Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

16. Tolerování rozměrů na výkrese Technická dokumentace pro 1. ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "16. Tolerování rozměrů na výkrese Technická dokumentace pro 1. ročník"— Transkript prezentace:

1 16. Tolerování rozměrů na výkrese Technická dokumentace pro 1. ročník
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Jiří Trefilík Název prezentace (DUMu): 16. Tolerování rozměrů na výkrese Název sady: Technická dokumentace pro 1. ročník Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Datum vzniku: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem „Tolerování rozměrů na výkrese“ je ukázat žákům, kteří se v této oblasti vzdělávají, jak postupovat při volbě tolerancí na strojním výkrese. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Technické kreslení na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na způsoby uvádění horní a dolní meze rozměru.

3 Tolerování Základem tolerancí a nejpoužívanějším způsobem je využívání lícovací soustavy. V praxi se používá soustavy jednotné díry a soustavy jednotného hřídele. Často se také na výkrese vyskytují úchylky připsané číselně formou horní a dolní meze. Může být i připsána poznámka rozměru maximálního nebo minimálního jednostranně. Pokud tolerance není uváděna, platí všeobecné podmínky pro mezní úchylky dle normy.

4 Příklad uložení

5 Příklad uložení

6 Lícovací soustava

7 Příklady

8 Příklady

9 Příklady

10 Příklady tolerování

11 Příklady tolerování

12 Příklady tolerování

13 Napište příklady tolerování pomocí lícovací značky.
Kontrolní otázky Napište příklady tolerování pomocí lícovací značky. Napište příklady tolerování číselně. Co je to tolerance? Co je to jmenovitý rozměr?

14


Stáhnout ppt "16. Tolerování rozměrů na výkrese Technická dokumentace pro 1. ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google