Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Puškohledy – konstrukce

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Puškohledy – konstrukce"— Transkript prezentace:

1 Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Puškohledy – konstrukce
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Název prezentace (DUMu): Puškohledy – konstrukce Název sady: Optika pro puškařské obory Ročník: 1. – 4. Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Datum vzniku: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. 1

2 Anotace Tato sada výukových materiálů s názvem „Optika pro puškařské obory“ má za úkol seznámit žáky vyšších ročníků puškařských oborů SŠ, kteří se v uvedené tématice vzdělávají, s možností využití optiky při výuce a zároveň je seznámit s teorií optiky.

3 Anotace Jednotlivé prezentace v této sadě postupně seznamují žáky s optikou, jejím použitím a to jak pro sportovní tak pro lovecké účely. Po seznámení s teorií a taky na základě dosavadních zkušeností, musí žák umět zvolit patřičný puškohled a jeho správné uchycení ke zbrani. Závěrem jsou žáci seznámeni se způsoby ošetřování puškohledů a velmi důležitým postupem v seřizování puškohledů. Důležitá je i ochrana puškohledů na zbrani před mechanickým a jiným poškozením.

4 Puškohledy - konstrukce
Na obrázku jsou znázorněny základní části puškohledu : puškohled se stejně jako dalekohled skládá s objektivu ( 1 ), okuláru ( 3 ) a převracecího systému ( 2 ). Ten je tvořen soustavou převracecích čoček ( na rozdíl od hranolů u dalekohledů ).

5 Puškohledy - konstrukce
Na základě konstrukčních principů (použití čoček jako převracecích systémů) vznikají v puškohledu dvě obrazové roviny ( to jsou úrovně, kde vzniká reálný obraz ). Za objektivem vzniká obraz výškově i stranově převrácený – 1. obrazová rovina (obrazová rovina objektivu). Opticky má převracecí systém následující úkoly:

6 Puškohledy - konstrukce
vzpřímení obrazu v 2. obrazové rovině (obrazová rovina okuláru) změnu zvětšení u variabilních puškohledů polohování záměrné osnovy vzhledem k pušce ( retifikace ) přemístění výstupní pupily směrem k oku střelce o 8-9,5 cm.

7 Puškohledy - konstrukce
U variabilních puškohledů má převracecí systém dvě čočky pohybující se souběžně po křivkách a díky tomu je plynule regulováno zvětšení. Obě ovládací křivky jsou u vysoce kvalitních puškohledů jemné mechanické přesné díly s výjimečnou přesností. Seřízené na různé zvětšení ovládají pohyb skupin čoček uvnitř převracecího systému.

8 Puškohledy - konstrukce
U puškohledu s 6násobným zoomem je připojena ještě třetí čočka, která umožňuje tento velký rozsah zvětšení. Tím jsou kladeny na přesnost výroby ještě mnohem větší nároky : převracecí systém puškohledů Z6/Z6i je vyráběn přesností 8μ ( 0,008 mm ) – pro představu lidský vlas má průměr cca 60 μ ( 0,06 mm ).

9 Puškohledy - konstrukce
Okulár se většinou tvořen třemi čočkami, které zvětšují obraz zobrazený v 2. obrazové rovině Řez puškohledem Z6i 2-12x50

10 Kontrolní otázka Popište, co tvoří převracecí systém u puškohledů (u dalekohledů je převracecí systém tvořen hranoly)?

11 Zdroje pro textovou a obrazovou část
Obrazová i textová část vychází z publikace SWAROVSKI OPTIK. Úvod do vysokohodnotné lovecké optiky. Další podklady pro tuto prezentaci přinesly interní materiály a konzultace se zástupcem firmy Swarovski Optik panem Ing. Zdeňkem Hlavačkou


Stáhnout ppt "Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Puškohledy – konstrukce"

Podobné prezentace


Reklamy Google