Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název prezentace (DUMu): Alternátor – zapojení

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název prezentace (DUMu): Alternátor – zapojení"— Transkript prezentace:

1 Název prezentace (DUMu): Alternátor – zapojení
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Alternátor – zapojení Tematická oblast: Zdroje elektrické energie motorových vozidel Ročník: 2. Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vzniku: listopad 2012 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 ANOTACE Záměrem této sady výukových materiálů je poskytnout žákům informace o zdrojích elektrické energie používaných v motorových vozidlech, jejich principech, konstrukci, provozu, údržbě a závadách a opravách. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Elektronika. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na Vysvětlení zapojení alternátoru.

3 Zapojení alternátoru Vnitřní zapojení alternátoru Svorka Význam
B+ + pól baterky R, D+ regulátor M, DF regulátor Obr. 1 Vnitřní zapojení alternátoru

4 Zapojení alternátoru Zapojení s regulátorem mimo alternátor
Svorka Význam B+ + pól baterky R, D+ regulátor M, DF regulátor Obr. 2 zapojení alternátoru s regulátorem mimo

5 Zapojení alternátoru Zapojení alternátoru se zabudovaným regulátorem
Svorka Význam B+ + pól baterky D+ kontrolka, spínací skříňka Obr. 3 Zapojení alternátoru se zabudovaným regulátorem

6 Zapojení alternátoru Zapojení alternátoru do obvodu
je závislé na typu regulátoru umístěním regulátoru do alternátoru se zapojení zjednoduší svorka B+ je vždy propojena na + pól akumulátoru přenáší veškerou vyrobenou energii, u silných alternátorů přes 100 A

7 Kontrolní otázky Nakreslete zapojení pracovního vinutí a usměrňovače.
Nakreslete zapojení budícího vinutí. Jak se označují svorky alternátoru? Nakreslete zapojení alternátoru a regulátoru mimo alternátor. Nakreslete zapojení alternátoru s vestavěným regulátorem. Který vodič připojení alternátoru musí mít velký průměr?

8 ZDROJE GSCHEIDLE, Rolf a kol. Příručka pro automechanika. Praha: Sobotáles CZ, 2007, ISBN Ing. ZDENĚK, Jan; Ing. ŽDÁNSKÝ, Bronislav; Ing. KUBÁT, Jindřich. Elektronika motorových vozidel I. Brno: Avid, spol. s r.o., 2009, ISBN Seznam obrázků NENÍ UVEDEN. Autoalternátor [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Zapojení alternátoru s regulátorem mimo - tvorba autora Zapojení alternátoru se zabudovaným regulátorem – tvorba autora


Stáhnout ppt "Název prezentace (DUMu): Alternátor – zapojení"

Podobné prezentace


Reklamy Google