Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_Mat_III_17 Párové souhlásky v přídavných jménech Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_Mat_III_17 Párové souhlásky v přídavných jménech Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_Mat_III_17 Párové souhlásky v přídavných jménech Název projektu: OP VK 1.4.72038519 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.2952 OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Autor materiálu: Magda Matušková

2 Párové souhlásky v přídavných jménech Vyhledej v textu přídavná jména- podtrhni je: (ptáme se na ně: jaký…,který…., čí….) zajíc má hebký kožíšek, cukr je sladký, namaluj hezký obrázek, máme tu nízký vchod, povrch skla je hladký, křehký tulipán ve váze, vlhký dům, průchod je úzký, byl to krátký příběh, foukal lehký vánek, řídký vzduch, těžký nábytek Úkol navíc: poznáš i podstatná jména a slovesa?????

3 Ano, v textu jsou tato přídavná jména : hezkýsladkýnízký vlhkýhebkýtěžký řídkýhladkýlehký úzkýkrátkýkřehký Poslechni si jejich výslovnost se zavřenýma očima. Víš jistě, kterou souhlásku napíšeš uprostřed? I uprostřed těchto přídavných jmen slyšíme párové souhlásky. S párovými souhláskami jsme se dosud setkali v podstatných jménech a slovesech. Jak lze zdůvodnit psaní párové souhlásky uprostřed těchto přídavných jmen?

4 Psaní párových souhlásek v příd. jménech zdůvodňujeme takto (doplň správnou párovou souhlásku) : Jaké má štěňátko tlapky? HE__KÉ. Řekneme si: HEBOUČKÉ Jaký je med? SLA__KÝ. SLAĎOUČKÝ Jaký strop je v domě? NÍ__KÝ. NIZOUČKÝ Jaký je ručník po použití? VL__KÝ. VLHOUČKÝ Jaký je obrázek? HE__KÝ. HEZOUČKÝ Jaká je skořápka na vejci? KŘE__KÁ. KŘEHOUČKÁ Jaká je kaše? ŘÍ__KÁ. ŘIĎOUČKÁ Jaké je peříčko? LE__KÉ. LEHOUČKÉ Jaký je ten otvor? Ú__KÝ. UZOUČKÝ Jaký je provázek? KRÁ__KÝ. KRAŤOUČKÝ Jaký je polštář? HLA__KÝ. HLAĎOUČKÝ,HLADÍ Jaká je úloha? TĚ__KÁ. TÍŽE P A M A T U J !!!! !

5 Psaní párových souhlásek v příd. jménech zdůvodňujeme takto: Jaké má štěňátko tlapky? HEBKÉ. Řekneme si: HEBOUČKÉ Jaký je med? SLADKÝ. SLAĎOUČKÝ Jaký strop je v domě? NÍZKÝ. NIZOUČKÝ Jaký je ručník po použití? VLHKÝ. VLHOUČKÝ Jaký je obrázek? HEZKÝ. HEZOUČKÝ Jaká je skořápka na vejci? KŘEHKÁ. KŘEHOUČKÁ Jaká je kaše? ŘÍDKÁ. ŘIĎOUČKÁ Jaké je peříčko? LEHKÉ. LEHOUČKÉ Jaký je ten otvor? ÚZKÝ. UZOUČKÝ Jaký je provázek? KRÁTKÝ. KRAŤOUČKÝ Jaký je polštář? HLADKÝ. HLAĎOUČKÝ,HLADÍ Jaká je úloha? TĚŽKÁ. TÍŽE P A M A T U J !!!! !

6 Procvič si - napiš slovo opačného významu (s párovou souhláskou uprostřed): Zdůvodni párovou souhlásku uprostřed slova. kyselývysoký širokésuchá škaredátěžké dlouhédrsný lehkýhustá

7 Procvič si - napiš slovo opačného významu(s párovou souhláskou uprostřed): Zdůvodni: slaďoučký, uzoučké,hezoučká, kraťou- čké,tíže, nizoučký, vlhoučká,lehoučké, hlaďoučký, řiďoučká Úkol navíc: použij všechna slova ve větách (říkej nebo piš)! kyselýsladkývysokýnízký širokéúzkésuchávlhká škaredáhezkátěžkélehké dlouhékrátkédrsnýhladký lehkýtěžkýhustářídká

8 Datum vytvoření: 27. 4. 2012 Předmět: Český jazyk Ročník: druhý Anotace: žáci si při ověřování uč. materiálu procvičí slovní druhy /především příd. jména/, naučí se doplňovat a zdůvodňovat psaní párové souhlásky uprostřed přídavných jmen, procvičí si slova opačného významu a použití příd. jmen ve větách. Zdroj obrázků: 320000 x OBRÁZKY. Kolekce 320000 plně barevných a volně šiřitelných obrázků, fotografií a klipartů. [DVD-ROM]. Hořovice: Terasoft, a.s. Multilicenční verze s autorskými právy obrázků, zakoupená školou v roce 2011.


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_Mat_III_17 Párové souhlásky v přídavných jménech Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání."

Podobné prezentace


Reklamy Google