Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
AUTOR: Markéta Hanzalová Náprstková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ N14_Přívlastek 2 TEMA: Český jazyk pro 8. ročník ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace Prezentace navazuje na 1. část věnovanou přívlastku. V prezentaci se střídají výkladové části s procvičováním. Žáci se seznamují s dělením přívlastků podle významu a následně zkouší samostatně rozlišit jednotlivé typy. Pracují samostatně do sešitů a střídají se v práci přímo na interaktivní tabuli. Následuje společná kontrola řešení.

3 DĚLENÍ PŘÍVLASTKŮ Z HLEDISKA VÝZNAMU:
TĚSNÝ omezuje význam řídícího podstatného jména (z množiny předmětů vyčleňuje podmnožinu) - nelze jej vynechat bez změny významu věty P Černá kočka přináší smůlu. -význam podstatného jména neomezuje, ale doplňuje o další informaci - pokud stojí za podstatným jménem, odděluje se čárkami VOLNÝ Mohutná Sněžka se tyčila nad námi. Sněžka, mohutná a majestátní, se tyčila nad námi.

4 Podtrhni modře těsné, červeně volné přívlastky a doplň do vět chybějící čárky:
Ve chlévě stálo namačkáno dvacet dobře vykrmených prasat. Dva pěkně tlusté a masité čuníky vyvedli ven. Dva čuníky pěkně tlusté a masité vyvedli ven. 2) Ve chlévě se to hemžilo prasaty všech velikostí. Dva pěkně tlusté a masité čuníky vyvedli ven.

5 Řešení Ve chlévě stálo namačkáno dvacet dobře vykrmených prasat. Dva pěkně tlusté a masité čuníky vyvedli ven. Dva čuníky, pěkně tlusté a masité, vyvedli ven. 2) Ve chlévě se to hemžilo prasaty všech velikostí. Dva pěkně tlusté a masité čuníky vyvedli ven.

6 Přívlastky stojící ve větě za sebou:
1. postupně rozvíjející - podstatné jméno s přívlastkem je dále blíže určeno dalším přívlastkem - mezi přívlastky nelze vložit spojku ani čárku ty tři velké červené koule 2. několikanásobné více navzájem souřadných přívlastků, mezi nimi stojí buď spojka nebo čárka (popř. čárka a spojka dohromady) červené, modré a žluté koule

7 Podtrhni červeně přívlastky postupně rozvíjející a modře přívlastky několikanásobné. Doplň chybějící čárky: Nejraději mám modrou zelenou a tyrkysovou barvu. Ráda nosím starou tyrkysovou šálu. Koupila jsem si nové zlaté náušnice. Ve výkladu byly vystaveny maličké střední i obrovské náušnice. Nemám ráda žádná domácí zvířata. Miluju zvířata divoká i domácí. Ten starý popletený pán zazvonil u dveří. Ten pán je ale divný a popletený.

8 Řešení: Nejraději mám modrou, zelenou a tyrkysovou barvu. Ráda nosím starou tyrkysovou šálu. Koupila jsem si nové zlaté náušnice. Ve výkladu byly vystaveny maličké, střední i obrovské náušnice. Nemám ráda žádná domácí zvířata. Miluju zvířata, divoká i domácí. Ten starý popletený pán zazvonil u dveří. Ten pán je ale divný a popletený.

9 ZDROJE: STYBLÍK, Vlastimil. Český jazyk pro 8. ročník základní školy a pro odpovídající ročník víceletých gymnázií. 2. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2000, 188 s. ISBN GREPL, Miroslav a Petr KARLÍK. Učte se s námi skladbě češtiny: cvičebnice pro základní a střední školy. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1992, 236 s. ISBN


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ"

Podobné prezentace


Reklamy Google