Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Český jazyk pro 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_18_Tvarosloví-opak.č4 Autor Fulínová Šárka

2 TVAROSLOVÍ –opakování č.4 (předložky)
Šárka Fulínová 2.ZŠ Dobříš

3 U vyznačených slov určete slovní druh:
Odtud budeme mít blízko do lesa. Rád jsem poseděl mezi přáteli. Nyní bydlíme blízko nádraží. Autobus jezdí v pracovní dny mimo pondělí. Šel kolem bez povšimnutí. Škoda každé rány, která padne vedle. Byla tam hloubka kolem 20 metrů. Rána šla mimo. Petr bydlí naproti. Karel je proti tobě starší. Sesedli jsme se kolem stolu k černé hodince. Podepřete ten trám uprostřed.

4 U vyznačených slov určete slovní druh:
Odtud budeme mít blízko (6) do lesa. Rád jsem poseděl mezi (7) přáteli. Nyní bydlíme blízko (7) nádraží. Autobus jezdí v pracovní dny mimo (7) pondělí. Šel kolem (6) bez povšimnutí. Škoda každé rány, která padne vedle (6). Byla tam hloubka kolem (7) 20 metrů. Rána šla mimo (6). Petr bydlí naproti (6). Karel je proti (7) tobě starší. Sesedli jsme se kolem (7) stolu k černé hodince. Podepřete ten trám uprostřed (6).

5 Doplňte předložky: s/se, z/ze.

6 Vrátil se __ obchodní cesty, chystá __ svým
přítelem kouzla, __ naším osobním autem, objevila se nabílená chalupa __ dvěma okny, krajina jako __ pohádky, __ střechy stékaly proudy vody, přiletěli __ Kanady, ryba __ velkýma vypoulenýma očima, __ prstu mi tekla krev, __ oken zámku se ozývala hudba, žil jsem jen __ maminkou, __ vody se vynořila Honzova hlava.

7 Vrátil se z obchodní cesty, chystá se svým
přítelem kouzla, s naším osobním autem, objevila se nabílená chalupa se dvěma okny, krajina jako z pohádky, ze střechy stékaly proudy vody, přiletěli z Kanady, ryba s velkýma vypoulenýma očima, z prstu mi tekla krev, z oken zámku se ozývala hudba, žil jsem jen s maminkou, z vody se vynořila Honzova hlava.

8


Stáhnout ppt "Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů"

Podobné prezentace


Reklamy Google