Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.7 Pověst Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3577.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.7 Pověst Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3577."— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.7 Pověst Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3577 Anotace: Materiál je určen žákům 4. tříd k seznámení s pověstí. Po výkladu žáci plní zadané úkoly. Materiál se dá využít při práci s interaktivní tabulí, multimice, v počítačové učebně nebo jako pracovní list.

2 Místní a historická

3   Pověst je vypravování, které se vztahuje k nějakému místu, historickému období nebo osobě. Podle toho rozlišujeme pověsti místní a pověsti historické. I když pověst vypadá jako líčení skutečné události, které se také ve skutečném světě odehrává, bývá částečně nebo úplně vymyšlená. Pověst

4  Pověst místní POVĚSTI SADSKÉ A OKOLÍPOVĚSTI ROŽNOVSKA

5  Pověst historická

6  1. Poznáš, o jakou pověst se jedná, místní nebo historickou? Dokaž své tvrzení z textu. Místní pověsti

7   jarmark =  grejcar =  vandroval =  dědina =  verglář (vergl) =  čagan =  chasník =  muzicírování =  raraši =  mordovali = 2. Vysvětli neznámá slova z textu. Dokážeš říct, proč se tato slova v textu objevují? vesnice putoval hůl chlapec, hoch hraní čerti krejcar, rakouský peníz zabíjeli výroční trh kolovrátkář (kolovrátek)

8  3. Víš, o čem nebo o kom vypráví pověsti? O jaké pověsti se tedy jedná? Historické pověsti místo osoby osoba

9  4. O kom pověst vypráví? Kolik se v ukázce objevuje proroctví a které proroctví chybí? O kněžně Libuši a jejích proroctvích.6 proroctví

10   U Sedlce v lese se sesedli sedláci.  Na koleje u Litovle nelej olej.  V Litomyšli mi vyšili na šle mašli.  Naše Saša suší švestky v Sušici.  Mrně v Brně vrní v trní, že ho brní brňavka.  Řehoř řeže dřevo v Řáholci. Jazykolamy Přečti, pak řekni 3x rychle za sebou bez chyby.

11   „Město vidím veliké, jehož sláva hvězd se bude dotýkat. Tam v lese je místo, kudy řeka Vltava protéká. Z půlnoční strany ohrazuje to území potok Brusnice hlubokým údolím, na polední pak straně skalnatá hora vedle lesa Strahova. Tam když přijdete, najdete člověka uprostřed lesa, jak tesá práh domu. I nazvete hrad, který tu vystavíte, Prahou. A stejně jako knížata a vojvodové před prahem sklánějí hlavu, tak se budou klanět i mému městu.“ Libušino proroctví

12   JANÁČKOVÁ, Zita. Čítanka pro 4. ročník základní školy. Brno: Nová škola, 2010, ISBN 978-80-7289- 145-0.  KULIŠŤÁK Miloš, STRNADEL Josef. O stodolovém mistru: Pohádky a pověsti z Rožnovska. Ostrava: Profil, 1984  VIKA Karel. Kolem domova. MÚ Sadská, 1999  PETIŠKA Eduard. Staré řecké báje a pověsti. Praha: Albatros, 1986  JIRÁSEK Alois. Staré pověsti české. Praha: Albatros, 1978  JIRÁSEK Alois. Staré pověsti české. Praha: Československý spisovatel, Slunovrat, 1981  Kolekce obrázků z galerie klipart Použitézdroje Použité zdroje


Stáhnout ppt "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.7 Pověst Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3577."

Podobné prezentace


Reklamy Google