Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,"— Transkript prezentace:

1 Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
okres Trutnov Autor: Mgr. Hana Klomínská Datum: leden 2013 Název: VY_12_INOVACE_1.2.1 PRV1,2_20 Téma: Ještěrka obecná Ročník: 1. – 2. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 anotace: Materiál slouží k procvičování čtení s porozuměním v hodinách prvouky ve věku 6 až 8 let. Lze ho využít jako motivační, výkladový nebo opakovací. Je určen pro práci na interaktivní tabuli nebo na folii. Vytvořeno jako DUM do předmětu prvouka. Slouží jako doplněk k výuce o volně žijících zvířatech prostřednictvím vlastního čtení.

3 Ještěrky můžete zahlédnout na suchých
ještěrka obecná Ještěrky můžete zahlédnout na suchých a kamenitých stráních nebo na okraji lesa. Žijí pod kameny nebo bývají ukryté ve skulinách. Ještěrky jsou u nás chráněné. obr. 1 Na podzim zalézají do opuštěných nor savců, pod kořeny stromů nebo do skulin a upadají do zimního spánku. Probouzejí se na jaře koncem dubna.

4 stavba těla ještěrky obr. 2 obr. 3 Ještěrky mají štíhlé tělo, širokou hlavu a čtyři krátké nohy zakončené pěti prsty s drápky. Nejdelší část těla je ocas. V ohrožení nebo při napadení ho může oddělit od těla. Potom zase doroste.

5 Tato zvířátka jsou aktivní přes den. Mají rádi teplá
jak ještěrky žijí? Tato zvířátka jsou aktivní přes den. Mají rádi teplá a suchá místa. Avšak během parného letního dne vyhledávají stín. Živí se lovem menšího hmyzu jako jsou brouci, mouchy, červi. Žerou i pavouky a slimáky. obr. 4 obr. 5

6 Jak přicházejí ještěrky na svět?
Samičky nakladou vajíčka na suché a teplé místo do jamky v mechu, trávě nebo písku. Vajíčka mají kožovitý povrch. Po vylíhnutí jsou mláďata velká asi 5 cm. Od této chvíle se o sebe musí starat sama. V přírodě mají i své nepřátele. Stávají se často kořistí jiných masožravých dravců a šelem. obr. 6

7 otázky: Kde můžete vidět ještěrky? Čím se živí? Kdy většinou loví?
Na suchých teplých stráních a na kamenech blízko lesa. Kde můžete vidět ještěrky? Čím se živí? Kdy většinou loví? Jak přicházejí na svět? Jak pečuje matka o mláďata? Jak přečkávají zimu? Co zajímavého víte o ještěrkách? Živí se hmyzem, pavouky a slimáky. Na lov se vydávají přes den. Mláďata se líhnou z vajec. Matka o mláďata nepečuje. Zimu přečkávají v zimním spánku. Když jsou ještěrky v nebezpečí nebo napadené jiným zvířetem, odpadne jim ocásek, který po čase zase dorůstá.

8 použitý materiál: Obrázek č. 1 - BÖHRINGER, Friedrich. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek č SZCZEPANEK, Marek. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  obrázek č. 3 - N P HOLMES. wikimedia commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek č. 4 - MIZERA, Krzysztof. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek č. 5 - PODSIADŁY, Piotr. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek č. 6 - GEBHARD, Rolf a kol. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,"

Podobné prezentace


Reklamy Google