Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SŠ-COPT Uherský Brod David Kranz 12. Pauzování

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SŠ-COPT Uherský Brod David Kranz 12. Pauzování"— Transkript prezentace:

1 SŠ-COPT Uherský Brod David Kranz 12. Pauzování
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: David Kranz Název prezentace (DUMu): 12. Pauzování Název sady: Rytecké techniky pro zdobení zbraní (pro ročník uměleckých oborů) Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Datum vzniku: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Rytecké techniky pro zdobení zbraní (pro ročník uměleckých oborů) je ukázat žákům, kteří se v této oblasti vzdělávají, jak prakticky postupovat při práci na pracovišti pro rytce. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v běžné dílenské výuce na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na pauzování, technologického postupu při pauzování a dodržování bezpečnostních předpisů.

3 Pauzování je kopírování originálu přes pauzovací, nebo jiný průsvitný papír. Tuto metodu používáme, pokud vytváříme přesné kopie rytin, například u kopií historických zbraní. Pauzování můžeme použít i při rytí nožů, v případě, kdy motiv na pravé straně se shoduje s motivem na straně levé. Pokud si překreslený motiv zvýrazníme i z druhé strany pauzovacího papíru dostaneme motiv zrcadlově obrácený.

4 K zrcadlovému přenosu se pauzování využívá nejčastěji při rytí písma, nebo ocelorytin, které se používají na tisk. Veškeré práce, které budeme dále používat k tisku, ražení, nebo vypalování musíme, rýt zrcadlově, takže použijeme opět pauzování. Nyní si popíšeme správný postup při pauzování.

5 Vybereme motiv, který chceme kopírovat.

6 Papír s motivem si přilepíme, nejlépe na podsvícené sklo
Papír s motivem si přilepíme, nejlépe na podsvícené sklo. Tím nám vyniknou i nejmenší detaily a můžeme ta vytvořit opravdu věrnou kopii. Motiv lepíme z toho důvodu, abychom zabránili nežádoucímu posuvu při vytváření kopie.

7 Na motiv si nyní přiložíme pauzovací, nebo jiný průsvitný papír a opět si ho přichytíme ke sklu.
Každý pohyb, ať už originálu, či kopie je nežádoucí.

8 Při tvorbě kopie používáme vždy měkkou tužku a udržujeme ji stále ostrou, abychom mohli překreslit i ty nejjemnější detaily. Měkkou tužku používáme pro případné použití přenosu motivu na materiál pomocí přetiskovacího laku.

9 Námi zvolený motiv je překreslený a na pauzovacím papíře máme vytvořenou kopii.

10 Než pauzovací papír sejmeme, provedeme kontrolu kopie, abychom se ujistili, že jsme nezapomněli na žádnou část kopírovaného motivu. Pokud najdeme chybu přiložíme pauzovací papír spět a opravíme ji.

11 Na obrázku vidíme již hotovou kopii motivu, který jsme si k přenosu zvolili. Ten se dá nyní dále upravit. Dá se zrcadlově otočit, nebo ho můžeme pomocí přetiskovacího laku rovnou přenést na materiál.

12 Rekapitulace poznatků vyplývající z daného tématu
- Vysvětli, pojem pauzování. - V jakých případech pauzování používáme? - Proč používáme při pauzování měkkou tužku?

13 Zdroje pro textovou část
Rytecká technologie. Uherský Brod, Interní materiály.

14 Seznam zdrojů pro použité obrázky
Veškeré fotografie použité v této prezentaci jsou mé vlastní tvorby.


Stáhnout ppt "SŠ-COPT Uherský Brod David Kranz 12. Pauzování"

Podobné prezentace


Reklamy Google