Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.1.4 Slova spisovná a nespisovná Název sady: Český jazyk 4. ročník.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.1.4 Slova spisovná a nespisovná Název sady: Český jazyk 4. ročník."— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.1.4 Slova spisovná a nespisovná Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3577 Anotace: Materiál je určen pro žáky 4. třídy k procvičení slov spisovných a nespisovných. Po výkladu žáci plní zadané úkoly. Materiál se dá využít při práci s interaktivní tabulí, multimice, v počítačové učebně nebo jako pracovní list.

2 Slova spisovná a nespisovná

3 Slova spisovná užíváme v rozhovoru na veřejnosti, ve škole, s dospělými, při psaní. V mluvených projevech se mohou vyskytnout i hovorová spisovná slova (např. obývák, panelák, pololetky, polívka). Slova nespisovná můžeme užívat v rozhovoru v rodině, se známými, s kamarády. V kultivovaném projevu se jim však snažíme vyhnout. Buďte pozorní! Si dejte bacha!

4 spisovnánespisovná děják šutr ségra kámen dějepis sestra

5 Rybář chodil na ryby a žena doma čekala na úlovek. Ale jak to bejvá, žena se víc načekala a načučela z okna. Jednou si rybář vzal žížaly, jednu na udici napích, rozmáchl se, zapích prut a čekal na zabrání. Nečekal dlouho a ryba zabrala. Bránila se pěkně, jen co je pravda, ale rybář nepovolil, a už se voda čeří a ejhle, zlatá ryba! Dobrejch sedm kilo! To ale byla fuška! (podle J. Wericha)

6 _________________________________________ _______________________________________________________________________

7 spisovnánespisovná děják šutr ségra kámen dějepis sestra

8 Rybář chodil na ryby a žena doma čekala na úlovek. Ale jak to bejvá, žena se víc načekala a načučela z okna. Jednou si rybář vzal žížaly, jednu na udici napích, rozmáchl se, zapích prut a čekal na zabrání. Nečekal dlouho a ryba zabrala. Bránila se pěkně, jen co je pravda, ale rybář nepovolil, a už se voda čeří a ejhle, zlatá ryba! Dobrejch sedm kilo! To ale byla fuška! (podle J. Wericha) bývá nahleděla napíchlzapíchl Dobrých práce

9 __rybář, ryby, úlovek, žížaly, udice, prut, voda ___ __háček, muška, vlasec, holínky, šňůra, řeka ___ __podběrák, štika, kapr, čekání, ráno, závody ___

10  JANÁČKOVÁ Zita, MŰHLHAUSEROVÁ Hana, PŘÍBORSKÁ Olga, ZBOŘILOVÁ Jitka. Český jazyk 4: učebnice pro 4. ročník. Brno: Nová škola, 2011, ISBN 978-80-7289-087-3  STYBLÍK Vlastimil a kol. Opakujeme si český jazyk. Praha: SPN, 1999, ISBN 80-7235-059-5  MIKULENKOVÁ Hana a kol. Český jazyk 4, 1.díl.Olomouc: Prodos, 2008, ISBN 80-85806-92-4  Obrázky z galerie klipart


Stáhnout ppt "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.1.4 Slova spisovná a nespisovná Název sady: Český jazyk 4. ročník."

Podobné prezentace


Reklamy Google