Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/"— Transkript prezentace:

1 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.2952
VY_32_INOVACE_Tru_II_17 Přívlastek Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Autor materiálu: Šárka Trunkátová

2 Přívlastek

3 Přívlastek rozvíjející větný člen tvoří dvojici s podstatným jménem
a) Přídavné jméno, zájmeno, číslovka + podstatné jméno Krásné hory, naše třída, tři žáci. b) Podstatné jméno + podstatné jméno Krásy hor. ptáme se jaký?, který?, čí?

4 ! v odborných termínech stojí za jménem
Přívlastek shodný shodný - shoduje se s podstatným jménem rodě, čísle, pádě - stojí většinou před jménem Mořská ryba. ! v odborných termínech stojí za jménem Kyselina octová

5 Přívlastek neshodný neshoduje se s podstatným jménem
zpravidla stojí za podstatným jménem pří skloňování zůstává ve stejném tvaru Př. Cesta polem, turisté z Rakouska.

6 Druhy přívlastku ! odělujeme čárkou, můžeme vložit souřadící
holý (červená stuha) rozvitý (krátká červená stuha) několikanásobný (červená, modrá, bílá stuha) ! odělujeme čárkou, můžeme vložit souřadící spojku (červená a modrá)

7 těsný (omezuje významový rozsah řídícího podst
těsný (omezuje významový rozsah řídícího podst. jména tak, že jej nemůžeme beze změny smyslu celé věty vypustit) neoddělujeme čárkou Př.: Rychlík jedoucí z Ostravy do Břeclavi má půlhodinové zpoždění. (z Ostravy do Břeclavi nelze vypustit – nevědělo by se, který rychlík má zpoždění) volný (můžeme ho z věty vypustit) oddělujeme čárkou Mezinárodní rychlík jedoucí malebnou krajinou, nás vezl do Alp.

8 Přístavek můžeme považovat za druh volného přívlastku
Karel IV., nejvýznamnější panovník z rodu Lucemburků, založil univerzitu.

9 Vedlejší věta přívlastková
Nahrazuje přívlastek věty hlavní (řídící). Ptáme se na ni jaký?, který? a VH. Na konci VH je podstatné jméno. Sbíráme jen zralé ovoce. Sbíráme ovoce, které je zralé.

10 Datum vytvoření: Ročník, pro který je materiál určen: osmý ročník Předmět: jazyková výchova Anotace: Učivo slouží k opakování a psaní čárky ve větách.


Stáhnout ppt "Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/"

Podobné prezentace


Reklamy Google