Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název prezentace (DUMu): Regulace předstihu zapalování

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název prezentace (DUMu): Regulace předstihu zapalování"— Transkript prezentace:

1 Název prezentace (DUMu): Regulace předstihu zapalování
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Regulace předstihu zapalování Tematická oblast: Zapalování Ročník: 2. Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vzniku: prosinec 2012 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 ANOTACE Záměrem této sady výukových materiálů je poskytnout žákům informace o zdrojích elektrické energie používaných v motorových vozidlech, jejich principech, konstrukci, provozu, údržbě a závadách a opravách. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Elektronika. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na regulaci předstihu klasického zapalování.

3 regulace předstihu předčasný nebo pozdní zážeh má vliv na výkon a spotřebu pro různé provozní podmínky motoru se musí nastavit správný předstih nastavení předstihu je prováděno automaticky pomocí odstředivého a podtlakového regulátoru Odstředivý regulátor s rostoucími otáčkami zvětšuje předstih umístěn na hřídeli rozdělovače závaží regulátoru se odstředivou silou roztahují, překonávají odpor pružin a pootáčí vačkou po směru otáčení

4 odstředivý regulátor Obr. 1. Rozdělovač s přerušovačem a odstředivým regulátorem

5 Graf závislosti předstihu na otáčkách
odstředivý regulátor Graf závislosti předstihu na otáčkách Obr. 2.

6 podtlakový regulátor mění předstih v závislosti na podtlaku v sání
podtlak v sání odpovídá zatížení motoru jde o membránu na rozdělovači při zvýšení podtlaku (zátěže, výkonu) natáčí desku přerušovače proti směru otáčení a zvětšuje předstih Obr. 3.

7 Kontrolní otázky Proč se musí regulovat předstih?
Podle čeho se reguluje předstih? Popište regulaci předstihu podle otáček. Popište regulaci předstihu podle zatížení.

8 ZDROJE Seznam obrázků:
GSCHEIDLE, Rolf a kol. Příručka pro automechanika. Praha: Sobotáles CZ, 2007, ISBN Ing. ZDENĚK, Jan; Ing. ŽDÁNSKÝ, Bronislav; Ing. KUBÁT, Jindřich. Elektronika motorových vozidel I. Brno: Avid, spol. s r.o., 2009, ISBN Seznam obrázků: AUTOR NEUVEDEN. Zapalování [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: /Obr. 16. Tvorba autora AUTOR NEUVEDEN. Zapalování [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: /Obr. 20.


Stáhnout ppt "Název prezentace (DUMu): Regulace předstihu zapalování"

Podobné prezentace


Reklamy Google