručuje kvalitu vody.

17 Pitná voda Proč pít vodu z vodovodu? zdravotně nezávadná
podléhá přísné kontrole vhodná k pravidelnému pitnému režimu vyvážený obsah minerálů.

18 otázky Co je to „pitná voda?“ Co způsobuje nedostatek vody v těle?
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. otázky Co je to „pitná voda?“ Co způsobuje nedostatek vody v těle? Proč je nutné dodržovat pitný režim? Jaká je kvalita pitné vody z vodovodu? Proč pít vodu z vodovodu?

19 Zdroje pro textovou část
BRANIŠ, M. Základy ekologie a ochrany životního prostředí, Informatorium, Praha: 2004 ISBN: KVASNIČKOVÁ, D., Základy ekologie pro základní a střední školy, nakladatelství FORTUNA, Praha 1.

20 Seznam zdrojů pro použité obrázky
Snímek 3 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < . Snímek 4 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < >. Snímek 5 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < >. Snímek 6 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < >. Snímek 7 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < >. Snímek 8- [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < >. Snímek 12- [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 13- [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <


Stáhnout ppt "Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/"

Podobné prezentace


Reklamy Google