Motivované odchylky od stavby větné. Polovětné konstrukce 1. Polovětné konstrukce a) přechodníkové vazby Chlapec sklonil hlavu, červenaje se hanbou. b)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_RUDOLF II. ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

VZNIK PRACOVNÍHO POM Ě RU Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_08_VZNIK PRACOVNÍHO.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vendula Steidlová Název : VY_32_INOVACE_04_SHODA.
Rodina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Edita Havránková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Nepravidelnosti a nedostatky ve stavbě věty Tematická oblast:Česky jazyk a literatura.
Zvláštnosti větné stavby Jarmila Karlovcová 8. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné z Metodického.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_4_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_SILÁK BIVOJ Název: SILÁK BIVOJ.
Shoda přísudku s podmětem OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L
Černý Petr − druhy slov Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku, slouží k opakování probraného učiva Datum: Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_16_ Téma: pro 4.,5.ročník ZŠ, vytvořeno:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ přístavek Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Základní větné členy Název sady: Český jazyk 6. ročník.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Eliška Kopečná VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_12_Český jazyk_29_Číslo.
JAK PROPAST MACOCHA DOSTALA SVÉ JMÉNO
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Poměr Co je poměr. Dělení v daném poměru..
Sada 7 Jazyková výchova Autor: Dana Doležalová ZŠ a MŠ Dešná
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
SLOVESA SE SLŮNĚTEM PRO DRUHÁČKY
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_02
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Příběh 2 oblázků s obrázky z Číny!
Slovesa.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
Interpunkce VY_32_INOVACE_50_Interpunkce
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Když slova nestačí Prezentace.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Autor: Mgr. Eva Procházková Název : VY_32_INOVACE_23_Požár Téma: Požár
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Materiál je určen pro žáky od 3.třídy.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_39_ČJ4
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_ČESKÝ JAZYK
Doplněk (verbální atribut)
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Kvadratické nerovnice
AUTOR: Kateřina Křížová
Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu:
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_16 poměr stupňovací
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_ČJ.3.20 Anotace
Pořád od ženských slyšíme jejich pravidla
VY_32_INOVACE_01_A_Prvouka 3_Domov
Podstatná jména pomnožná hromadná a látková
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Klasifikace větných členů, rozbor věty jednoduché
Čím vším se řídí reklama pro odborníky
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název školy: ZŠ A MŠ Březno
Poměr Co je poměr. Dělení v daném poměru..
Větné členy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Jazyk a jazyková komunikace
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
VEDLEJŠÍ VĚTA PŘEDMĚTNÁ
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
VEDLEJŠÍ VĚTA PŘÍSLOVEČNÁ
Slovní druhy (hra) VY_32_INOVACE_274_Slovní druhy šablona III/32 Mgr
DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT. DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT.
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Pořádek slov v české větě
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

Motivované odchylky od stavby větné

Polovětné konstrukce 1. Polovětné konstrukce a) přechodníkové vazby Chlapec sklonil hlavu, červenaje se hanbou. b) přívlastky volné – obraty s dějovými příd. jmény Dychtivě jsme četli čerstvé noviny, vonící ještě tiskařskou černí. c) infinitivní vazby Měl jednu životní touhu, odstěhovat se do Ameriky. přívl. Nevykonat úspěšně přijímací zkoušky, nemohl by vystudovat učitelství. – PU podmínky 2. Vsuvka Ameriku, jak jistě víte, objevil Kryštof Kolumbus. Vsuvka čili parenteze – to byste si měli zapsat – mluvnicky nesouvisí se svým okolím. Helena nám (alespoň jsme si to vždycky mysleli) chtěla pomáhat. 3. Volně vytčené členy Maminka, ta vaří nejlíp. S ní se bavit nebudu, s takovou drbnou. 4. Elipsa (výpustka) Sliby chyby. Kdy se vrátila? Ve dvě.

Doplňte čárky a zdůvodněte Lidstvo to musí myslet na budoucnost. Sešli jsme se jak všichni víte za poněkud zvláštních okolností. Albatros nakladatelství pro děti a mládež vydává nyní nenápadnou avšak zajímavou knihu pro rodiče o výchovných problémech. Moc se mi do toho dřeva abych se přiznal nechce ale co se dá dělat. Tam jsem ještě nikdy nebyl v té Americe. Děti narozené v roce 1985 budou letos očkovány. Pole vlnící se bohatou úrodou pšeničných klasů už naléhavě volala po ruce žence. Zlatý šperk nejkrásnější ozdoba ženy. Návrat do první ligy ten se nám moc nevydařil. Je to ale prevít ten krtek. Když se k vám vypravím na návštěvu bohužel to ale nebývá tak často jak bych si přál předem si představuji ty báječné buchty které vonívají až na verandě. Žáci vyzkoušení ze všech předmětů mohou jít domů. Prach náš vrah. Karlův most založený Karlem IV. roku 1357 je turisticky atraktivní. Výrobky určené na export bývají kvalitnější. Pojedeme do Itálie kolébky renesance.

Čárka ve větě jednoduché 1. Odděluje několikanásobné větné členy ve slučovacím poměru, pokud nejsou spojeny slučovací spojkou. 2. Odděluje několikanásobné větné členy v jiném než slučovacím poměru. 3. Odděluje přívlastek volný. 4. Odděluje výrazy v přístavkovém vztahu (lze mezi ně vložit tj.). 5. Odděluje oslovení - výraz v 5. pádě. 6. Odděluje citoslovce, která jsou samostatnou výpovědí. 7. Může, ale nemusí oddělit volné doplňky, např. vyjádřené tvarem přechodníku. 8. Odděluje vsuvky. 9. Může, ale nemusí oddělit výrazy s oslabenou větnou platností. (prosím, tuším, myslím) 10. Odděluje vytčený větný člen.

Doplňte čárky na různá místa ve větě a porovnejte významy. Schůzky se zúčastnily Eva Veronika její sestra a malá Jana.

Porovnejte různé významy v následujících dvou větných celcích Ustanovuji za univerzálního dědice svého syna Jana a zároveň mu přikazuji, aby mým synovcům Petru Holému a Tomáši Holému vyplatil korun každému, polovinu ihned v hotovosti. Ustanovuji za univerzálního dědice svého syna Jana a zároveň mu přikazuji, aby mým synovcům Petru Holému a Tomáši Holému vyplatil korun, každému polovinu ihned v hotovosti.

Porovnejte různé významy Knížka je velice populární, a tak vyšla již v druhém, přepracovaném vydání. Knížka je velice populární, a tak vyšla již v druhém přepracovaném vydání. Výzkumník řešil další, obtížný úkol. Výzkumník řešil další obtížný úkol. Lékař naordinoval tatínkovi nový, utišující lék. Lékař naordinoval tatínkovi nový utišující lék.