Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba pro 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_15_VV-PO,PT,PŘ Autor Fulínová Šárka

2 VEDLEJŠÍ VĚTA PODMĚTNÁ, PŘEDMĚTNÁ A PŘÍVLASTKOVÁ
Šárka Fulínová 2.ZŠ Dobříš

3 DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT PODMĚTNÁ PŘEDMĚTNÁ PŘÍSUDKOVÁ
PŘÍVLASTKOVÁ DOPLŇKOVÁ PŘÍSLOVEČNÁ místní časová způsobová měrová příčinná účelová podmínková přípustková

4 Věta vedlejší podmětná – VV PO
-ptáme se: KDO? CO? + věta řídící (pro rozlišení 1. a 4. pádu Jaká věc?, -věta řídící nemá podmět (bývá v ní odkazovací výraz ten, to), -spojovací výrazy: kdo, co, že, aby…… . VV VH Např.: Kdo se bojí, ať s námi nechodí. KDO? CO? Ať s námi nechodí? TEN, co se bojí.

5 Věta vedlejší přísudková – VV PŘ
-ptáme se: JAK? JAKÝ? + větou řídící, -zastupuje jmenný přísudek, věta řídící může končit na sponové sloveso. VH VV Např.: Stromy byly, jako by je pozlatil. Jaké byly stromy? Jako by je pozlatil.

6 Vedlejší věta předmětná – VV PT
-ptáme se: pádové otázky (kromě 1.a 5.) + řídící větou (pro rozlišení 1. a 4.pádu Jakou věc?), -vyjadřuje předmět řídící věty, -závisí na slovese (přídavném jméně) řídící věty -spojovací výrazy: spojky podřadicí (že, aby…), vztažná zájmena (kdo,co…), vztažná příslovce (kde,kdy,jak…) VH VV Např.: Věděl, že to neznám. Co věděl? Že to neznám.

7 URČETE DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT
Přemýšlel o tom, zda pojede do divadla. Co se vleče,neuteče. Strom byl takový, že nemohl růst dál. Ihned vrátil, co mu nepatřilo. Jan byl, jako by ho polil. Udivilo ho, že už nebude padat sníh. Je pozoruhodné, že jsme se to nedozvěděli. Hodinu trvalo, než vrak ze silnice odtáhli. Zeptal se mě, s kým jsem tam byla. Nevzpomínám si na to, jak už to bylo.

8 ŘEŠENÍ VH VV PT Přemýšlel o tom, zda pojede do divadla. VV PO VH 2. Co se vleče, neuteče. VH VV PŘ 3. Strom byl takový, že nemohl růst dál. VH VV PT 4. Ihned vrátil, co mu nepatřilo. VH VV PŘ 5. Jan byl, jako by ho polil. VH VV PO 6. Udivilo ho, že už nebude padat sníh.

9 VH VV PO 7. Je pozoruhodné, že jsme se to nedozvěděli. VH VV PO 8. Hodinu trvalo, než vrak ze silnice odtáhli. VH VV PT 9. Zeptal se mě, s kým jsem tam byla. VH VV PT 10. Nevzpomínám si na to, jak už to bylo.

10


Stáhnout ppt "Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů"

Podobné prezentace


Reklamy Google