Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze."— Transkript prezentace:

1 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
VSUVKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martina Komsová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Přečtěte si pozorně text a všimněte si částí, které jsou napsány červeně:
Studená koupel Bylo to, zdá se mi, vloni před Vánocemi. Řeka zamrzla a lidé, to víte, chodili po ledě na druhou stranu. Ale uprostřed řeky – zrovna tam končí ta úzká hráz – zůstalo nezamrzlé místo a led okolo něho byl slabý. A jednou, bylo to už skoro k půlnoci, šel starý Macek z Lounek domů, ale nějak si v té tmě spletl cestu a zamířil rovnou k té díře. A sotva byl několik kroků od ní, led se pod ním probořil a Macek byl pod vodou. Přívozník ho naštěstí slyšel. Vytáhl ho ven a potom ho až do rána sušil u kamen.

3 Věty označené červeně (např. zdá se mi):
jsou volně vloženy do základních vět nejsou do nich mluvnicky začleněny doplňují věty vyjadřují stanovisko mluvčího k sdělení objevují se v mluvených i psaných projevech  říká se jim VSUVKY

4 Jak se vsuvky oddělují v psaných projevech?
čárkami, pomlčkami, závorkami Jak se vsuvky oddělují v mluvených projevech? pauzami, pronášejí se nižším hlasem

5 ZAPAMATUJ SI: Některé ustálené jednoslovné vsuvky se čárkami oddělovat nemusí. Pokus se je najít v následujících větách: Tak to bude myslím nejlepší. Řekni to prosím mamince. Stihneš to doufám do večera. Byla to pravděpodobně souhra náhod. Máme dnes tuším jen tři hodiny. Vzal si mě prý z lásky.

6 Řešení Tak to bude myslím nejlepší. Řekni to prosím mamince.
Stihneš to doufám do večera. Byla to pravděpodobně souhra náhod. Máme dnes tuším jen tři hodiny. Vzal si mě prý z lásky.

7 V následujících větách rozlište vsuvky, samostatné větné členy a oslovení:
Moje sestra bydlí stejně jako bratr v Praze. Fuj to jsem se lekl. To je zlý živel ta voda. Au to je bolest! Bude to myslím jen na tvém rozhodnutí. To nemyslíš vážně Jano! Mami můžeš mi prosím vysvětlit tento příklad?

8 Řešení Moje sestra bydlí, stejně jako bratr, v Praze. (vsuvka)
Fuj, to jsem se lekl. (citoslovce) To je zlý živel, ta voda. (SVČ) Au, to je bolest! (citoslovce) Bude to myslím jen na tvém rozhodnutí. (vsuvka) To nemyslíš vážně, Jano! (oslovení) Mami, můžeš mi prosím vysvětlit tento příklad? (oslovení, vsuvka)

9 Ráda vás vidím děti moje!
Cestování to je moje. Haló je tam někdo? Vážně se mi tam líbilo u moře. Starostí těch měl na rozdávání. Nedokázal se s tím bohužel smířit. Umíte si to kluci představit? V Jeseníkách tam jsem jak doma. Hurá zvoní!

10 Řešení Ráda vás vidím, děti moje! (oslovení)
Cestování, to je moje. (SVČ) Haló, je tam někdo? (citoslovce) Vážně se mi tam líbilo, u moře. (SVČ) Starostí, těch měl na rozdávání. (SVČ) Nedokázal se s tím bohužel smířit. (vsuvka) Umíte si to, kluci, představit? (oslovení) V Jeseníkách, tam jsem jak doma. (SVČ) Hurá, zvoní! (citoslovce)


Stáhnout ppt "Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze."

Podobné prezentace


Reklamy Google