Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola J. E. Purkyně a Základní umělecká škola Libochovice Autor: Mgr. Zuzana Chloubová Název: VY_32_INOVACE_08 _ ČJ_Vlastní jména.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola J. E. Purkyně a Základní umělecká škola Libochovice Autor: Mgr. Zuzana Chloubová Název: VY_32_INOVACE_08 _ ČJ_Vlastní jména."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola J. E. Purkyně a Základní umělecká škola Libochovice Autor: Mgr. Zuzana Chloubová Název: VY_32_INOVACE_08 _ ČJ_Vlastní jména II. Téma: Vlastní jména zeměpisná. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2803

2 Anotace: Prezentace je zaměřena na vyvození a procvičení vlastních jmen zeměpisných a na rozlišení jmen obecných a vlastních. V prezentaci se objevují pojmy z prvouky a vlastivědy, které děti znají nebo se kterými se nově seznamují (mezipředmětové vztahy s prvoukou nebo vlastivědou). Použitý obrazový materiál je vodítkem k tvoření vlastních a obecných jmen. Prezentaci lze využít pro žáky 3. – 5. třídy. Na konci prezentace jsou cvičení určená na procvičení probírané látky, slouží k ústní i písemné formě opakování. Způsobem ztvárnění a formou vyhovuje žákům této věkové skupiny.

3 VLASTNÍ JMÉNA MÍSTNÍ jsou jména -planet, světadílů -států, měst, ulic, náměstí -řek, moří, hor, pohoří -hradů, zámků Píšeme je s velkým počátečním písmenem.

4 OBECNÁ JMÉNA MÍSTNÍ jsou slova - planeta, světadíl -stát, město, ulice, náměstí -řeka, moře, pohoří, hora -zámek, hrad Píšeme je s malým počátečním písmenem.

5 Jména planet

6 Jména světadílů Afrika Evropa Asie Amerika Austrálie

7 Jména států a republik: Česká republika Německo Francie Velká Británie Řecko Itálie Slovensko Rakousko

8 Jména měst Praha Paříž Londýn Řím Brusel

9 Části České republiky Čechy Morava Slezsko

10 město Praha řeka Vltava Pražský hradKarlův most

11 Jména ulic a náměstí: Školní ulice Vrchlického ulice Komenského ulice Nerudova ulice Luční ulice Václavské náměstí Staroměstské náměstí Karlovo náměstí. Náměstí 5. května Mírové náměstí

12 Jména řek: Vltava Labe Ohře Lužnice Berounka Amazonka Nil Volha Dunaj Seina Jména pohoří a hor: Krkonoše – Sněžka Jeseník – Praděd Beskydy – Lysá hora Šumava – Plechý České středohoří – Milešovka Krušné hory - Klínovec

13 Jména hradů a zámků: Hazmburk Loket Kost Trosky Velhartice Karlštejn Bouzov Křivoklát Konopiště Zvíkov Libochovice Ploskovice Sychrov Hluboká Lednice Červená Lhota Kratochvíle Litomyšl Kroměříž Velké Losiny

14 Přepiš správně text: NAŠÍM DOMOVEM JE ČESKÁ REPUBLIKA. LEŽÍ VE SVĚTADÍLU EVROPA. NAŠÍ METROPOLÍ JE PRAHA. TÍMTO MĚSTEM PROTÉKÁ ŘEKA VLTAVA. ČESKÁ REPUBLIKA SE SKLÁDÁ Z ČÁSTÍ: ČECHY, MORAVA A SLEZSKO.

15 Kontrola: Naším domovem je Česká republika. Leží ve světadílu Evropa. Naší metropolí je Praha. Tímto městem protéká řeka Vltava. Česká republika se skládá z částí: Čechy, Morava a Slezsko.

16 NAŠE REPUBLIKA SOUSEDÍ SE STÁTY: NĚMECKO, RAKOUSKO, SLOVENSKO A POLSKO. NEJVYŠŠÍ HORA SNĚŽKA LEŽÍ V POHOŘÍ KRKONOŠE. DALŠÍMI POHOŘÍMI JSOU JESENÍKY, BESKYDY, KRUŠNÉ HORY NEBO ČESKÉ STŘEDOHOŘÍ S VRCHOLEM MILEŠOVKOU. Přepiš správně text.

17 Naše republika sousedí se státy: Německo, Rakousko, Slovensko a Polsko. Nejvyšší hora Sněžka leží v pohoří Krkonoše. Dalšími pohořími jsou Jeseníky, Beskydy, Krušné hory nebo České středohoří s vrcholem Milešovkou. Kontrola:

18 Str. 5 Přispěvatelé Wikipedie, Sluneční soustava [online], Wikipedie: Otevřená encyklopedie, c2012, Datum poslední revize 21. 03. 2012, 22:57 UTC, [citováno 31. 03. 2012] http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Slune%C4%8Dn%C3%AD_soustava&oldi d=8290154 Odkazy: Autor: Mgr. Zuzana Chloubová Vytvořeno v programu Microsoft PowerPoint. Ilustrace www.office.microsoft.com


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola J. E. Purkyně a Základní umělecká škola Libochovice Autor: Mgr. Zuzana Chloubová Název: VY_32_INOVACE_08 _ ČJ_Vlastní jména."

Podobné prezentace


Reklamy Google